Borítókép: Viadal és diadal - 100 éve született a legendás kutató, id. dr. Béres József

Viadal és diadal - 100 éve született a legendás kutató, id. dr. Béres József

„Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban” – üzente egész életével és munkásságával id. dr. Béres József. A 100 éve, 1920. február 7-én született feltaláló a magyar tudománytörténet kimagasló alakja volt, eredményei, újszerű meglátásai és a problémákra adott megoldásai jóval megelőzték a korát. Felismerései ma is aktuálisak, munkássága, küzdelme, egész élete példaként áll előttünk.

A feltaláló 1972-ben alkotta meg legendás cseppjeit, mely ma Magyarország vezető egészségvédő készítménye. A szocializmus időszakában újszerű nézeteiért kuruzslónak kiáltották ki, és számtalan nehézséget kellett leküzdenie, elviselnie, amíg találmánya a rendszerváltozást követően elismertséget szerezhetett. A Béres Részvénytársaság 1989-es megalapítását követően készítménye hatalmas erővel robbant a köztudatba, és a vállalat következetes munkája meghozta a hivatalos elfogadást és elismerést. A cseppeket 2000-ben gyógyszerré minősítették és 2013-ban az elsők között választották hungarikummá. Id. dr. Béres József 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2002-ben Magyarország legrangosabb tudományos elismerésével, a Széchenyi-díjjal tüntették ki. Életművét a Magyar Örökség részeként tartják számon, nevét intézmények, utcák, terek viselik, életútját könyvek, dokumentumfilmek, színdarabok, televíziós játék- és mozifilm is feldolgozta.

Béres József ma már nincs közöttünk, mégis velünk van. Velünk van a tudás, amit tőle kaptunk, a tartás, amire támaszkodni lehet, a példa, ami elirányít bennünket. Szorgalommal, kemény akarattal, elszánással kikövezett útját ma gyermekei, unokái és az általa alapított vállalat munkatársai építik tovább.