Borítókép: A közösségi média mindent elbír? – A filterek kihívója a valóság!

A közösségi média mindent elbír? – A filterek kihívója a valóság!

Forrás: Libri
Amikor már a századik agyonretusált, filterezett képpel találkozol, amin a hírességek abszurd, kényelmetlen testhelyzetben pózolnak, akkor igazi felüdülés, ha rátalálsz Celeste Barber parodisztikus Instagram fotóira! A Libri adventi kalendáriumában most bele is lapozhatsz Celeste könyvébe.

A mindennapos rutinunk része lett, hogy rápillantunk a közösségimédia-felületek aktuális történéseire, és mohón legeltetjük a szemünket a külföldi celebek aktuális, népszerűség-hajhász fotóin. El kell fogadnunk, hogy a virtuális világ platformjai, digitális kellékei átformálták és sajátos értelmezéssel látták el a szépségideál jelentését, sőt a változó trendeknek megfelelően egészen új szexszimbólumokat hoztak létre. Vége már a Helmut Newton által jól ismert művészeti erotikának, provokatív érzékiségnek; más üzenetet közvetít manapság egy-egy reklám vagy divatfotó.

Addig, amíg a helyén tudjuk kezelni a sztárok márkaimázs alapú, filterekkel teleaggatott megnyilvánulásait, az életünkbe nagy változás nem fog bekövetkezni. Abból adódhat probléma, ha a fotók hatására elkezdjük magunkat más szemmel méricskélni, ugyanis a mesterségesen előállított, feljavított képekkel nem vehetjük és nem is tudjuk felvenni a versenyt.

Ezt a nézetet képviseli Celeste Barber ausztrál komika is, aki 2015-ben azzal vált világhírűvé, hogy a valóságnak megfelelően, az effektek és a retusálás manipulatív eljárását mellőzve újraalkotta a celebek képeit. Tette mindezt a humor köntösébe bújtatva, önironikus jelleggel, görbe tükröt mutatva az eredeti bejegyzések birtokosainak. Titka abban rejlik, hogy csipkelődő megmozdulásai mögött a szórakoztatás nyílt szándéka áll, nem a rosszindulatú élcelődés. Mindeközben pedig felhívja a figyelmet a modell- és szépségipar hamis elvárásaira. Instagram-oldalát (@celestebarber) több mint 9 millióan követik.

Forrás: Celeste Barber, Instagram

Egyáltalán nem meglepő, hogy internetes sikerei után a celebparódia királynője könyvírásba fogott. Önéletrajzi regényének címe találóan: Challenge Accepted! – Kihívás elfogadva – Hogyan válhatsz anticelebbé 365 lépésben. A könyv azért is nagy vállalás, mert egyfelől feltárja Celeste sikerének történetét, tehát a művész leleplezi magát, másfelől bepillantást enged az olvasóknak életének kulisszái mögé. Miközben rávilágít a nevetségesen túlzó szépségközpontúságra, arra is megtanít, hogyan maradjunk meg a valóságnál és koncentráljunk az igazán lényeges dolgokra: a barátságra, a családra, a tartós emberi kapcsolatokra. Egyszerre önéletrajz, vicces olvasmány, életmód-tanácsadó könyv, melyből árad az őszinteség, és erre igen nagy szükség van egy olyan világban, ahol minden a külsőségekről szól.

A Libri olvasást népszerűsítő programja, a 20 perc könyvklub a nyári sikerek után az ünnepek alatt sem áll meg, Adventi könyvnaptárként tér vissza. Számos izgalmas cikk és szöveg várja a résztvevőket, hogy a december minőségi tartalmakban gazdag legyen. Ha szívesen belelapoznál Celeste Barber önéletrajzába, vagy további érdekes témákról olvasgatnál, akkor csatlakozz a Libri online kampányához!