Borítókép: Latkesz – avagy tócsni kicsit másképp

Latkesz – avagy tócsni kicsit másképp

Édesen vagy sósan is fogyasztható... és nagyon finom!

Hozzávalók:
1 kiló krumpli
• 2 tojás
• kábé 5 evőkanál liszt
• 1 csomag sütőpor
• 1 nagy fej hagyma
• só • bors
• olaj a sütéshez
• esetleg 2 marék apróra vágott dió
• 2-3 kávéskanál aprított snidling vagy zöldhagyma

1. Hámozd meg és reszeld le a nagyobb lyukú reszelőn a krumplit. Igyekezz szép hosszú szálakat előállítani! Jól csavard ki, aztán keverd össze a nagyon finomra reszelt hagymával, a villával felvert tojásokkal, a dióval (ez nem kötelező) és annyi sütőporos liszttel, hogy formázható masszává váljon. Sózd és borsozd meg, keverd bele asnidlinget.

2. Forrósíts olajat egy serpenyőben, és kanalazz bele egy-másfél maréknyi krumplimasszát. Amerőkanállal lapítsd szét őket, hogy szép kerek érmék legyenek. Amikor az egyik oldaluk megsült, óvatosan, hogy a forró olaj ne spricceljen rád, fordítsd őket meg, hogy a másik oldaluk is megpiruljon. Jöhet a következő adag, de ne tegyél túl sokat egyszerre a serpenyőbe, mert akkor lassabban sülnek és megszívják magukat olajjal. Papírtörlővel bélelt tányérra szedd ki őket. Magában vagy almaszósszal, édes túróval, joghurttal vagy tejföllel tálald.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Europress/Stockfood, Grandfoto