quinoa,rizs

A quinoa tényleg egészségesebb, mint a jól bevált rizs?

Forrás: Getty Images
A quinoa évek óta az egészséges étrend kedvelőinek egyik nagy kedvence, nem mellesleg igazi Insta-sztár. De tényleg érdemes lecserélni régi nagy kedvencünket, a klasszikus vagy a barna rizst a quinoára?

A menük alapján nagyon úgy fest, hogy a quinoa lassan átveszi a rizs helyét: nem vitás, hogy ez most a legnépszerűbb egészséges szénhidrát. Viszont ahelyett, hogy örök tiltólistára teszed a rizst, és a trendisége miatt csakis quinoát fogyasztasz, érdemes kicsit felülvizsgálni mindkét élelmiszert: hiszen csak azért, mert valami nagyon menő, még nem biztos, hogy több tápanyagot tartalmaz. És persze az is számít, hogy TE melyiknek kedveled jobban az ízét!

A filozófiám az, hogy nem csak fizikailag, de lelkileg is érdemes válogatni - és ezt mindenre értem. Tehát ha nem szereted a quinoát, ne edd meg. Ha a rizs a kedvenc, akkor edd azt! Ha viszont alapvetően mindenre nyitott vagy, akkor megéri megnézni a különbséget a két étel között
vallja Valeria Goldberg dietetikus.
rizs,quinoa
Forrás: GettyImages

Miért is ilyen népszerű a quinoa?

Amikor elindult hódító útjára a quinoa, mindenki a fehérjetartalma miatt ünnepelte. Pedig a rosttartalma az, ami miatt igazán érdemes lenne fogyasztani - a quinoa rostban ugyanis igen gazdag, ez pedig segít a szív és érrendszeri problémák megelőzésében, és a koleszterinszintet is csökkenti. De a fehérjetartalma sem elhanyagolható, ez pedig elemi fontosságú az izmok és az immunrendszer szempontjából. A szakember szerint ha különösen éhes vagy, a quinoa remek opció.

Emellett ásványi anyagban is gazdag: jelentős a mangántartalma, ez pedig segít abban, hogy a szervezet felvehesse a fontos tápanyagokat. Foszfortartalma a csontok egészsége miatt fontos, a flavonoidok pedig csökkenthetik az olyan betegségek kockázatát, mint a rák, a Parkinson-kór, és az Alzheimer-kór.

Lássuk, miből mennyit tartalmaz 1 csésze quinoa:

Kalória: 222

Szénhidrát: 39g

Cukor:2g

Rost: 5g

Fehérje: 8g

De mi a helyzet a rizzsel?

A helyzet az, hogy ebben a quinoa-őrületben egyre jobban tartani kezdtünk a rizstől. Ám a szakember szerint téves dolog valamiféle rémként beállítani a rizst és a burgonyát, mert az egészséges táplálkozásba ezek igenis beleférnek. Az persze nem mindegy, milyen rizsről van szó: a barna rizs töb tápanyagot, rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér, ráadásul a cukorbetegség esélyét is jobban csökkenti a barna, mint a fehér rizs - derült ki egy 2012-es kutatásból.

Az ok az, hogy a rizsszem külső héja alatt van egy aleuronréteg, amiben vannak a vitaminok. A fehér rizsnél ezt a réteget eltávolítják, csak a barna rizsben viszont nem, ezért érdemesebb ezt fogyasztani. Ám ennek ellenére a fehér rizs is nagyon hasznos a gyomorproblémákkal vagy vesekővel küzdők számára, mert ez kevésbé irritálja a gyomrot.

És ott vannak még a különféle rizsfajták, péládul a vadrizs vagy a fekete rizs, amik a szakember szerint jobban hasonlítanak a quinoára, mint a sima rizsre.

Lássuk, miből mennyit tartalmaz 1 csésze fehér rizs, illetve barna rizs:

Kalória: 205g/218g

Szénhidrát: 45g/46g

Cukor: 1g/1g

Zsír: 0g/2g

Fehérje: 4g/5g

Rost 1g/4g

Rizs vs. quinoa - melyiket egyem?

A szakértő szerint lehetetlen megmondani, hogy ez vagy az sokkal jobb választás, mert minden az egyensúlyon múlik, és szinte biztos, hogy nem veszel magadon észre jelentős változást akkor, ha valamelyiket kizárod az étrendedből. A gluténérzékeny vagy, mindkettő jó opció, ha viszont vegán vagy, akkor az aminosav tartalom miatt érdemes több quinoát enni.