Borítókép: Rázd fel magad!

Rázd fel magad!

Új hét kezdődik! Tökéletes alkalom arra, hogy a Motiváció témakörét boncolgassuk. Az első részben kimásztunk az ágyból, lerángattuk magunkat a futóterepre és megtettük az első és legfontosabb lépést: elkezdtünk futni. Magamról tudom, ha egy felkészülésnek nekilátunk, a kezdeti lendület átsegít a fáradtságokon, de kivétel nélkül mindig jön egy pont, amikor sokkal nehezebb felkelni, elindulni, motiváltnak maradni, annak ellenére, hogy a fő célom ott lebeg minden nap minden egyes órájában.
A második motivációról szóló bejegyzésemben szeretnék veletek megosztani néhány, számomra fontos kis gyakorlatot, ami általában segít tovább menetelni. Ha nem, akkor a motiváció 1.0-hoz visszatérek és megnézem a kedvenc filmem vagy elolvasok egy könyvet...

Pozitív megerősítés
Kikerülhetetlen egy felkészülés során, hogy ne fáradj el. A tested, a lelked, hol az egyik hol a másik, aztán egyszerre. Elindulunk edzeni, nem úgy megy, sőt, egyáltalán nem megy. Az jár a fejünkben, nem megy. Miért nem megy? Ne már! Egyre idegesítőbb a helyzet. Ilyenkor, ha nem húzott be a negatív örvény, kicseréljük a negatív gondolatokat pozitívra.
Képes vagyok rá! Képes vagyok megcsinálni. Erős vagyok. Gyors vagyok. A fájdalom, a fáradtság elillan. Jól érzem magam.
Sok edzésen átsegítettek már ezek a mondatok. Ehhez azonban nagyon jól kell ismerni a testedet, mikor vagy a teljesítőképességed határán túl és mikor vagy csupán lusta. Egy kedves ismerősöm nagyszerűen foglalta össze: számára a futás út az önismerethez. Feltérképezed a határaid, erősségeid és gyengeségeid, fejlődsz minden egyes nap, változol és változtatsz. Erről szól az élet :)
A következő videó, ezen a hétfő reggelen biztos felráz majd!
[youtube OIJYO5LI_j8 nolink]
Napló/edzésnapló vezetése
Jó látni egyes időszakban mit és hogyan gondoltam, mik voltak a terveim, majd ezekből mit sikerült teljesítenem. Rendszerbe lehet tenni a szétszórt gondolatokat. Jól látható, honnan indultam és hová érkeztem. Ezekből le lehet vonni a következtetéseket és segít abban, hogy a következő felkészülés alkalmával, vagy a következő héten miben érdemes változtatni. Ha elakadok, jó visszanézni, milyen edzéseket csináltam már meg, vagy milyen hónapon vagyok túl. Ilyenkor szembesülök azzal, ha épp fáradtabb vagyok, hogy jó irányba haladok.
Pozitív közeg
Ha negatív gondolkodású emberek vesznek körül, állandóan csak a panaszáradat jön felénk, az lehúz minket. Mindenkinek van már ilyen tapasztalata gondolom. Ki szereti hallani, hogy: Te bolond vagy, hogy futsz! Minek csinálod? Úgysem ér semmit! Annyit nem lehet futni ilyen idősen! Képtelen vagy megcsinálni! Bizony, beleszaladunk ilyen emberekbe. Szerencsére nem kötelező a társaságuk. Ezért olyanok társaságát kezdtem keresni, akik pozitívak, szeretik a sportot, megértik, amit csinálok és tesznek a céljaikért. Rengeteg energiát adnak, akik szorítanak értem. Gyorsan ki is használom az alkalmat és köszönöm nekik, sokat jelent! :)
Mivel egyre népszerűbb a futás Magyarországon, egyszerűbb találni olyan embereket, akikkel elbandázhatunk, órákig cseveghetünk edzésekről és versenyekről. Mennyivel inspirálóbb!