Borítókép: Pizza, hamburger és chips egészségesen? Tuti recepteket mutatunk, melyekkel lehetséges!

Pizza, hamburger és chips egészségesen? Tuti recepteket mutatunk, melyekkel lehetséges!

Forrás: Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
Hiába tudjuk, hogy egyetlen előnyük a pillanatnyi öröm, azért időnként mindannyian megkívánjuk a hamburgert vagy a pizzát. Ezekre az alkalmakra gondolva készítettük el a gyorsételek egészséges változatát, hogy ne kelljen visszafognod magad.

Ez a cikk az Éva Magazin 2016-os 3. lapszámában jelent meg először: „Gyorsételek egészségesen" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Karfiolpizza

HOZZÁVALÓK (1-2 FŐRE)

  • 35 deka karfiol rózsáira szedve
  • 10 deka darált mandula
  • 1-2 tojás (mérettől függ)
  • csapott teáskanál só
  • 2 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom

Elkészítés:

1. A karfiolt késes aprítóval daráld le. Lobogó vízben főzd 5 percet, majd szűrd le, hűtsd ki és nyomkodd ki belőle a nedvességet.

2. A sütőt melegítsd elő 200 fokra (légkeveréses).

3. Add hozzá a többi hozzávalót és alaposan keverd össze.

4. Sütőpapírra formázz belőle fél centi vastagságú, kör alakú tésztát és süsd a pizzát 15 percig.

5. Kend rá a paradicsomszószt, pakold meg feltéttel és süsd még kábé 10 percet.

Csilis padlizsánszalma

HOZZÁVALÓK:

  • kisebb padlizsán
  • olívaolaj
  • őrölt csili
  • 1-2 evőkanál rizsliszt

1. A padlizsánt vágd vékony csíkokra (kábé 10x0,5 centi).

2. A rizslisztet keverd el a sóval és a csilivel, és forgasd meg benne a padlizsáncsíkokat.

3. Forrósítsd fel az olívaolajat a serpenyőben és süsd a zöldséget ropogósra.

Forrás: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images

Könnyű paradicsomszósz

HOZZÁVALÓK: (2 PIZZÁHOZ)

  • 1 daraboltparadicsom-konzerv
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom

Elkészítés:

1. Lábasban keverd össze a hozzávalókat, és rottyantsd össze.

2. A kész szószt kenheted a pizzára alapnak, de kifőtt tésztával is ehetitek.

Édesburgonyacsipsz

HOZZÁVALÓK:

  • édesburgonya
  • olívaolaj

1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses).

2. Az édesburgonyát hámozd meg és vágd nagyon vékony szeletekre.

3. Forgasd meg olívaolajban a szeleteket, és sütőpapírral kibélelt tepsin oszd el.

4. Szórd meg sóval. Félidőben fordítsd meg a szeleteket és süsd ropogósra.

Forrás: Brett Comer/Houston Chronicle via Getty Images

Hamburgerbuci

HOZZÁVALÓK (4 BUCIHOZ)

  • 35 deka teljes kiőrlésű liszt
  • 2–4 teáskanál vegyes olajos mag
  • csipet cukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 púpos teáskanál szárított élesztő
  • másfél evőkanál olívaolaj
  • kábé 2,5-3 deci langyos víz
  • 1 tojás a bekenéshez

Elkészítés:

1. A hozzávalókat tedd keverőtálba és alaposan dolgozd össze.

2. Fedd le tiszta törlőkendővel és pihentesd meleg helyen 30 percet.

3. Oszd a tésztát 4 részre és formázz belőlük gombócot. (Ebben a stádiumban le is lehet fagyasztani a tésztát.)

4. Fedd le újra a kendővel és pihentesd még 20 percet.

5. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses).

6. Kend be a gombócokat felvert tojással és szórd meg maggal.

7. Spriccelj be kevés vizet a sütőbe és tedd be a gombócokat sülni. A sütési idő 20–25 perc.

Sült zellerhasáb

HOZZÁVALÓK:

  • 1 zellergumó
  • olívaolaj

1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses).

2. A zellert hámozd meg és vágd hasábokra (mintha krumplival tennéd).

3. Forgasd meg sós olívaolajban a szeleteket, és sütőpapírral kibélelt tepsin oszd el. Adhatsz az olajhoz majoránnát vagy más szárított fűszert is.

4. Süsd addig a zellert, amíg a széle megpirul.

Forrás: Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Tofuburger

HOZZÁVALÓK:(KÁBÉ 4 FŐRE)

  • 35 deka (1 doboz)
  • selyemtofu
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál reszelt hagyma
  • 1 tojás
  • kábé 12 deka zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál Worcester-szósz
  • só bors ízlés szerint
  • répa és cukkini

Elkészítés:

1. A tofuból alaposan nyomkodd ki a nedvességet és tedd egy tálba.

2. Add hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a hagymát, a fokhagymát, a sót és borsot, és ízesítsd egy evőkanál Worcester-szósszal. Adhatsz még hozzá egy kevés reszelt répát vagy cukkinit is.

3. Alaposan dolgozd össze a masszát.

4. Formázz belőle 4 gombócot. Forrósíts fel olívaolajat egy serpenyőben és tedd bele a gombócokat, de előtte a tenyereddel kissé lapítsd le őket.

5. Süsd kábé 5 percig minden oldalukat.

Paradicsomsalsa

HOZZÁVALÓK:

  • 1 daraboltparadicsom-konzerv
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • apróra vágott lila hagyma

A hozzávalókat keverd össze, és már készen is van a mennyei mártogatós. A sült zöldségcsipszhez remek szósz, de akár a tacót is megkenheted vele.

Rizslisztes taco

HOZZÁVALÓK(4 FŐRE)

  • 15 deka rizsliszt
  • 1 evőkanál tejföl
  • víz
  • olívaolaj a sütéshez

1. A lisztet keverd el a sóval, a tejföllel és annyi vízzel, hogy sűrű palacsintatésztát kapj. Adhatsz a masszához apróra vágott zöldfűszert vagy csilit is.

2. Kis palacsintasütőben forrósítsd fel az olívaolajat és süss a masszából kábé 4 tacót.

3. Hagyd hűlni, mert ha forrón akarod meghajtani, akkor eltörik a tészta. Töltsd meg sült hússal, zöldséggel, fűszeres szósszal.

Guacamole:

HOZZÁVALÓK:

  • 1 avokádó
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • kevés lila hagyma
  • 1-2 teáskanál tejföl
  • friss koriander
  • paradicsom

1. Az avokádót törd össze villával és add hozzá a többi hozzávalót.

2. A paradicsom leves magját dobd ki, csak a tiszta húst kockázd fel és keverd a kencéhez.