Borítókép: Futóversenyen derült ki, miért futunk

Futóversenyen derült ki, miért futunk

Idén 6000 induló gyűlt össze, hogy egy éjszakai futóversenyen birkózzon a maga kilométereivel. Fiatalok és idősebbek, amatőrök és profik vágtak neki együtt a futamnak. Habár a vidám hangulat, a rajt előtti feszült várakozás mindenkiből előhozza a versenyszellemet - végül bebizonyosodik, hogy a dicsőségen kívül mennyire sokrétű a válasz arra kérdésre, hogy mégis mi a fenének futunk.

Az idei Generali Night Runt izgalmas készülődés előzte meg a szervezők részéről és nemcsak az esemény lebonyolításának kisebb-nagyobb lépései miatt. Ugyanis megpróbáltak választ keresni arra a kérdése, miért futunk: reprezentatív felmérést készített a Generali a Biztonságért Alapítvány futási szokásainkról.

Az eredményekből kiderült, hogy ez a mozgásforma nem igazán tartozik a többség kedvencei közé (a 18-59 éves megkérdezettek mintegy 41%-a sportol heti szinten, de úgy tűnik a futásra inkább “csak” kiegészítő mozgásformaként gondolnak - hiszen mindössze 4%-uk fut rendszeresen), de ha mégis, akkor számos, nagyon komoly motiváció hajtja a futót előre. Legtöbben fogyni szeretnénk, állóképességünket akarjuk növelni vagy immunrendszerünket erősíteni, de ami leginkább szembetűnő motiváló erő, az az, hogy sokan stresszlevezetés, személyiségfejlesztés és közösségépítés céljából húzunk futócipőt.

A felmérés mellett a versenyt megelőző hetekben a Mindset Terápiás és Tanácsadó Központ munkatársai a Margitszigeten tartottak futással kapcsolatos workshopot. Ennek a közös futóedzés mellett része volt egy, a sportpszichológia módszerei alapján felépített beszélgetés is. Így a résztvevők megismerhették saját és egymás futáshoz való kapcsolatát és ezekhez fűződő szokásait. Az Alapítvány kutatásának eredményei itt is egyértelmű bizonyítást nyertek, sokan a stresszlevezetés mellett kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, összeszedettebbek, türelmesebbek és nyugodtabbak lesznek a futás hatására, melyet az élet más területein is hasznosítanak. Például egy-egy hosszabb verseny kiszámíthatatlan elemeinek (mondjuk a szeszélyes időjárásnak) köszönhetően fejlődött problémamegoldó és rögtönző képességük, egy rosszabbul sikerült megmérettetéssel pedig megtanulják a kudarcokat is kezelni. Emellett többen kiemelték a magukkal szembeni kihívás és az ezzel járó önmegismerés szerepét, hangsúlyozva, hogy “ez a mozgásforma tulajdonképpen olyan, mint egy tükör”: megismered mennyire vagy kitartó, hogyan kezeled a nehéz helyzeteket és mennyit vagy hajlandó dolgozni egy kitűzött cél érdekében. A futás mindezek mellett stresszoldó hatásának és közösségépítő erejének köszönhetően átsegít az élet nehezebb időszakain is.

Ugyanakkor mindezek csak a főbb tényezők, a motiváció gyakorlatilag annyiféle lehet, ahány futó van a Földön. Viszont ahogyan az mindkét esetben megállapítást nyert, a futás kezdetben mindenkinek csak egy szükséges eszköz, aztán valami sokkal több lesz, egyfajta “örömforrás”.

A kutatásban résztvevő rendszeres futók és a workshop tagjai is mind indultak már versenyen, “mint valami természetes következő lépés” az otthoni edzések után. Mindannyian pozitív tapasztalatokról számoltak be: a kitartás, saját maguk legyőzése, határaik feszegetésének izgalma és önbizalmuk erősödése a leggyakoribbak. Mint mondják, semmihez sem fogható hangulata van egy futóversenynek, hisz felbecsülhetetlen az a sok biztatás, amit akár

idegenek egymástól és a pálya széléről, a nézőktől kapnak. Ezt az éjszakai futás megkérdezett indulói is csak megerősíteni tudták.

“Nem leszek futóbajnok, nem én vagyok a leggyorsabb, nem én futok a legszebben, de mozgok és elégetek több száz kalóriát egy ilyen alkalommal…” - foglalta össze Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó és az Ötpróba Tokióba Futónagykövet, aki a versenyt teljesítő 23, fővároson kívüli gyermekotthonban élő fiatalnak adta át a Generali a Biztonságért Alapítvány Mosolyvadász programjának díját. A Mosolyvadász program 2011. óta támogat hátrányos helyzetű gyerekeket - többek között a sportban is.

A futás közösségépítő ereje különleges módon mutatkozott meg a verseny folyamán, ugyanis a futók idén minden megtett kilométerrel hozzájárultak a Suhanj! Alapítvány Magyarországon egyedülálló akadálymentes edzőtermének bővítéséhez, ahol épek és fogyatékkal élők együtt sportolhatnak. Egyébként a versenyen maga a Suhanj! is képviseltette magát, mind távon összesen több mint 20 indulóval, köztük a félmaratoni távot teljesítő Matics Ádám látássérülttel és Vida Lajos autizmussal élő versenyzővel. Sőt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 11 fős csapata is megmérettette magát, mentősök, tűzoltók, katasztrófavédők csatlakoztak egy jó hangulatú közösséghe