Borítókép: 20 perces gombás tésztaétel na mivel? Zsályavajjal!

20 perces gombás tésztaétel na mivel? Zsályavajjal!

Forrás: Eaters Collective/Unsplash
Ez az ellenállhatatlan tagliatelle, zsályavajban megpárolt vadgombákkal, pirított mogyoróval és parmezánnal készül. Vagyis hús nélkül, de hidd el nem fog hiányozni senkinek!

Tagliatelle gombával és zsályavajjal

Hozzávalók

  • 1/2 csészényi mogyoró vagy dió
  • 450 g tagliatelle tészta
  • 100 g vaj
  • 12 friss zsályalevél
  • bors
  • 250 g vegyes gomba (szeletelve)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1/2 citrom leve
  • 1/4 -1/2 csészényi víz (a tészta főzőlevéből)
  • 1/4 -1/2 csészényi parmezán (reszelve)

Elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, öntsd egy tepsibe a mogyorót, majd 10-12 perc alatt süsd aranybarnára. Hűtsd le, majd törd durvára egy mozsárban, vagy aprítsd össze késsel.

  2. Főzd a tésztát al dantéra, szűrd le, és tegyél félre 1/2 csészényit a főzőléből.

  3. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Amikor már kicsit megbarnult, és diós illatot kezd árasztani, add hozzá a zsályaleveleket, és mindkét oldalukon süsd őket nagyjából 30 másodpercig, majd szedd őket papírtörlőre és sózd meg.

  4. Öntsd a serpenyőbe a gombákat, és pirítsd őket 4-5 percig, majd fűszerezd sóval, borssal, és add hozzá a fokhagymát.

  5. Vedd le alatta a hőt, keverd hozzá a tagliatellét 1/4-1/2 csészényi főzővízzel együtt, majd mehet rá a citromlé és a reszelt parmezán. Keverd jól össze, majd, ha szükségét érzed fűszerezd meg újra sóval és borssal.

  6. Főzd tovább addig, míg a szósz krémes állagot nem kap, és szépen be nem vonja a tésztát.

  7. Tálalásnál szórd meg a zsályalevelekkel, az apróra vágott pirított mogyoróval és egy kis parmezánnal.

Mire használd fel a tészta főzőlevét?

Forrás: https://lepetiteats.com