Decathlon

Kiprun KD 500, avagy cipőszerelem első látásra

Forrás: Decathlon
Tóth József, a Decathlon sportfelelőse és termékképzője összeszedte, mi mindent kell tudni a cég egyik vadiúj futócipőjéről, a Kiprun KD 500-ról.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert már a 80-as évek közepén is volt néhány olyan cipőm, amiben büntetlenül feszegethettem a teljesítőképességem határait. Mégis gyakran eljátszom a gondolattal, hogy mi lenne, ha ma lennék hivatásos maratonfutó, és a mai futócipő arzenálból választhatnék.

Az biztos, hogy a Decathlon saját márkás terméke a Kiprun KD 500, az elsők között szerepelne. Mivel dinamikus cipőről beszélünk, ezért szeretnék megosztani néhány gondolatot azzal kapcsolatban, hogy "milyen kötelezettséggel" jár a viselőjére nézve.

Rutinos futócipő vásárlóvá váltam az elmúlt 42 futó évem alatt, és szerencsére most sem hagytak cserben a megérzéseim. Színvilága és a design rögtön megfogott. A megújult külső mögé egy nagyszerű tartalom is párosul. Ezeknek köszönhetően 15-20 másodperccel gyorsabb km-t jegyezhetek.

Elsősorban, nem km-gyűjtésre ajánlom ezt a cipőt, még akkor sem, ha az élettartamát az edzőcipőkével megegyező 1000km-re tervezték. Kisebb súlya, (42-es méretben 256g, a női 38-as 216g) és a 8 mm-es dropja is azt sugallja hogy egy verseny illetve félversenycipővel állunk szemben.

Esztétikus megjelenése és felhasználási területe miatt nyugodtan nevezhetjük "Őt" ünneplő cipőknek. Ahogy az ünnepekre vagy fellépésekre, úgy a versenyekre is fel kell készülni. A CIPŐ SÚLYA KÖZVETLEN HATÁSSAL VAN A TELJESÍTMÉNYRE! Ez tény azonban egy bizonyos edzésmunka elérése után igaz, mert ellenkező esetben a cipő büntet.

A "gyorsabb" cipők viselésénél egy sokkal kidolgozottabb izomzatra van szükség, hogy a technikai fejlesztés jótékonyan hasson. Ez pedig a futott km-ek számával érhető el, amire a Kiprun Long 2, vagy a Kiprun KS Light cipőnket ajánlom.

A Kiprun KD 500-at, rövid résztávos vagy intervall edzéseken használnám. Kis távokkal szoktatnám az izomzatom, majd jöhetnek a hosszú résztávok és a tempó futások.

Mindezek tükrében nézzük meg, hogy mit tud a Kiprun egyik gyöngyszeme, a KD 500!

 • A fejlesztések illetve a technikai megoldások, javarészt a felhasználók visszajelzéseit tükrözik (FUTÓKTÓL- FUTÓKNAK)

 • A rendszeres és hosszú futásoknál a kényelem elsődleges szempont. Mivel a talp elülső részére kerül a súlypont, ezért szélesebbre tervezték a felsőrészt, hogy megfelelő helye legyen a lábfejnek.

 • Egyetlen elemből áll, varrásmentes így csökken a kidörzsölődés kockázata.

 • A cipőhöz rögzített nyelv által, még fokozottabb lett a láb tartása (zokni hatás).

 • A talp elülső részét megvastagították, ezzel is növelve az ütéscsillapítást.

 • A lekerekített sarokrész segíti a gördülést.

 • Az új talpgeometria és a gumi kiváló tapadást biztosít a cipőnek nedves talajon, még gyors futások során is. Úgy tekintenek a talpra, mint egy autógumira aminek esős időben is jól kell tapadnia.

 • A Kalensole habszivacs, 1000km-ig gondoskodik a dinamikáról és az energia visszanyerésről. A hagyományos habszivacshoz (EVA) képest 34%-kal jobb ütéscsillapítás és 25%-kal több energiavisszaadás.

 • A K-Ring, elosztja a becsapódáskor keletkezett rezgéseket. és a gyűrű közepébe illeszkedő sarokcsont által segíti a súlypont helyes elhelyezését.

 • A K-only révén, mindhárom lábálláshoz alkalmas. (A 2 mm-rel megemelt és megkeményített belső talpél, enyhén pronáló cipővé teszi).

 • Gördülést könnyítő barázdák a talpon.

A cipő előnyei azonban csak akkor élvezhetők igazán, ha tempósabb futásokhoz használjuk azt. Résztávos edzésekre, versenyekre, iramfutásokhoz ajánljuk. A cipő lassabb tempó esetén keménynek tűnhet.

 • A vásárlók 88%-a ajánlja, amit a 4,38-as osztályzat is alátámaszt.
 • Ár-érték stratégiánknak köszönhetően nem kell nagyon mélyre nyúlni a zsebünkbe, hogy felkészülésünk során elkerüljük a sérüléseket.
 • A címben szereplő szerelem, csak akkor működik ha kölcsönös.

Ha betartjuk a fent említett "szabályokat" akkor nem fogunk csalatkozni ebben a cipőben!