pintér andrás,rundris

“Örök hűséget fogadtunk egymásnak a futással” – interjú Pintér Andris, ‘Rundrissal’

Idén a Global Running Day kapcsán játékot szerveztünk, melyben két olvasónkat kiválasztottuk, hogy bemutatjuk a runnersworld.hu olvasóinak is. Így ismerd meg Pintér Andrist, aki egy igazán motiváló futó, 1:17:01 alatt futja a félmaratont, idén pedig szeretné maratoni PB-jét, a 2:55:41-et megjavítani!

Mióta futsz, hogyan kezdted el?

2013. január óta futok rendszeresen. Előtte cigiztem, sokat jártam bulizni, ennek véget kellett vetni, mert nem éreztem jól magam a bőrömben, 85kg voltam, jött egy pánikbetegség, ami aztán tényleg választás elé állított. Ekkor jött a futás. Tudtam, hogy a Margitszigeten van futópálya, elhatároztam, hogy megnézem közelebbről. Vásároltam egy futócipőt és az első sziget körömet kb 3-szor megállva majdnem sírva, de lefutottam. Ezután azt gondoltam, hogy én többet biztos nem fogok futni. Az volt a szerencsém, hogy másnap visszamentem és újra körbefutottam. Azóta örök hűséget fogadtunk egymásnak.

futás,maraton,félmaraton

Mi volt az eddigi legnagyobb nehézséged a futásban és hogyan léptél át rajta?

2016-ban a második térműtétemen estem át, ahol azt mondták, hogy annyira szét van kopva a térdem, hogy abba kell hagynom a futást… Én azt vártam, hogy a műtét után azzal a hírrel fog jönni a doktor, hogy minden rendben volt, de azt tanácsolta, hogy bringázzak és ússzak... Na ekkor nagyon magam alatt voltam, összetörtem teljesen. Sírtam mint egy kisgyerek, hogy mi lesz most velem. Világvége hangulatom volt, mert mi örök hűséget fogatunk a futással. Úgy tudtam átlépni rajta, hogy igaz, mit sem törődve az orvosi véleménnyel, de újra elkezdtem "futni".

futás,rundris,pintér andris

Mit szeretsz benne a legjobban?

Akkor érzem magam teljesnek amikor futok. Felszabadult vagyok és bármilyen fáradt vagyok akkor is felfrissít. A legjobb gondolatok is mindig futás közben születnek. Szeretek esőben, napsütésben, hóban-fagyban, terepen és aszfalton is futni. Elképzelhető, ha az utcákon lenne nyilvános zuhanyzó, akkor szinte mindenhova futva közlekednék.

Mire készülsz jelenleg, mi a célod?

Jelenleg a Valencia maratonra készülök, ami december 1-jén lesz. Ebben az évben ez a másik fő versenyem a Vivicitta félmaraton után. Mindenképpen PB-t szeretnék futni ami jelenleg 2:55:41 tavaly futottam Amszterdamban.

futás,maraton,pb,personal best

Mennyit futsz átlagosan egy héten?

Attól függ, hogy mire készülök éppen, ha félmaratonra készülök akkor 60-70 km-t futok. Maratonra készülésnél pedig 80-90 km között van a heti átlag. Nagyon sokan többet futnak, de egyelőre én még ebben hiszek.

Mi volt a legtöbb idő, amit futás nélkül töltöttél?

2 hónap volt amit futás nélkül töltöttem a térdműtét után, borzasztó volt, de addig erősítettem a lábam és görgőztem a bringámmal.

Mivel foglalkozol civilben?

Egy kereskedelmi cégnél vagyok oktató. Van egy oktatási csoport, amit akadémiának hívnak nálunk és az új kollégákat oktatjuk és illesztjük be a rendszerbe pozíciótól függően.

Andris Instagramját itt találod: