Borítókép: Öt tipp a legjobb futócipő kiválasztásához

Öt tipp a legjobb futócipő kiválasztásához

Forrás: PR
A futás az egyik legkedveltebb sport a világon. Van, aki néhány kilométert tesz meg kocogva, akad, aki maratonokat száguld végig, megint más a gyors gyaloglást részesíti előnyben. Mindegy alapvetően, hogy melyik aktivitási formáról, valamint távolságról beszélünk. A közben hordott cipő minősége a siker egyik záloga. Ha ezen a ponton valami hiba csúszik a képletbe, abból bizony tyúkszemekkel sűrűn tűzdelt bicegős kellemetlenségek származhatnak.

1. Milyen a terep?

A legtöbben abba a hibába csúsznak bele, amikor a női sneaker kínálatot nézik végig, például a https://modivo.hu/c/nok/cipok/sneakerek oldalon, hogy nem veszik figyelembe a terepviszonyokat. Mert nagyon nem mindegy, hogy betonról, kaviccsal felszórt földútról, vagy speciálisan futóknak kialakított, ruganyos, gumis futósávról van szó, a konkrét erdei-mezei terepről nem is beszélve. Ezeknek mindegyike más típusú kitámasztást igényel. Ráadásul maga a futási élmény is eltérő. Felesleges lenne pálcát törni egyik vagy másik felett, mert általában a híveik nagyon kitartanak az adott variáció mindenhatósága mellett. Ami a cipővásárlás szempontjából lényeges, hogy célszerű időben letisztázni, hol kanyarog a leggyakrabban a futóút. A lábak optimális megtámasztása az ízületek védelme miatt prioritást élvez.

2. Az évszak is számít?

De még mennyire, hogy igen! Alap, hogy télen nem elég a nyáron használt vászon variáció, ami kellemesen szellőzik, és pazar légáteresztése miatt megakadályozza a befülledést, izzadást. A zord, mínuszokkal tűzdelt hónapokban sem kell lemondani a futás élményéről, viszont a tudatos felkészülés elengedhetetlen. Az ugyanis nem járja, hogy sport közben a talpak szétfagyjanak. A tapadás milyensége is lényeges. Télen nem nehéz belefutni a jeges, havas, síkos utakba, amelyeken a gyakorlottak képesek futni, viszont a balesetmentes kivitelezéshez nélkülözhetetlen egy ideális tapadással rendelkező modell. A talp kialakítása, bordázottsága tehát ugyanannyira fontos, mint a cipő béleltsége. Utóbbit még akkor sem ildomos félvállról venni, vagy elhagyni, ha futás közben úgy tűnik, hogy esélytelen a vacogás. Egy-egy pihenő alkalmával a jéghideg talaj és levegő párosa pillanatok alatt megteheti a magáét.

Forrás: PR

3. A külső is számít?

Igen, és ez így van rendjén! Sokan úgy vélik, hogy ha futócipő, akkor a funkcionalitás az első, és ennyi. Viszont a teljes elégedettség kulcsa az esztétikum és praktikum kettősének egységében rejlik. Úgyhogy az érdemes időt és energiát szánni annak a színárnyalatnak, fazonnak a kiválasztására, ami egyénileg a nagybetűs befutó.

4. Az ár-érték arány mérlege segíthet a döntésben?

Abszolút! Előbb az egyéni célokat ildomos tisztázni. Nem mindegy, hogy versenyfutásról, hosszútávfutásról, vagy hobbi kocogásról van szó. Ezek fényében könnyű rátalálni arra a modellre, ami nemcsak tulajdonságaival, hanem árával is kiemelkedik a tömegből.

5. Az öltözet többi részét sem jó ötlet elhanyagolni?

Az biztos, hogy nem! Ugyanis ha a talpak, lábak védelme adott, akkor jöhet a többi testtáj beburkolása évszaknak megfelelően. Például télen a https://modivo.hu/c/ferfiak/ruhanemu/felsok-es-polar-puloverek/felsok oldalon sorakozó pulóverek bármelyike divatos választásnak bizonyulhat.