redőny,rendelés

Redőny rendelés: erre kell figyelni

Itt a tavasz, a felújítási munkák és a korszerűsítés ideje. Egyre hosszabbak a nappalok, ezért már most érdemes gondolni a hiányzó árnyékolók és redőnyök cseréjére vagy javítására. Szerencsére ma már nem feltétlenül kell szakembert hívni a beépítéshez. A boltokban és internetes kereskedésekben minden alkatrész kapható, ami a redőny karbantartásához vagy beszereléséhez szükséges. De vajon milyen méretű árnyékolóra van szükség, hogyan kell rendelni, méretet venni és dolgozni a szerkezetekkel?

Az alapok: műanyag vagy alumínium?

Korábban a legfontosabb kérdés az volt, műanyag vagy alumínium árnyékolót válasszunk-e. A régebbi időkben számos rossz minőségű műanyag termék volt a piacon, ezek idővel megfakultak, hullámosodtak vagy összetörtek. A mai, modern redőnyökkel ez szerencsére már csak ritkán fordulhat elő. Ha költséghatékony és esztétikus megoldást keresünk, bátran válasszunk műanyag redőnyt!

Ha a műanyag árnyékoló mellett döntünk, erős napsütésnek kitett helyre és épületek homlokzatára érdemes világos színű redőnyt választani. A többi részen bármilyen árnyalattal dolgozhatunk. Az alumínium redőnyök legfőbb előnye, hogy nagyon ellenállóak. Az utcafrontra néző ablakok esetében akár betörésvédelmi funkciójuk is lehet, de erős szélnek, jégverésnek kitett helyeken is érdemes ezt a megoldást alkalmazni.

Hogyan vegyünk helyesen redőny méretet?

A legtöbb webáruház, így például a Redőny Diszkont is azt kéri, hogy rendeléskor szélesség X magasság formátumban adjuk meg a redőny méreteit. A redőny hosszát tokkal és lefutóval együtt kell megadni - akkor is, ha a tok vakolható, esetleg már be van építve az ablak fölé.

A szélességet faltól falig érdemes mérni. Mivel a falak sosem tökéletesen egyenesek, mindenképpen mérjük meg több helyen is az ablakot, a fal külső és belső síkjában is! A legrövidebb mért adatból vonjunk le 0,5 cm-t, így kapjuk meg a tok megfelelő méretezését. Ez kulcsfontosságú adat, hiszen ha méretre gyártott terméket rendelünk, akkor nincs lehetőségünk cserét kérni félremért adat esetén.

A redőny lemérésekor mindig számolni kell azzal, lesz-e vakolva vagy szigetelve még a terület. Ezeknek a rétegeknek a méretét le kell vonni a redőny szélességéből és magasságából. Fontos annak is utánanézni, hogy az általunk választott redőny típust hogyan kell szerelni. A műanyag redőnyök egy része például hátulról nyitott - ha nem tesszük elég magasra, az alkatrészek látszódni fognak.

Miért érdemes belevágni?

A mai redőnyök szerelése már nem olyan bonyolult, mint a régi, súlyos, fából készült daraboké. Az internetnek hála, ma már rengeteg pótalkatrész, szerelési eszköz, sőt, akár segítő videó is elérhető. Ha a saját kezünkbe vesszük az irányítást, rengeteget spórolhatunk a redőny szerelésének költségein. Ha pedig a kisebb javításokat mi magunk is el tudjuk végezni, hosszú évekre olcsó és tartós árnyékolási megoldást nyertünk.