séta

Az ebéd utáni séta több szempontból is jó ötlet

Forrás: pexels.com
Sokan inkább ledőlnének aludni ebéd után, pedig sokkal jobb, ha ilyenkor is aktivizálod magadat és sétálsz egyet.

Az olaszoknál a mai napig hagyomány, hogy sétáljanak egyet evés után - és igazuk is van. Egy amerikai egyetem végzett kutatást a témában, aminek eredményei szerint egy 15-perces séta csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ráadásul hatékonyan csökkentik a vércukorszintet is. Akkor sincs baj, ha vacsora utánra időzítenéd a sétát, ez is legalább annyira hatékony, mint a napközbeni.

Mi ennek az oka?

Az emésztőrendszer a bevitt ételekből glükózt állít elő, ami az egyik legfontosabb energiaforrás. Étkezés után rengeteg glükóz kerül a vérbe. Ezt az inzulin és más hormonok juttatják a sejtekhez. Ha viszont a vérben marad ez az anyag, szívbetegség, stroke, veseproblémák is kialakulhatnak.

Ha viszont evés után sétálsz, a közben dolgozó izmok energiaként hasznosítják a glükózt, így nem marad annyi a vérben. Már korábbi kutatások is igazolták, hogy a cukorbetegeknek sokat segíthet az evés utáni séta a vércukorszintjük stabilizálásában, ráadásul a mozgás az emésztést is elősegíti.

Természetesen nem csak a séta, hanem más aerob mozgásformák, így a futás is hasonló hatással bír a vércukorszintre és az emésztésre. Szóval nincs kifogás, érdemes ebéd és vacsora után legalább 10-15 percet sétálnod. Az egészséged meg fogja köszönni!

Olvasnál még a témában?