Borítókép: Női sportcipők – milyet válasszunk kezdő futóként?

Női sportcipők – milyet válasszunk kezdő futóként?

Forrás: PR
A sport gyakran nem csak annyit jelent, hogy felkapunk egy mackónadrágot és nekiállunk edzeni. Elképesztő különbség van már az edzés hatékonyságában is, ha kicsit adunk a minőségre és az edzéshez megfelelő kiegészítőket választjuk. Futócipő esetén ez különösen fontos. Azonnal érezhető a különbség a futócipő és a sima utcai cipő futásra való használata között. Hogyan válasszunk jól futócipőt?

Miért fontos a megfelelő futócipő kiválasztása?

Sok kezdő futó esik abba a hibába, hogy egy valamilyen sportcipőt fog be az első futásaihoz. Az esetek többségében azonban ez csak arra jó, hogy ideje korán abbahagyjuk az egészet, mert egyszerűen elmegy tőle a kedvünk. Az ok pedig abban rejlik, hogy a nem jó és futásra egyáltalán nem alkalmas utcai és átlagos sportcipők egyszerűen kényelmetlenek a futáshoz. Hamar elfáradunk bennük, megizzadva a lábunk csúszkálni fog, és egyáltalán nem lesznek hatékonyak a futóedzéseink. Nem véletlen, hogy minden sportágnak megvannak a maga cipői. Ha csak a teniszcipő ajánlatok között nézelődünk, már ott is látható, hogy mennyire más a teniszcipők talpa egy futócipőhöz képest, ahogyan egy konditermi edzőcipő is teljesen máshogy néz ki. Mindegyik talptípus másra jó. A futócipők talpa enyhén ívelt, hogy a futó mozgást jól kövesse. Egy egyenes talpú cipőben szó szerint önkínzás futni, teljesen más élményt kapunk, mint egy futócipő esetén.

Milyen a számunkra jó futócipő?

Futócipőből hihetetlenül sokféle típus létezik. Ha csak a leghíresebb márkákat nézzük, például az adidas vagy a Nike cipőit, már akkor is látható, hogy szó szerint több százféle futásra alkalmas modellt kínálnak. Ezek között nekünk kell megtalálni a saját igényeinkhez valót. Amit érdemes kezdőként figyelembe venni, az a cipőkbe épített technológia. Mivel még nem fogunk elsőre hosszú kilométereket lefutni, ezért bőven elég egy olyan alapdarab, ami nem profiknak készült cipő, és vegyes terepre, azaz aszfaltra és beltérre való. Ezzel már bőven elleszünk addig, amíg nem fogunk belejönni a futásba. Ezen kívül érdemes a lábfej szélességét és a hosszát is lemérnünk, ugyanis futócipő esetén nem biztos, hogy az ismert méretünk lesz a jó méret. A futócipőnél nem árt, ha van egy kis hely a lábaknak és a lábujjaknak, hiszen futáskor a lábunk kicsit előre csúszik a cipőben. A minőségi márkák adnak ki feles, és akár háromnegyedes méretezéssel ellátott cipőket is, mindig pontos méretvétel után válasszunk tehát. S ha már említettük a minőséget, ez nem elhanyagolható. Semmiképp se a legolcsóbb márka futócipőit válasszuk, viszont egy méregdrága profi cipőbe sem érdemes kezdőként befektetnünk. A legjobb, ha az arany középutat választjuk az árkategória területén is egy minőségi márkától.

Milyen technológiával ellátott cipő a megfelelő kezdőknek?

Ma már annyiféle technológiai fejlesztést dobtak piacra a futócipőmárkák, hogy nehéz köztük megfelelőt választani. Azonban kezdőként még így is létezik pár olyan alaptechnológia, ami nem árt ha megtalálható a cipőben. A jó szellőzés és az izzadságelvezető technológia alapvető legyen egy futócipőnél, ahogyan nem árt egy olyan beépítés sem, ami visszaadja a futónak a láb becsapódásakor keletkezett energiát, miközben tehermentesíti az ízületeket. A Nike Air cipők például így működnek, ahogyan sok más márkánál, például az adidas vagy a Kappa esetén is alap már ez a típusú technológia, csak más fejlesztésben.