Borítókép: Vigyázz, kész, fuss: 4 tipp COVID-19 ellen

Vigyázz, kész, fuss: 4 tipp COVID-19 ellen

A futás olyan, mint a koronavírus. Előbb-utóbb a legtöbbünket megfertőz. Különösen most, a kijárási korlátozások idején, amikor legszívesebben kiszaladnánk a világból. Ha te is így érzed, eláruljuk, hogyan védekezz a COVID-19 ellen futás közben.

Bárhol, bármikor végezhető, egyéni mozgásformaként a futás kiemelt helyet foglal el a sportok között, mi pedig a koronavírus-járvány kirobbanása óta minden létező alkalmat megragadunk arra, hogy a futás előnyeiről beszéljünk. A futás többek között erősíti az immunrendszert, segít a depressziós tünetek enyhítésében, hozzájárul a stressz levezetéséhez, és serkenti az anyagcserét. Olyan előnyök ezek, melyek mellett akkor sem mehetsz el szó nélkül, ha eddig csak a busz után futottál.

futás covid

Maradj távol!
A futás hátránya, hogy minél intenzívebben mozgunk, annál erőteljesebben kezd örvényleni a hátunk mögött az általunk kilélegzett levegő, vagyis az általában javasolt 1,5 méteres távolság futás közben egyáltalán nem biztonságos. Egy belga-holland tanulmány szerint futás közben érdemes legalább 10 méteres távolságot tartanunk egymástól, de az a legbiztosabb, ha egyedül futunk. Ez az első és legfontosabb lépés a koronavírus elleni védekezésben.

Legyél előzékeny!
Ha te is a népszerű futóhelyek egyikén róvod a köröket, néhány egyszerű szabály betartásával sokat tehetsz azért, hogy egészséges maradj. Például fuss korán, hogy elkerüld a tömeget, előzz nagy ívben, maradj a lakóhelyedhez közel, és ne terheld magad túl – ez az időszak nem arról szól, hogy próbára tedd szervezeted védekezőképességét. A második lépés tehát a futóetikett, amiről itt írtunk bővebben.

Maszkot fel!
Habár sportolás közben nem kötelező a maszkviselés, mi a légutak és a hörgők védelme érdekében a koronavírustól függetlenül is azt javasolnánk, hogy válassz magadnak egy spéci futómaszkot télire. Ami COVID-19 ellen ugyan nem véd, a megfázás okozta legyengülést azonban jó eséllyel elkerülheted vele.

Fuss, COVID, fuss!
Végül, de nem utolsó sorban próbáld ki a Viro Stop influenza elleni szájspray-t, ami természetes összetevőivel védőréteget képez a nyálkahártyádon, így jó eséllyel útját állja a vírusoknak, beleértve a COVID-19 kórokozóit is! A titok egy különleges gyógynövény kivonatában rejlik. A cistus creticusból (bodorrózsából) nyert speciális hatóanyag gátolja a vírus szaporodását, erősíti az immunrendszert, és kiváló antioxidáns.

A futás olyan örömforrás, amiről a koronavírus-járvány kellős közepén sem kell lemondanod. Csak kerüld a tömeget, tarts be néhány illemszabályt, viselj arcmaszkot, és használj Viro Stop influenza elleni szájspray-t!