Sándor Orsi,futás

Sándor Orsi: a futás számomra az igazi énidő!

Forrás: Sándor Orsi
Bár nem jön sportos családból, és mindig is vékony alkat volt, de a mozgás gyermekkora óta fontos szerepe az életének. Sándor Orsi modell, műsorvezető állandóan pörög, két fiút nevel, de mindig jut ideje a mozgásra is – és ezt most sem adja fel.

Mindig sportos életet éltél?

A szüleim egyáltalán nem voltak sportosak, én viszont belső indíttatásból mindig is éreztem, hogy kell a mozgás, és csináltam is. Általános iskolában suli után magamtól kezdtem futni a környéken, nem inspirált senki, egyszerűen csak nagyon jólesett. Később a Honvédban is futottam egyesületi szinten, de nem versenyeztem soha. Számomra a mai napig a verseny egyenlő a stresszhelyzettel, stresszelni pedig nem akarok. Később az egyetemen testnevelő tanárnak tanultam, és ott is mindig elvették az öröm ízét azzal, hogy időre kellett valamit csinálni. Én márpedig az örömért futok, semmi másért!

Ezek szerint nem jársz futóversenyekre sem?

Nem, egyáltalán nem. A futás nekem az egyedüllét, az énidő, és mindig egyedül futok. Megvan a saját ritmusom, a saját tempóm, egyszerűen így szeretek futni. Sosem indultam egy versenyen sem. Nem mérem a futásaimat, nem akarok semmit sem megjavítani, nekem ez az egész a chillről szól, arról, hogy kicsit egyedül lehetek a gondolataimmal.

edzés,Sándor Orsi
Forrás: Sándor Orsi

Mennyit futsz és merre?

Pesten egy kertvárosi részen lakunk, ott futok heti 3-4 alkalommal általában 7K-t. Én úgy szeretek futni, hogy felkapom a futócipőt, kijövök a házból, és nekiindulok. Ha már fél órákat kéne autóznom érte, valószínűleg nem futnék – számomra ez így kivitelezhető, praktikus.

Edzel még valamit?

Kondizni is járok, de alapvetően sokat sportolunk. A férjemmel tollasozunk, a gyerekekkel télen snowboardozunk, nyáron úszunk, biciklizünk, evezünk, még a falmászás is jöhet. De a futás a fix pont, amit mindig egyedül csinálok.

edzés,Sándor Orsi
Forrás: Sándor Orsi

Mennyire figyelsz az étkezésedre?

Sok éve próbálok tudatosan táplálkozni. Egyszer csináltattam egy étel intolerancia tesztet, amiből tudom, miket kell kihagynom az étrendemből. Ez egyébként nagyon praktikus, szerintem mindenkinek a hasznára válik. Nem fogom vissza magam, nem fogyókúrázok, nassolok, nem eszem keveset – de törekszem a minőségi ételek fogyasztására. Tojást, kukoricát, árpaféléket, feldolgozott ételt szinte sosem eszem. Évekkel ezelőtt volt egy sokízületi gyulladásom, lebénultam, felépültem, így azóta nagyon figyelek magamra, a testemre, keresem, mi az, ami segít. A futás és a helyes étkezés ilyenek!

Most, az otthonlét alatt hogy kapcsolsz ki?

A gyerekek és a házimunka mellett futok, és elkezdtem festeni. Ez egy régi nagy szerelem, de az utóbbi években nem sok időm volt rá. Pedig imádom!