Borítókép: Hogyan kezdj hozzá a futáshoz?

Hogyan kezdj hozzá a futáshoz?

Forrás: PR
A téli futáshoz megfelelő felszerelés és ruházat kiválasztása óriási kihívást jelenthet, különösen a kezdőknek. Ezért az Answear.hu készített számodra egy szubjektív áttekintést, hogy mi az, ami alapvető szükséglet a téli edzéshez, és mi az, amit nélkülözhetsz, legalább az elején. Bár eddig úgy tudtuk, hogy a futás olcsó sport, ez az elmélet bizony megdőlni látszik, amikor a futókalandhoz szükséges gardróblista összeállításra kerül. Szemezgessünk róla!

Milyen pulóverek és dzsekik kellenek?

Az Answear.hu nagyszerű futószetteket kínál, amiket itt gyorsan meg is vásárolhatsz: https://answear.hu/k/noi/ruhazat/szettek. Valójában a kezdő futóknak nem kell azonnal dedikált pulóver vagy futókabát, sőt gyakorlatilag mindenben lehet futni. Téli futókalandba indulva azonban az öltözéknek vannak olyan elemei, amelyek nagyon pozitív hatással lehetnek a futás kényelmére. Az első réteg a legfontosabb, vagyis az az elem, amely közvetlenül a testhez tapad. Nedvességelvezető és szigetelő tulajdonságaiknak köszönhetően a termikus pulóverek sokkal jobb alternatívák lesznek, mint a pamut pólók. A következő rétegek kevésbé fontosak, és az adott nap időjárási viszonyoktól függően kell kiválasztani őket. Érdemes megjegyezni, hogy a kezdők gyakori hibája a túl meleg ruházat teóriája. Ha annyi réteget halmozunk egymásra, hogy már az edzés elejétől melegünk lesz, az azt jelenti, hogy túlzásokba estünk. Téli futás közben az edzés első perceiben kicsit hűvöset kell érezni. A túl meleg ruha sokkal korábbi fáradtságot okoz, és az edzés sokkal kevésbé lesz kényelmes és sikeres. Amikor olyan kabátot vagy pulóvert választunk, amit utolsó rétegként veszünk fel, ügyeljünk arra, hogy legyenek rajta fényvisszaverő elemek. Ez különösen fontos a téli futásnál, amikor a nap nagy részében sötét van. Ez már nem a kényelem vagy az élvezet kérdése, hanem egyszerűen a biztonság tematikája. Itt megtalálod az Answear.hu ajánlásait a legjobb futó felsők kapcsán: https://answear.hu/k/ferfi/ruhazat/melegito-felsok.

Forrás: PR

És milyen cipőben gondolkodjunk?

Köztudott, hogy a futó legjobb barátja a kényelmes cipő. Nem csoda, elvégre rengeteg terhelést kell kibírnia, ami akár több száz vagy inkább ezer kilométert is jelenthet, ugyanakkor közben tökéletes komfortzónát is muszáj garantálnia a használójának. Vajon szükség van egy speciális cipőre a téli hónapokban? Minden attól függ, hogy milyen tél van, és hol élünk. Ha egy pár tucat nulla fokon kívül nincs nagyon fagy, és egyenletes, rendszeresen hótól megtisztított tereppályák állnak rendelkezésünkre, akkor a telet sikeresen átvészelhetjük normál edzőcipőben. Ezért ha valaki az első futócipő vásárlásán gondolkodik, akkor még január elején is elsősorban az adott modell kényelme és sokoldalúsága vezérelje. A tipikus téli körülményekre szánt lábbelik még egy évet várhatnak. Hacsak az egyetlen favorit futóösvényed nem fedi folyamatosan hó vagy sár, mert az ilyen esetben a legjobb, ha túracipőt választasz. Ne feledkezz meg a zokniról! Kulcsfontosságú lehet a megfelelő futózokni. A futók sokszor alábecsülik a jelentőségét, pedig főszereplő az edzés minőségének meghatározásában. Főleg, ha csak egy hétköznapi futócipőnk van, a zokni biztosítja majd a hőszigetelést, amitől már az edzés elejétől sokkal kényelmesebb lesz minden. A vastag futózokni az új cipők „befutásában” is hasznos lehet. A kissé vastagabb anyagréteg megvédheti a lábfejet a horzsolásoktól, a cipő pedig általa nagyobb mértékben képes alkalmazkodni a használó lábához.