Borítókép: Természetadta kincsek nyomában

Természetadta kincsek nyomában

Mátra lábánál, Gyöngyössolymoson járunk, Szűcs Márta kistermelőnél, aki főállású méhész, gomba-szakellenőr. Műhelye polcain Természetadta kincsek, termelői mézek, méhészeti termékek, vadon termő gombakészítmények, csipkebogyós termékek és lekvárok széles választéka sorakozik. Termékei kisüzemi módszerekkel készített kézműves élelmiszerek.

Nagyon ritka a női méhész, Te hogyan lettél méhész?

Szüleim több mint 30 éve méhészettel foglalkoznak, így a szorgoskodó méhek gyermekkorom óta részesei az életemnek. Méhészkedésem egy méhcsaláddal kezdődött, ami későbbiekben motivált arra, hogy 2016-ban kiváljak a családi gazdaságból és önálló méhészetet létesítsek. Lelkesedésem, méhek iránti szeretetem férjemre is átragadt, így a 85 méhcsaládot már együtt kezeljük. Vándorméhészetként többféle fajtamézet és virágport termelünk.

www.termeszetadta.hu

Forrás: Termeszetadta.hu
A Természetadta.hu termékei közt csipkebogyós termékek és lekvárok széles választéka sorakozik...

Kínálatodban sokféle vadon termő gomba szárítmánya és őrleménye szerepel. Erről tudnál pár szót mondani?

A gombák szárítása során a bennük található zamatanyagok még inkább kiteljesednek, ezért a vadon termő gombákból készült szárítmányok és őrlemények kiváló alapanyagok és fűszerek. Kínálatomban megtalálhatók azok a vadon termő erdei- és mezei gombák, melyek a Tisza ártéri erdőkben, füves gyepeken, Mátrában és a Bükkben fellelhetők. Alföldi lányként nagyon szeretem a zöldséglevest Mezei szegfűgombával, ilyenkor főzés előtt a szárítmányt fél órára beáztatom, átmosom, és már főzhetem is, de például egy vadragut nem tudok elképzelni erdei gomba nélkül, ehhez legjobban a Vargányás erdei gombakeverék őrleményt szeretem használni, melyben a vargánya kellemes ízvilágát a tuskógomba, illetve az érdestinóru emeli még kiválóbbá.

Forrás: Termeszetadta.hu

Karácsony közeledtével sokan készítenek mézeskalácsot, melyik mézet ajánlod hozzá?

Nagyon sokfélét kipróbáltam, de a Vegyes virágmézzel a legfinomabb. Ha szeretnél puha mézeskalácsot készíteni, akkor a régóta bevált receptemet ajánlom: 1kg liszt, 3 teáskanál szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg, egy citrom reszelt héja, 30 dkg porcukor, 2,5 dl Vegyes virágméz, 3 tojás, 30 dkg margarin. Alapanyagokat jól összegyúrom, közepesen lágy tésztát kapok, egy éjszakát pihentetem. Másnap 1 cm vastagra nyújtom, tetejét tojásfehérjével megkenem, dióval díszítem, 180 °C sütőben 8-10 percig sütöm.

Forrás: Termeszetadta.hu