Borítókép: Titkos receptúra: így lesz tökéletes az otthon sült gesztenye

Titkos receptúra: így lesz tökéletes az otthon sült gesztenye

Forrás: Canva (KPS)
Sült gesztenyét enni remek téli elfoglaltság, finom desszert. Hányan ácsingóztunk az utcai kályhás sütödék előtt vágyakozva. Szerencsére, ma már több helyen is lehet venni szelídgesztenyét és az elkészítéséhez sem kell nyílt láng, megoldható a sütőben is. De mi a titka az igazán ízletes sültgesztenyének? Ennek jártunk utána.

Olaszország Európa legnagyobb gesztenyetermelője, és egy különösen értékes fajtát termesztenek Toszkána Mugello régiójában. A gesztenye szezonja nagyjából szeptembertől januárig tart, és különösen népszerű hálaadás, karácsony és szilveszter körül. Az olasz nyelvnek két neve van a gesztenyére: castagne (a kisebb, gyakoribb fajtákra) és marroni (a nagyobb, értékesebb szív alakú fajtákra).

Mikor van a gesztenyeszezon?

Magyarországon a gesztenye október elején kezd megjelenni a boltokban, és december végén zárja szezonját – éppen időben, az ünnepekre! A zöldségosztályon kereshetjük és lemérve, súly alapján vásárolhatjuk meg.

Hogyan válasszuk ki az ideális jelölteket?

A jó gesztenyének feszes, fényes héjúnak, és nagyon keménynek kell lennie. Ha a héj ráncos és puha, vagy összezsugorodott a héjban maga a gesztenye (rázással ellenőrizhetjük), akkor az nem jó jel.

Forrás: Canva (1195798)

Be kell áztatnom a gesztenyét pörkölés előtt?

Míg egyes receptek azt javasolják, hogy pörkölés előtt áztassuk be a gesztenyét, a mi verziónkban nem szükséges. Pörkölés előtt mindössze annyit kell tenni, hogy leöblítjük, megtisztítjuk, majd megszárítjuk a gesztenyét. Ennyi az összes előkészület!

Meddig jó a gesztenye?

Ha vásárlás után a hűtőszekrényben fedett, légmentesen záródó dobozban tatjuk, a gesztenye 2-3 hétig is eláll. Pörkölés után hűtve 2-3 hétig még fogyasztható.

És akkor íme, itt a tökéletes sült gesztenye receptje:

Elkészítési idő: 40 perc
4 személyre
Így lesz tökéletes az otthon sült gesztenye
Hozzávalók
  • 450 g friss gesztenye, megmosva és szárítva
1. lépés
1. Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.
2. lépés
Mossuk meg alaposan a gesztenyéket!
3. lépés
Helyezzük a gesztenyét lapos oldalával lefelé egy vágódeszkán, és fogazott késsel vágjunk egy "x" -et a gesztenye körülbelül 1/3 részéig. Ismételjük meg az összes többi gesztenyével is.
4. lépés
Helyezzük a gesztenyét lapos oldalával lefelé egy sütőpapírral borított tepsire. Öntsünk kb. fél liter hideg vizet egy másik kis peremes sütőedénybe. Helyezzük a gesztenyét a sütő felső polcára, vízzel teli edényt az alsó polcra, közvetlenül a gesztenye alá.
5. lépés
Süssük addig, amíg a héj le nem válik a gesztenyéről. Ez nagyjából 25 perc alatt megtörténik.
6. lépés
A gesztenyét vegyük ki a sütőből, és fedjük le egy tiszta konyharuhával. Hámozás előtt hagyjuk kihűlni 5 percig.

Hogyan szolgáljuk fel a sült gesztenyét?

A legfinomabb, ha a sült gesztenye egyenesen a sütőből kerül a tányérunkra, csak úgy magában. Ha azonban fel akarjuk dobni valamivel, rengeteg lehetőségünk van. Kipróbáltuk már fűszervajjal: a rozmaring és só nagyon jól áll neki. Az édesszájúaknak sem kell szomorkodniuk: a szerecsendió és cukor tökéletesen passzol a sült gesztenyéhez. Mindkét változat mehet töltelékként húsokhoz, vagy turmixolva tésztákra szószként.

Galériánkban 5 hibát mutatunk, amit gyakran elkövetünk tésztafőzés közben!