Borítókép: Isteni sós karamellás házi szaloncukor. Ajándéknak sem utolsó.

Isteni sós karamellás házi szaloncukor. Ajándéknak sem utolsó.

Forrás: Canva (oksanashyriaievaphotos)
Megmutatjuk, hogyan készíthetsz sós karamellás szaloncukrot villámgyorsan. Ezek a rágós karamell cukorkák vajból, barna cukorból és édesített sűrített tejből készülnek – és bizony tökéletes karácsonyi ajándékok!

Ha idén házi készítésű karácsonyi ajándékot készítenél, akkor ezt a sózott karamell bonbon receptet neked találták ki. Finoman sós, extra rágós és mély karamell ízű.

Készítsd el idén ezt a sózott karamell édességet akár ünnepi ajándékként a családnak, barátoknak. De figyelem! Addiktív! Hamar rá lehet függni!

A tűzhelyen készült sós karamell szaloncukor elkészítése mindössze 6 percet vesz igénybe. Azonban nem árt, ha beszerzel hozzá egy cukorhőmérőt. Két-háromezres tétel, de higgy nekem, az eredményért teljesen megéri!

Forrás: Canva (NatashaBreen)

Szinte minden évben elkészítem ezt a szaloncukrot, mert a kedvenc édességem a karamell. Nyaranta a szlovén tengerparton szoktuk kipihenni az éves fáradalmakat. Piran városkája sólepárló hely. Több kiló nagy szemű sóval térek haza. A fürdővizembe öntöm, bőrradírt készítek belőle, és bizony a sós karamellás édességek is a szlovén sóval készülnek.

Elkészítési idő: 110 perc
Isteni sós karamellás házi szaloncukor
Hozzávalók
  • 115 gramm sótlan vaj
  • 100 gramm porcukor (kristálycukorral is helyettesíthetjük)
  • 90 gramm barna cukor
  • 110 ml édesített sűrített tej (nagyon sűrű, zsíros tejszínnel is helyettesíthetjük)
  • 60 ml glükózszirup (kukoricasziruppal is helyettesíthetjük)
  • fél tk. vanília kivonat
  • tengeri só
1. lépés
Egy kisebb sütőformát (én egy 20x20-as pici kerámia formát használok) sütőpapírral kibélelünk, és félreteszünk.
2. lépés
Egy nagy serpenyőbe tesszük a vajat, a cukrokat, a cukrozott sűrített tejet és glükózszirupot. Nagyon lassú tűzön addig keverjük, amíg az összetevők elolvadnak, és homogén egységet nem képeznek.
3. lépés
Ekkor közepes hőfokra kapcsolhatuk és állandó keverés mellett felforraljuk a karamellt. Nagyon vigyázzunk, mert a forró karamell komoly égési sérüléseket tud okozni!
4. lépés
Nagyjából 5 perc elteltével ellenőriznünk kell a karamell állapotát úgy, hogy cukorka hőmérőt helyezünk bele. 115 °C fokot kell elérnie.
5. lépés
5. Ha a karamell elérte a 115 °C fokot azonnal kapcsoljuk le a tüzet alatta. Ekkor keverjük bele a vaníliakivonatot. Ne ijedj meg, ha elkezd fortyogni, bugyborékolni!
6. lépés
A forró karamellt az előkészített, sütőpapírral bélelt formába öntjük, és bőségesen megszórjuk tengeri sóval. A karamellt legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, azonban a forró edényt ne tegyük be egyből a fridzsiderbe!
7. lépés
Ha megdermedt, vegyük ki a karamellt a formából! 10 perc alatt egy kicsit megmelegszik, és ekkor egy nagy kés segítségével könnyedén feldarabolhatjuk!
8. lépés
Színes zsírpapírba vagy sütőpapírba csomagoljuk őket, hogy elnyerjék a szaloncukorformát!

Korábban sosem gondoltam volna, hogy egy karamell cukorka elkészítése ilyen egyszerű, és őszintén szólva, tízszer jobb ízű, mint bármelyik boltban vásárolt cukorka.

Kattints a lenti galériánkba! Hoztunk még egy receptet: kókuszos-vörös áfonyás szaloncukor!