Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

„Az a célkitűzés, hogy mindenki sérülésmentesen tudjon futni” - Interjú Rajnay Kata gyógytornásszal

rajnay kata
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Ugye te is szeretnél még jó pár évig sérülésmentesen futni? Gondolom, igen! Akkor olvasd el Rajnay Kata gyógytornásszal készült interjúnkat, melyben a futókat érintő leggyakoribb érülésekről, hibákról és megoldásokról mesélt.
Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1995 Ft 1495 Ft

Megnézem

Több éve, páciensként ismertem meg Katát, egy olyan sérüléssel fordultam hozzá, amire korábban csak annyi instrukciót kaptam máshol, hogy „pihentessem” és „kenegessem”. Ő viszont mutatott nekem olyan erősítő és mobilizációs gyakorlatokat, valamint jó néhány hengerezési technikát, melyekkel azóta is karban tudom tartani az adott területet, és nem is jött elő azóta többet a sérülés. Más problémával is jártam nála, jelenleg pedig teljes mértékben jól vagyok, ha pedig érzem, hogy kezd előjönni valamilyen érzékenység, akkor már tudom, hogy milyen feladatokat kell beiktatnom, hogy megállítsam és visszafordítsam a folyamatot. Nemrég ellátogattam a gyógytornászstúdiójába, de nem azért, mert fáj valamim, hanem hogy kikérdezzem a sérülés témájában.

Szerinted mi a legnagyobb probléma a futókkal?
Az esetek többségében az a baj, hogy nincs megfelelő bemelegítés és levezetés. Azt látom, hogy a futás gyakran stresszlevezetés, és épp annyi ideje van csak az embernek, hogy elmegy futni, éppen kiesik az autóból, aztán vissza a családhoz, a munkahelyre, ezért nem szakít időt a bemelegítésre és nyújtásra. Egyszerűen a gondolkodásmódban sincs benne, hogy a bemelegítés és levezetés is a futás része, hanem inkább egy plusz macera.

Mi lenne az a minimumidő, ami már számít bemelegítés és levezetés tekintetében?
Ez függ attól, hogy milyen távot futsz, milyen terepen végzed az adott edzést, és egyébként mennyi más típusú sportot űzöl a futás mellett, vagy volt-e már komolyabb sérülésed, szóval sok összetevőből áll a dolog. Sajnos számos esetben a 10 perces bemelegítés például nem elég. De ami igazán fontos, hogy tudatosan építsd fel a bemelegítést: kezdd egy kis keringésjavítással (pl. hengerezés), utána jöhet néhány mozdulat mobilizálás, aztán egy kis dinamikus átmozgatás, amellyel bekapcsolod azokat az izmokat, amikre a futásnál szükség van, végül pedig egy kis sportágspecifikus mozgás, futás esetében a futóiskola. A levezetésben pedig fontos, hogy ne sprintekkel fejezd be a futást, hanem laza kocogással, aztán 5–10 perc nyújtás is elég (ha nincs komolyabb eltérés, patológia), de aztán a nap folyamán később érdemes egy kiadósabb hengerezést is beiktatni. Gyógytornász szemmel ez lenne az ideális, de persze én is tudom, hogy ez gyakran nem fér bele. Az is hasznos, ha a pihenőnap egy regenerációs, rekreációs nap a héten, amikor egy nagyobb nyújtás és hengerezés a program.

Gyógytornászként mit tartasz a legjobb keresztedzésnek?
Az a fontos, hogy a hétköznap statikus testhelyzetből adódó terheléseket, aszimmetriákat kicsit kompenzáljuk, illetve felkészítsük az izomzatunkat a futás alatt létrejövő terhelésre. A kiegészítő edzés egyik legfontosabb eleme futók esetében, hogy mobilizáld az ízületeidet, illetve a core-izomzatod, a farizmod erősítsd. Ezeket sokszor egy funkcionális edzés keretein belül könnyen el tudjuk érni. Ha az alapok megvannak, ismered a tested, és helyesen tudod kivitelezni a gyakorlatokat, akkor akár a Cross-Fit is lehet a keresztedzésed, mert minden lehet jó és rossz is. Jó a futás mellé az úszás is, de inkább egy átmozgatás, remek kardióedzés, amivel az ízületeket nem terheljük, de nem elég. A jóga akkor ajánlott, ha valakinek olyan ízületi rendszere és izomzata van, amivel megfelelően el tudja végezni a gyakorlatokat, de vannak olyan esetek is, hogy többet árt, mint használ. Egyébként alapvetően remek, hiszen nem csak a nyújtás, de a mélyizmokat is erősíti. A bodyArt vagy a rehabilitációsabb szemléletű piláteszórák is nagyon hasznosak. A futótechnikát az segíti legkevésbé, ha valami aszimmetrikus mozgásformát kezdesz el űzni, például vívni, de ez azért nem túl általános.

rajnay kata gyóygtornász
forrás: Hámori Zsófia

Mi a leggyakoribb sérülés, amivel futók érkeznek?
Nagyon általános a futótérd, azaz IT-szalag tapadási pontjának gyulladása, az elülső sípcsonti fájdalom, különböző boka-, talp- és térdfájdalmak, illetve a vádli és Achilles-környéki panaszok.

Ilyenkor ugye nem azt mondod, hogy soha többet nem szabad futni?
Én nem ezt mondom, hiszen tudom, hogy mit jelent a futás annak, aki űzi, és mentálisan, lelkileg nagyobb problémát okoz a futásmentesség. Az én célkitűzésem, hogy úgy adjam vissza a sportnak az illetőt, hogy biztonsággal folytathassa, de ha már letiltok valakit, azt tényleg komolyan kell venni.

Mi az általános hiba rehabilitáció során?
Mondjuk, kimarad három hét, és az illető pont ugyanott szeretné folytatni az edzéstervét, mint előtte, mintha mi sem történt volna. Pedig ha három hétig gyulladásod vagy fájdalmad volt, akkor újra fokozatosan kell elkezdeni. Sokkal hamarabb fejlődsz majd arra a szintre, ahol előtte voltál, mint kezdőkorodban, de akkor sem szabad úgy csinálni, mintha nem pihentél volna három hétig.

Mi az a pont, amikor még mehetünk gyógytornászhoz a sérülésünkkel, és mi az, amikor már orvoshoz érdemes?
Ha trauma történt, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, utána úgyis gyógytornászra lesz szükség. Krónikus problémánál szintén, de itt sokszor már a gyógytornász is tud segíteni. Én minden esetben úgy vagyok vele, hogy inkább menjen el az illető orvoshoz, nézzük meg, mit mutatnak a képalkotók, azzal nem veszítünk semmit. Gyógytornászként is sok mindent meg tudunk állapítani, de én azért szeretem, ha valaki egy orvostól jön bizonyos esetekben, mert ő diagnosztizálhat, én egy fizioterápiás diagnózist állíthatok fel (pl. hogy előrebillen a medence vagy előre-esnek a vállak). Persze van olyan is, ha valaki csak azért hív fel, mert nem tudja, hogy a sérülésével milyen orvoshoz és hova menjen, ebben is szívesen segítek.

Te előszeretettel tape-elsz, miért szereted alkalmazni?
Azért szeretem, mert egy stabil támasztékot tudok adni az adott testrésznek, anélkül, hogy korlátoznám a mozgást. Egy térd- vagy bokarögzítő például körkörösen van a lábon, ezáltal elszorítja a környező szöveteket. Ha statikusan szorítok egy izmot, az nem feltétlenül tud majd olyan jól dolgozni, mert idegrendszeri gátlás alá kerül. Viszont a tape-pel csak irányt tudok mutatni az izomnak vagy ízületnek, hogy ne lustuljon el. Nagyon sok technikája van a tape-kezeléseknek, tehetem izomra, ízületi stabilizálásra vagy mozgástartomány növelésére, nyirokkeringés segítésére, hogy egy duzzanat, gyulladás könnyebben megszűnjön, szóval elég széles a paletta, ahányféle struktúra van a testben, arra nagyjából mindegyikre tudunk feltenni tape-et. Én nem tanultam színterápiát, így a színekkel úgy kezelek, hogy a sportolókat kérdezem meg, milyen színt szeretnek, mivel érzik jól magukat, mi megy jobban a mezhez.

Mi a helyzet a masszázzsal, milyen gyakran kellene járnom, ha mondjuk, heti 4-5-ször futok? Hát, akkor már heti egyszer! De ha például 1–3 edzésed van egy héten, akkor kéthetente lenne jó. Persze megint csak nem mindegy, hogy ebben az edzésben hány kilométert futsz le.

Akkor a havi egy halottnak a csók?
Hát, sokkal több, mintha nem csinálnál semmit! De ha volt egy periódusod, amikor nem voltál jól (mert fájt valamid) és gyakrabban jártál, aztán rendbe jöttél, otthon pedig azóta hengerezel rendszeresen, akkor járhatsz kevesebbet sportmasszőrhöz. Ha valaki tényleg tartja az edzések előtti bemelegítést, utána a nyújtást és még hengerezik is, akkor elképzelhető, hogy elég havonta egyszer belenyúlni az izomzatába ahhoz, hogy rendben legyen. De nincs szentírás, ahányan vagyunk, annyiféle megoldás lehet. Ki kell tapasztalni, hogy a te testednek a hétköznapi testtartásod, munkahelyzeted, sportteljesítményed mellett mire van szüksége a megfelelő regenerációhoz. Ha te semmilyen formában nem foglalkozol otthon az izomlazítással, akkor viszont gyakran kell masszíroztatni.

fuss serulesmentesen
Tovább olvasok
Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Kép

28 éves a legrégibb férfi atlétikai világrekord, ami 400 gáton született

Kevin Young 1992 óta birtokolja a férfi 400 méteres gátfutás világrekordját. Az egykori atléta tegnap lett 54 éves.

Kép

Fördős Zé: "A futásban és a siklóernyőzésben több a közös, mint hinnétek!"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép

3 avokádós szendvics recept reggelre, amiktől eldobod az agyad!

Képtelenek vagyunk megunni az avokádót, és nem is akarjuk, hiszen számtalan fantasztikus hatása van a szervezetre. Mutatunk is 3 avokádós toast receptet, amiket érdemes bevezetned a reggeli rutinba!

Kép

Biztos vagy benne, hogy eleget eszel? Íme 5 jel, amiből az következik, hogy nem!

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is).

Kép

9 hasznos tipp, amit minden nőnek tudnia kell, aki szülés után fogyni szeretne

Mikor érdemes belevágni a szülés után a fogyás megtervezésébe? Mennyi idő kell rá? Hogyan lehet ezt összehangolni egy újszülött babával?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem