Borítókép: 4 pikáns köret, ha megfűszereznéd a hangulatot: húsételek és sajt mellé is kiválóak!

4 pikáns köret, ha megfűszereznéd a hangulatot: húsételek és sajt mellé is kiválóak!

Forrás: pexels/Handy Homely
Bármilyen párolt, főtt vagy sült húst feldobnak ezek a gyümölcsös-zöldséges mártások. Fogyaszthatod frissen, elteheted későbbre vagy akár adhatod őket ajándékba is.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2016-os 4. lapszámában jelent meg először „Pikáns kísérők" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Kumkvatcsatni

SZÜKSÉGES IDŐ: 40 perc + áztatás NEHÉZSÉG: közepes KÖLTSÉG: kb. 4100 Ft /2360 Ft

HOZZÁVALÓK (3-4 FŐRE):

  • fél kiló kumkvat (vagy narancs)
  • 1,5 deci narancslé
  • kábé 1 deci fehér balzsamecet
  • friss csili vagy kábé 1 teáskanál csilipehely
  • 40 deka barna nádcukor
  • 5 centi friss, reszelt gyömbér

1. A gyümölcsöt szeleteld vékonyra, piszkáld ki a magokat és áztasd be egy éjszakára.

2. Másnap szűrd le a gyümölcsöt és tedd egy lábasba.

3. Add hozzá a hozzávalókat, és közepes lángon főzd addig, amíg a gyümölcs megpuhul és kezd áttetszővé válni.

4. Vedd le a tűzről és hűtsd ki, ha hamarosan felhasználod.

5. Ha el akarod tenni későbbre, akkor még forrón töltsd tiszta üvegekbe.

6. Csavard rá a kupakot a befőttesüvegre és állítsd fejre.

7. Jól csavard be az üvegeket tiszta konyharuhába, és tedd egy dobozba sötét helyre hűlni.

8. Hagyd legalább 2-3 napot a dunsztban, majd tedd fel a kamrapolcra.

9. Remekül illik csirkéhez, kacsához, de sajthoz is fogyaszthatod.

Réparelish

SZÜKSÉGES IDŐ: 20 perc NEHÉZSÉG: könnyű KÖLTSÉG: kb. 1100 Ft

HOZZÁVALÓK (3-4 FŐRE):

  • fél kiló répa
  • 1 nagy hagyma
  • 20 deka barna nádcukor
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 1 teáskanál kurkuma
  • fél teáskanál őrölt koriander
  • kábé 2,5 deci almaecet
  • 2 evőkanál olívaolaj

1. A répát hámozd meg és reszeld le.

2. A hagymát karikázd fel és keverd a répához.

3. Kevés olívaolajat hevíts fel egy lábasban és add hozzá a répát.

4. Picit pirítsd le, majd öntsd fel az ecettel, keverd hozzá a cukrot és a fűszereket.

5. Közepes lángon főzd addig, amíg majdnem elfőtte az összes levét és elkezd karamellizálódni.

6. Bármilyen húsos ételt és sajtot feldobhatsz vele.

Forrás: pexels/Harish P

Paradicsomcsatni

SZÜKSÉGES IDŐ: 20 perc NEHÉZSÉG: könnyű KÖLTSÉG: kb. 3600 Ft

HOZZÁVALÓK (3-4 FŐRE):

  • fél kiló paradicsom (a legjobb, ha különböző fajtákat használsz)
  • 1 nagy hagyma apróra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • fél deci almaecet
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • 1-2 evőkanál juharszirup
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

1. A paradicsomot tisztítsd meg és vágd fel.

2. A hagymát kockázd apróra és keverd a fokhagymával együtt a paradicsomhoz.

3. Locsold meg olívaolajjal és szórd meg sóval és a köménnyel.

4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a paradicsom összeesik.

5. Locsold meg az ecettel és a juharsziruppal, majd süsd tovább addig, amíg elkezd karamellizálódni.

6. Bármilyen húshoz remekül illik, szerintünk bárányhoz a legfinomabb.

7. Ezt is teheted dunsztba, ha később fogjátok fogyasztani.

Almarelish

SZÜKSÉGES IDŐ: 20 perc NEHÉZSÉG: könnyű KÖLTSÉG: kb. 1400 ft

HOZZÁVALÓK (3-4 FŐRE):

  • 6 nagyobb, savanykás alma
  • fél deci almaecet
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 2 evőkanál barna nádcukor (de agávészirup vagy juharszirup is illik hozzá)
  • 1 közepes hagyma
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj

1. A almát hámozd meg és vágd ki a magházát.

2. Kockázd fel a hagymával együtt és felhevített olívaolajon pirítsd le.

3. Öntsd fel ecettel, 2 evőkanál vízzel és add hozzá a mustármagot, a kakukkfüvet és a cukrot.

4. Addig főzd, amíg szépen karamellizálódik az alma.

5. A legjobban szárnyashoz és sertéshez illik, de sajthoz is fogyaszthatod.

Galériánkban 5 tuti receptet mutatunk, amelyek elkészítéséhez csak egy airfryerre lesz szükséged!