Borítókép: A 4 kedvenc, hamisítatlanul magyar desszertünk receptje: nem csak a cukrászdában finomak!

A 4 kedvenc, hamisítatlanul magyar desszertünk receptje: nem csak a cukrászdában finomak!

Forrás: Pexels
Ami a magyar konyhát illeti: édességben jók vagyunk. Nem csak a választék bőséges, a minőségért sem kell a szomszédba mennünk, és több olyan hagyományos desszertünk van, amelyek csak az itthoni cukrászdákban készülnek. Vagy otthon a konyhánkban.

Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először „Egy kis hazai" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

MÁKOS GUBA

ELŐKÉSZÍTÉS: 20 PERC

SÜTÉS: 30 PERC

HOZZÁVALÓK (4-5 FŐRE):

  • 5 deci tejszín
  • 5 deci tej
  • 9 deka cukor
  • 1 rúd vanília vagy 1 kiskanál vaníliaaroma (elhagyható)
  • 5 deka vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 10 deka darált mák
  • 1 citrom héja
  • 4-5 kifli (kábé másfél centis szeletekre vágva)

1. A tejszínt, a tejet, a cukrot, a vajat, a vaníliát melegítsd meg egy serpenyőben. A tojást keverd el és folyamatosan kevergetve adj hozzá a tejszínből, majd add az egészet tejszínes keverékhez. Pár percet főzd, míg egy kicsit be nem sűrűsödik, majd add hozzá a mákot és a végén a reszelt citromhéjat.

2. Egy tálat vajazz ki, helyezd bele a kifikarikákat, forgasd össze az öntettel, és 180 fokon kábé 30 percig süsd. Vaníliasodóval tálald.

RÁKÓCZI-TÚRÓS

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC + 30 PERC PIHENTETÉS

SÜTÉS: 50 PERC

HOZZÁVALÓK (23 CENTIS TORTAFORMÁHOZ VAGY 20x30 CENTIS TÁLHOZ):

  • 25 deka liszt
  • 5 deka cukor
  • 12,5 deka vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

A túrókrémhez:

  • 75 deka tehéntúró
  • 5 deka tejföl
  • 11 deka porcukor
  • 12 deka mazsola
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom héja
  • 10 deka baracklekvár

A tojáshabhoz:

  • 3 tojás fehérje (szobahőmérsékletű)
  • 10 deka cukor

1. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a vajat, míg morzsalékos állaga nem lesz, majd add hozzá a tojást. Ha nem áll össze, egy-két kiskanál hideg vizet adhatsz hozzá. Csomagold fóliába vagy nyújtsd 3-4 mm vastagra és tedd kivajazott, kilisztezett formába, majd legalább 20 percig hagyd állni a hűtőben. Tegyél sütőpapírt és sütőbabot a tésztára, és süsd 180 fokon 10–15 percig, majd vedd le a sütőpapírt és süsd 10 percig.

2. A mazsolát áztasd meleg vízbe (esetleg teába vagy rumba) 10 percre, szűrd le, majd a lekvár kivételével a többi hozzávalót keverd krémesre. Kanalazd az elősütött tésztára a lekvárt, rá a túrókrémet és süsd 10 percig.

3. A tojásokat elektromos habverővel verd enyhén habosra és fokozatosan adagold hozzá a cukrot, míg fényes, kemény habot nem kapsz. Vedd ki a tortát, a hőfokot csökkentsd 150 fokra, a habot kanalazd a tortára, majd további 10 percig süsd.

GUNDEL-PALACSINTA

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 50 PERC

SÜTÉS: 40 PERC

HOZZÁVALÓK (KÁBÉ 12 PALACSINTÁHOZ):

  • 20 deka liszt
  • másfél evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • 6 deci tej
  • 1,5 deka margarin + 2-3 evőkanál a sütéshez

A diós töltelékhez:

  • 20 deka dió
  • 2 deci (zsírdús) tejszín
  • ½ deci tej
  • 12 deka cukor
  • 3,5 deka mazsola
  • ¼ teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma vagy egy rúd vanília (elhagyható)
  • 1 citrom héja
  • 2 evőkanál rum

A csokoládéöntethez:

  • 10 deka keserűcsokoládé
  • 3 deka tejcsokoládé
  • 2 deci (zsírdús) tejszín
  • 1 evőkanál rum

1. Keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, majd fokozatosan keverd hozzá a tejet, az olvasztott margarint és a tojást (és a vaníliát, ha használod). Csomómentesre keverd, és hagyd kábé 20 percig állni, majd egy margarinnal kikent palacsintasütőben süsd meg a palacsintákat.

2. A diót egy száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsd meg. A kétharmadát daráld finomra, a maradékot durvára. Egy kisebb serpenyőben melegítsd fel a tejszínt és a tejet, add hozzá a cukrot és a mazsolát, majd két-három perc melegítés után a diót, a fahéjat, a vaníliát, és főzd össze. A legvégén keverd hozzá a rumot és a citromhéjat.

3. Vízfürdő fölött olvaszd meg a kétféle csokoládét a tejszínnel. A végén add hozzá a rumot, keverd el.

4. Oszd el a palacsintákba a diós tölteléket, hajtsd háromszögekre és locsold meg a csokoládéöntettel.

ARANYGALUSKA

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC + HÁROMSZOR 40 PERC KELESZTÉS

SÜTÉS: 35–40 PERC

HOZZÁVALÓK (8–10 FŐRE, 23 CENTIS TORTAFORMÁHOZ VAGY 20x30 CENTIS TÁLHOZ):

  • 3 deci langyos tej
  • 8 deka cukor
  • 2 deka friss élesztő (vagy szűk 2 teáskanál szárított élesztő)
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 5 deka olvasztott vaj

A diós töltelékhez:

  • 16 deka nem túl finomra darált dió
  • 8 deka olvasztott vaj
  • 5 deka porcukor
  • ¼ kiskanál fahéj

1. A langyos tejhez adj egy evőkanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. (Ha szárított az élesztő, akkor is így járj el.) Takard le konyharuhával, 10 perc alatt fel kell futnia. Szitáld egy tálba a lisztet, add hozzá a többi hozzávalót, és géppel 5-6 percig, vagy kézzel 8–10 percig dagaszd. Körülbelül 40 percig hagyd kelni, ekkor finoman gyúrd át, majd még egyszer keleszd. A tésztát lisztes felületen kézzel nyújtsd ki kábé másfél centi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki.

2. A diót keverd össze a porcukorral, a vajat olvaszd meg. A tésztapogácsákat mártsd a vajba, majd az oldalát forgasd meg a cukros dióban és tedd 25 centis tortaformába vagy 20x30 centis tálba. Hagyd ismét meg kelni, majd 180 fokon 35–40 percig süsd. Félidő előtt takard le a tetejét fóliá val vagy sütőpapírral.

Az alábbiakban pedig hét egyszerű októberi receptet hoztunk!