jótékony futás

Futótémák az Instán – Megmozdulni fontos ügyekért: jótékony sportolás és adománygyűjtés

Forrás: Getty Images
Fit.Love.Réka saját rovattal jelentkezik, amelyben az Instagramon megjelenő futójelenségeket veszi górcső alá!

Szerencsére nem csak lájkokat és kommenteket lehet gyűjteni Instagramon, hanem számtalan lehetőség van valamilyen jó ügyre használni a közösségi médiát. Most pár példát kiemelek, hátha kedvet kapsz Te is, hogy beszállj egy szervezet mellé a legközelebbi versenyed kilométereit jótékony céllal „elárverezd”!

Képtelenség minden célt és fontos ügyet kiemelni – most próbálom összegyűjteni azokat a szervezeteket, akiket a legtöbbet látunk a különböző futóversenyeken, az alapítványuk sátrainál vagy a versenypályán, színes egyenmezben.

Talán az egyik legnépszerűbb adománygyűjtő kezdeményezés a Suhanj Alapítvány önkénteseit tömörítő Suhangyalok csapatához köthető, akik futó- és triatlonversenyeken indulva támogatják a SUHANJ! ügyét adománygyűjtő futóként, önkéntes kísérőként, szimpatizánsként – tehát sérült és fogyatékkal élő gyermekekért futnak, úsznak, bringáznak.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban? Ha azonosulni tudsz az Alapítvány célkitűzéseivel, támogatni szeretnéd őket és szívesen csatlakoznál hozzájuk, akkor nincs más dolgod, mint egy rövid bemutatkozó e-mailt írni a SUHANJ! részére és keresni fognak a részletekkel.

Ezután, ha megvan a konkrét ötleted, hogy melyik az a célverseny, amin elindulsz, akkor segítenek megtervezni magát az adománygyűjtést és akár a versenyfelkészülésben is tanácsokkal látnak el. Ez lehet futó- és triatlonverseny, vagy bármilyen hosszabb távú sportesemény, melyet teljesíthetünk egyéniben vagy váltóban, itthon vagy külföldön.

Ha pedig a verseny megvan, akkor nincs más hátra, mint hogy kitűzz magad elé egy adománygyűjtő célt: ennek minimuma egyéni teljesítés esetén ez 50.000 Ft, 2-5 fős váltók esetén 100.000 Ft, 6-10 fős váltók esetén 200.000 Ft. A cél pontos összegét te magad határozod meg - fontos, hogy itt próbálj meg egy reális célt belőni, hogy ne legyél csalódott, ha esetleg nem gyűlik össze a kitűzött célösszeg!

Ezt a jó ügyet támogatod te magad sportolóként és erre kéred fel ismerőseid is – olyan formában, hogy az általad teljesített versenyek kilométereinek jelképes megvásárlásával segíthetik a barátaid a SUHANJ! munkáját. Nekem például Edit barátnőm a múlt hétvégi SUHANJ!6 jótékonysági futóversenyen kilométereivel gyűjtött adományt (ez a link még 2 hétig él, és te is adományozhatsz! )

A SUHANJ!-hoz köthető jótékonysági kampány a Terepfutas.hu felajánlása: mivel versenyeik rendszeresen teltházasak, a regisztrációról lemaradt futóknak lehetőséget adnak a versenyeken való indulásra, amennyiben a nevezési díj kétszeresét elutalják az Alapítvány javára!

És hogy lásd, sok kicsi milyen sokra megy: a Suhangyalok adománygyűjtő futói 6 év alatt több mint 30 millió forintnyi támogatást sportoltak össze a SUHANJ! Alapítvány céljait segítve!

Ha te is szívesen részt vennél az alapítvány támogatásában, ne habozz, regisztrálj és legyél Te is Suhangyal!

Csinálj sportot a jótékonyságból – Bátor Tábor Alapítvány, Élménykülönítmény

Az Élménykülönítmény a Bátor Tábor Alapítvány jótékonysági sportközössége. A csapat tagjai sportversenyeken állnak rajthoz vagy vállalnak bármilyen saját sportkihívást – futnak, úsznak, bicikliznek, túráznak, kajakoznak, ugróköteleznek, stb. – súlyosan beteg gyerekekért. Az általuk megtett kilométereket, a felkészülésbe fektetett energiájukat pedig akár egy kávé vagy egy mozijegy áráért barátaiknak, ismerőseiknek örökbe adják.

De mégis hogyan működik ez az egész?

Köztük a helyed, ha szeretsz sportolni, ha épp valamilyen impulzust, motivációt keresel, hogy belekezdj a mozgásba, ha már évek óta edzésben vagy, de valami új kihívás hiányzik vagy ha egyszerűen részvételeddel segítenél egy súlyosan beteg gyerekeknek bátorságot adó küldetésben!

A Bátor Táborosok is kihangsúlyozzák, hogy az adománygyűjtés felelősségteljes dolog, ezért jótékony sportolóikat a jelentkezéstől kezdve egészen a választott sportesemény utáni hétig aktívan támogatják online, telefonon és információs találkozókon is.

Adománygyűjtési célminimumot ők is meghatároznak:

Egyéni versenyszámok / saját kihívás esetén minimum 150 000 Ft
Csapat esetén csapatonként minimum 200 000 Ft

Az Élménykülönítmény 2011 óta összesen 255 millió forint összeggel támogatta a Bátor Tábor Alapítványt. Csak egy adatlap kitöltése választ el attól, hogy Te is életre szóló élményeket adj egy súlyos betegséggel küzdő kis hősnek – és magadnak is.

Támogasd a rászoruló gyermekeket! – UNICEF Magyarország

Az UNICEF 70 éve küzd azért, hogy a világ valamennyi gyermeke biztonságban növekedjen, fejlessze készségeit és kibontakoztassa tehetségét és hirdeti, hogy a gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen.

Mindazokat várják adománygyűjtő futóik közé, akik hisznek a missziójukban és készek arra, hogy csatlakozzanak hozzájuk, adományokat gyűjtsenek és velük együtt tegyenek a világ gyermekeiért!

A szabályok a következők:

  1. Válassz egy kihívást, vagy csatlakozz egy már meglévő kampányhoz, és hozd létre saját profilod!
  2. Tűzd ki célod és oszd meg minden lehetséges fórumon, hogy minél többen támogatni tudjanak annak elérésében!
  3. Teljesítsd a kitűzött vállalásod, és légy magadra büszke, amiért nehéz sorsú gyermekeket támogatsz!
  4. Az adománygyűjtés során a barátaid, ismerőseid neked szavaznak bizalmat, általad folyósítanak támogatásokat az UNICEF javára, mert benned hisznek, téged tartanak követendőnek, de általad egyszersmind a szervezet munkája mellett is elköteleződnek.

Az adományozás pillérei tehát a Követek: egy-egy jó célért, ügyért elkötelezett, azért aktívan tenni kész emberek, akik egyéni vállalásokat tesznek, mely vállalásokra támogatást gyűjtenek.

Az UNICEF arra bíztat, hogy bármibe is kezdj, bízz magadban és higgy a célban! Kérd barátaid, ismerőseid támogatását, hiszen a lényeg éppen ez: adjunk át ismereteket, terjesszük az UNICEF hírét, gyűjtsünk támogatást együtt a legelesettebb gyermekeknek!

Az elmúlt években közel 20 millió forintot sikerült a jótékony sportolóknak összegyűjteniük itthon, ha Te is kedvet kaptál, akkor UNICEF Követnek itt tudsz jelentkezni.

Varázsolj mosolyt Velünk, legyél Te is Csodabogár! – Csodalámpa Alapítvány, Csodabogarak

A Csodalámpa Alapítvány célja olyan, életet veszélyeztető betegségben szenvedő 3 és 18 év közötti gyerekek egy-egy saját kívánságának teljesítése, ahol a kívánság jellege vagy a család anyagi helyzete a kívánság teljesítését nem teszi lehetővé.

Évekkel ezelőtt a Csodalámpa Alapítványt támogató cégek munkatársai, valamint magánszemélyek egyfajta mozgalmat indítottak útjára, Csodabogarak néven. A Csodabogarak olyan jó szándékú magánszemélyek, cégek képviselői, akik önmaguk, illetve baráti, munkatársi körük segítségével támogatni szeretnék a Csodalámpa Alapítvány misszióját.

A Csodabogarak örökbefogadásra kínálják fel a lefutott kilométereiket barátaiknak, rokonaiknak, ismerőseiknek, munkatársaiknak, akik támogatásukkal hozzájárulnak a csodalámpás gyerek öröméhez!

A Csodalámpa Alapítvány önkéntes futók segítségét kéri a kívánságok finanszírozásához szükséges adományok gyűjtéséhez. Programja, a Csodabogarak program, amelyen belül adománygyűjtő futók a versenyeken történő indulásukkal, kampányszerűen gyűjtenek adományt és építenek futóközösségeket.

Háromféle támogatási forma közül tudsz választani esetükben:

  1. ha sportolóként gyűjtesz adományt egy sporteseményen indulva pl. 1000 -2000 Ft támogatást kérve a Csodalámpa javára minden megtett kilométerért, kerékpárút szakaszért, golfütésért, labdapattogtatásért stb. Ebben az esetben szabad keret kapsz és a saját kreativitásod alapján szólíthatod meg a barátaid és a kollégáid.
  2. Gyűjthetsz úgy is, hogy jótékony céllal eseményt szervezel: pl. egy általad vagy neked szervezett családi vagy céges alkalomhoz kapcsolódva megkéred a vendégeket, meghívottakat, hogy a neked szánt születésnapi vagy esküvői ajándékok helyett, azok árával járuljanak hozzá vendégeid egy-egy nagybeteg gyerek öröméhez és ezzel legyenek ők is Csodabogarak.
  3. Aki nem sportol, nem szervez eseményt, de szeretné magánszemélyként támogatni a 15 éves Csodalámpa országos kívánságteljesítő misszióját, az oldalukon keresztül elküldheti adományát az Alapítványnak, amellyel szintén "Csodabogárként" segíti a tevékenységünket.

Ha te is kedvet kaptál, hogy beteg gyerekek kívánságait valóra váltsd, jelentkezz itt!

Virtuális futások befutóéremmel

A Magyar Futósport Egyesület ebben a sok szempontból teljesen szürreális évben jótékony céllal is összeköti a virtuális futóversenyeket, amiket szervez: hónaptól hónapra különböző szervezetek támogatását tűzte ki célul.

Ez azt jelenti, hogy a nevezési díjat szinte teljes egésze a támogatott szervezethez kerül - a jótékonysági összegből csak az érem díja kerül levonásra (1500 forint).

Így gyűjtöttek adományt az elmúlt hónapokban a koronavírus legyőzésére a Magyar Vöröskereszt javára, szerveztek virtuális futóversenyt az endometriózisban érintett nőkért az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány munkájának segítésére és jelenleg is fut kampányuk az 1-es típusú cukorbetegekért a Sportos Cukorbetegek Egyesületének javára.

Biztos vagyok benne, hogy van még rengeteg szervezet, akiket nem tudtam felsorolni, de bízom benne, hogy megtetszik Neked is valamelyik az itt felsoroltak közül és szívvel-lélekkel melléjük tudsz állni egy adománygyűjtés során. Futni jó, de futva segíteni még jobb, hidd el!

Szeretném hinni, hogy a követőtáborunkat nemes célokra is tudjuk használni és ha csak egy emberben elindul valami ennek a kis cikknek a hatására, akkor már megérte.