síelés

Síoktatás haladóknak? Naná!

Ahogy a futásban sem csak a kezdőknek kellhet edző, úgy a síelés terén is nagyon hasznos tud lenni egy síoktató – még a tapasztalt és haladó szintű síelő számára is!

Aki télen Ausztriába utazik, az nagy valószínűséggel síelni érkezik, sőt a statisztikák alapján a 70% ezzel a céllal utazik a hegyekbe. De attól még, hogy valaki le tud csúszni egy hegyről, nem biztos, hogy szépen, megfelelő technikával teszi azt! Érdemes tapasztalt síelőként is olykor síoktatóhoz fordulni, most kiderül az is, pontosan miért:

Hiába jársz már síelni évek óta, és siklasz le magabiztosan a feketepályán is, nem baj, ha olykor profi síoktatóra bízod magad! Richard Walter, az Osztrák Síiskolák Szövetségének elnöke elmondja, milyen hasznos fogásokat tanulhatnak a síoktatóktól még azok is, akiknek látszólag nincs szükségük oktatásra:

 • Mindig lehet csiszolni a technikán!
  A síelés olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni – tartják a legtöbben. Azonban ettől jóval bonyolultabb a helyzet. Maga az alapelv – miszerint a sílécek célzott terhelése és tehermentesítése a fordulók végrehajtása és a sebesség szabályozása érdekében – ugyanaz maradt, mégis a mai carvingléceknek kevés közük van a 30 évvel ezelőtti sílécekhez.
  Plusz, ha valaki újrakezdő vagy épp csak javítani szeretne a technikáján, akkor sokkal hasznosabb síoktatóval nekiveselkedni, mint mondjuk a barátok segítségét kérni.
  „A legtöbbet foglalt tanfolyamaink valójában a legjobb síelőknek szólnak – erősíti meg Richard Walter. – Egy bizonyos ponton szinte mindenki eléri a határait, például a mélyhavas síelésnél. Ilyenkor az emberek azt mondják, hogy fejlődni akarnak. Mások az évek során becsúszott hibákat akarják kijavítani.”
RICHARD WALTER
 • Dobd fel a megszokott programot!
  A freeride síelés nagyon izgalmas, ellenben nem könnyű! „Sokan azt hiszik, hogy egész nap síelhetnek a méteres porhóban – mondja Richard Walter. – A pályán kívüli síelés nemcsak nagyon jó síelési készségeket igényel, hanem speciális technikákat is, amiket először meg kell tanulni. A normál tanfolyamokhoz hasonlóan a résztvevőket képességük szerint csoportokra osztjuk és a terepet is ennek megfelelően választjuk ki. A cél a nehézségi szint folyamatos emelése.”
  Richard Walter szerint a freeride táborok mellett, amelyekre jelenleg különösen nagy a kereslet, kedveltek a nőknek szóló speciális sítanfolyamok, a sítúra- és a carvingképzések is. Ezek minden nagyobb síközpontban megtalálhatók a kínálatban. A síoktatók hasznos tanácsokat tudnak adni a felszereléssel kapcsolatban is, amelyeket a vendégek kikölcsönözhetnek és kipróbálhatnak közvetlenül a helyszínen. A kínálatban minden megtalálható a versenysíléctől a mélyhavas sílécekig.

 • Csapatban sportolni is nagyobb buli!
  Hiába utazol el a családoddal síelni, ha a többiek inkább a wellnessben tölteén a napot! Egyedül persze nem olyan szórakoztató síelni, de itt jön képbe a csoportos síoktatás!
  A közösségi aspektus minden bizonnyal nagyon meghatározó – ezt mutatja a gyakorlati tapasztalat Richard Walter szerint. – Gyakran előfordul, hogy a sítanfolyamon barátságok alakulnak ki és a résztvevők a következő években is találkoznak, sőt együtt is foglalnak síoktatót, hogy újra egy csoportban síelhessenek.”
 • A síoktatók minden bennfentes tippet ismernek
  Egy ismeretlen síterepen a szakemberek abban is tudnak segíteni, merre érdemes indulni. A síoktatók ugyanis nemcsak a síelési technikájukkal brillíroznak, hanem a helyismeretükkel is. Melyik pálya frissen karbantartott? Mely lejtők alkalmasak freeride-ozásra? És ami legalább ilyen fontos: hol lehet a legjobb forralt bort és a legjobb sajtos galuskát kapni?
  „A síoktatóink úgy ismerik a síterepeket, mint a tenyerüket: a lejtőket és a felvonókat ugyanúgy, mint az après-ski lehetőségeket – meséli Richard Walter. – Szívesen osztjuk meg a tippjeinket másokkal és szükség esetén asztalt is foglalunk az alpesi kunyhókban.”

 • Ami pedig a legfontosabb: a biztonság
  Különösen a nyílt terepen való mozgásnál fontos a biztonság, amire Richard Walter szerint évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. „A freeride tanfolyamainkat kizárólag sívezetők tarthatják, akik a legmagasabb szintű képzésben részesültek. Ők felelősek minden biztonsági intézkedésért, nagyon jól ismerik a terepet és tudják, merre kell menni. Ezt a vendégek különösen nagyra értékelik.” A síiskolák a szükséges biztonsági felszerelést is biztosítják, a lavinajelzőtől kezdve a lapátokkal és a szondákkal felszerelt hátizsákokig. És ha valami baj történne a lejtőkön, megnyugtató, hogy az osztrák síoktatók nemcsak a lavinaismeretek terén, hanem az elsősegélynyújtásban is profik.

www.austria.info/mozgas

Fotók: Tiroler Skilehrerverband, Kitzbühel Tourismus / Michael Werlberger, TVB Ausseerland-Salzkammergut/Tom Lamm, Österreich Werbung/Peter Burgstaller