Borítókép: Titkos fűszerkeverék: így lesz tökéletes az otthon készített forralt borod

Titkos fűszerkeverék: így lesz tökéletes az otthon készített forralt borod

Forrás: Canva (chamillewhite)
Múlt évben ajándékba kaptam egy forralt bor fűszerkeveréket. Olyan isteni forralt bort készítettünk belőle otthon, mintha egy rangos étterem vagy szálloda bárjában kortyolgattuk volna. Megnéztem az üvegcse címkéjét és meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi-mennyi fűszert csempésztek bele, és azon is, hogy olyan dolgok kerültek bele a válogatásba, ami soha eszembe sem jutott volna. A Bazsalikomos kert alapítóját, a Levendula és A kert konyhája című könyvek íróját, kétgyermekes édesanyát, Beh Mariannt kértem, árulja el, hogy lesz tökéletes az otthon készített forralt borunk.

Múlt karácsonykor a kanapén ülve évösszegzést tartottunk a férjemmel. Forralt bort kortyolgattunk és megjegyezte, hogy milyen klassz, hogy már palackozva árulnak bekevert forralt borokat, ízesítve, fűszerezve. Megleptem az információval, hogy ez bizony nem bolti termék, én magam főztem, amíg vett egy forró fürdőt.

Arra gondoltam, hogy rántsuk le a tökéletes forralt bor titkos hozzávalókról a leplet. Megkerestem Beh Mariannt, aki kertészmérnökként diplomázott, majd mesterszakon biotechnológiát tanult, hogy kifaggassam a fűszerekről.

– Mariann, áruld el, hogyan kísérletezted ki ezt a keveréket? Az emberek többnyire előveszik a fahéjat, a szegfűszeget és a csillagánizst és azt hiszik, hogy majd olyan lesz a forralt bor tőlük, mint a karácsonyi vásárokban.

– Ha csillagánizs van benne, az már egy nagy lépés. A legtöbben csak fahéjat és szegfűszeget használnak, esetleg egy-egy narancskarikát.

Ha igazán finom téli italt szeretnénk otthon készíteni, akkor igazából a titka, hogy finom legyen a forralt bor, vagy a karácsonyi tea, az az, hogy szükség van 100%-os tisztaságú bio narancs illóolajra. Úgy 4-5 cseppet csepegtetünk 2-3 kanál mézre, majd alaposan elkeverjük. Fontos, hogy az illóolajat ne közvetlenül az italba csöpögtessük, mert nem oldódik fel, a nyálkahártyát sértheti, szükség van a mézre mint vivőanyagra, amiben feloldódik az olaj. Így nincs baleset.

Forrás: Canva (microgen )

Tehát ezzel az illóolajos mézzel édesítünk, de a karácsonyi italokhoz nagyon illenek a barnacukrok is, mint a nádcukor vagy a kókuszvirág cukor, mert ezeknek van egy karamelles aromája. Én termelői mézzel szeretem készíteni.

És akkor a fűszerkeverékre kanyarodva… Azért került narancshéj bele, mert szeretem bio narancsból készíteni a forralt bort, karikára vágom és úgy főzöm bele. Fontos, hogy kezeletlen narancs legyen. A kezelt narancs héjában sok a vegyi anyag, ami nem jó, ha kioldódik a főzés során. A fahéj, szegfűszeg, csillagánizs és a kardamom nekem klasszikus forralt bor fűszerek, azokat nem lehet kihagyni. És hogy legyen benne valami különlegesség is, azért tettem bele koriandert, mert van egy ilyen karamelles, vajas, diós-mogyorós íze. És ezzel a mogyorósságot is belevisszük a karácsony ízei közé. A borókabogyó a fenyőnek az illat és ízvilágát idézi meg, mivel ez egy tűlevelű örökzöld termése, a rózsabors igazából a színe miatt került bele, hogy legyen benne valami piros is.

Forrás: Canva (invizbk)

Titka még a jó forralt bornak, hogy minőségi borból készítsük, ne pedig úgy, hogy „ez jó olcsó bor, jó lesz forralt bornak”. Én száraz bort szoktam használni, de félédes és édes bor is alkalmas, nyilván ha nem száraz bor az alap, akkor figyelembe kell venni, hogy kevesebb cukor, illetve méz kell hozzá. Ha vendégségvárásra készülünk, jó ötlet lehet, ha almát vagy narancsot felszeletelünk karikára, vagy vörös áfonyát főzünk bele.

– Fehér borból is szoktál forralt bort készíteni?

– Képzeld, én főleg abból szoktam. Nem annyira elterjedt, de nekem érzékenyebb a gyomrom és vacsoránál egy pohár vörösbortól még nem lesz bajom, de forralt bor esetén már egy fél bögrétől gyomorégésem lesz, ezért kísérleteztem fehérborral, attól nem lett semmi bajom.

– A gyerekeknek én szoktam olyat csinálni, hogy vörös szőlőlevet veszek és azt forralom fel, azt is lehet ezzel a fűszerkeverékkel ízesíteni?

– Igen, abszolút, vagy lehet mustból, de akár almaléből is csinálni, és azt beízesíteni ezzel. Alma- vagy körtelé esetén ne a szűretlent, hanem a szűrtet használjuk.

Forrás: Canva (pixelshot)

– Ha valaki otthon készítené el a forralt bort ebből a keverékből, akkor mire kell figyelnie?

– Én a gyomorégés miatt úgy szoktam csinálni, hogy egyharmad a víz és kétharmad a bor, de lehet fele-fele arányban is. Tehát mondjuk fél üveg (4 dl) bor, 4 dl víz, ahhoz három-négy evőkanálnyit kell tenni a keverékből, és három-négy evőkanálnyi mézet vagy cukrot. Almát, narancsot ízlés szerint, de mondjuk kettő-kettő mehet mindegyikből. Ebből négy főre való adag jön ki.

Kattints a lenti galériába és nézd meg, hogyan készítheted el a titkos fűszerkeveréket, amivel tökéletes az otthon elkészített forralt borod.

Már kapható az ÉVA ADVENT! Keresd az újságárusoknál vagy a képre kattintva!