Borítókép: A cukorbetegség máj problémákhoz vezethet?

A cukorbetegség máj problémákhoz vezethet?

Magyarországon körülbelül fél millióan szenvednek cukorbetegségben, ráadásul nagyon sok olyan beteg is lehet, akinél nem diagnosztizálják a problémát.

Fontos a korai és pontos diagnosztika

A cukorbetegség szakszerű orvosi kezelést igényel. Ha nem diagnosztizálják időben, vagy a beteg nem kap megfelelő kezelést, akkor az súlyos következményekkel járhat.

A kezeletlen cukorbetegség egyrészt belső szerveink működését teszi tönkre, főleg a szívet, a vesét és a szemet. Növeli a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát, ami szívrohamhoz, szívelégtelenséghez vezethet.

A cukorbetegség gyakran más, komoly problémákkal is együtt jár. Gyakran alakul ki elhízott emberekben, magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel együtt. Ezek a betegségek külön-külön is, együttesen pedig különösen súlyos szövődményeket okozhatnak.

A cukorbetegség és a máj

2-es típusú cukorbetegeknél kiemelten fontos a máj állapotának rendszeres vizsgálata, ugyanis náluk nagyobb az esély a májzsugor vagy májrák kialakulására.

Bár a zsírmáj kialakulása általában az alkoholhoz köthető, gyakran a cukorbetegeknél is megjelenik. A probléma azért nagyon veszélyes, mert nehéz időben felismerni, ugyanis kezdetben nem okoz látványos tüneteket. Így gyakran csak akkor diagnosztizálják, mikor az állapot már rendkívül súlyos, akár életveszélyes.

A máj működés károsodásának illetve a májcirrózis (májzsugor) és a májrák kialakulásának a megelőzésében, korai diagnosztikájában kiemelt jelentősége van a rendszeres ultrahang vizsgálatoknak. A CMC Déli Klinikán a jelenlegi legkorszerűbb elasztográfiás ultrahang vizsgálat lehetőséget biztosít a legkisebb szöveti elváltozások korai felismerésével – többek között – a daganatos betegségek pontos és korai diagnosztizálására és így a hatékonyabb kezelésére. Valamint optimális megoldást biztosít az elváltozásból történő célzott citológiai vagy biopsziás mintavételre és lehetővé teszi a májbetegségek kezelésének a precíziós utánkövetését is.