duna terasz grande

Sportolj a természetben… a nyüzsgő városban!

Forrás: Duna Terasz Grande
A főváros XIII. kerületének egyik legüdítőbb környéke a Duna-part közeli Foka-öböl, amely egy korábbi ipari területből mára az otthon és az – aktív és passzív – kikapcsolódás helyszíne lett. A friss levegő, a tágas zöld területek, valamint a változatos sportlehetőségek közelebb hozzák a természetet az ott élők és az oda látogatók számára is.

Egyre inkább megdől az a tévhit, hogy messzire kell mennünk Budapest belvárosától, ha sportolnánk, vagy épp csak élvezni szeretnénk a természet közelségét. A fővárosi Duna-part egyik egyre inkább felfedezett színfoltja a XIII. kerületi Foka-öböl és környéke, amely jól mutatja, hogy a városi zöldfelületek milyen fontosak akár a fiatalabb, akár az idősebb generációk számára. Az elfogadott fővárosi fejlesztéseknek köszönhetően ráadásul a közeli Népsziget és az Újpesti-öböl is megújul: a Duna-part mentén közösségi területet alakítanak ki, bővül a futókör és felfrissítik a közeli zöldfelületeket is az értékes fák védelme mellett. A Rákos-patak környéke is átalakul: a gyalogos és kerékpáros útvonal is korszerűsítve lesz.

A közeli Duna-parti sétány és a Népsziget már most is tökéletes útvonal a futók és a biciklisták számára, a kültéri fitneszpark pedig a saját testsúlyos edzések szerelmeseinek kedvez. A Népsziget futókörei három különböző távot jelölnek ki, így mindenki megtalálja az edzési szintjéhez legközelebb állót. A közeli Marina sétányon két fitneszpark is található, valamint egy Teqball asztal is felállításra került, amely a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág fő eszköze. Az öböl kikötőjében hajódokkolási lehetőség is található; a Népszigeten pedig két evezősklub várja az érdeklődőket. A környék adta lehetőségek tehát jól mutatják, hogy a városlakóknak egyre nagyobb igénye van egy olyan lakókörnyezetre, ahol a természetközeliség, környezettudatosság, az emberközpontúság és a közösségépítés egyszerre van jelen. Ennek az igénynek a kielégítésére született a Duna Terasz Grande is, amely egy fenntartható, zöldebb élettér létrehozására törekszik.

A jelenleg is épülő lakónegyed megálmodásakor fontos szempont volt az, hogy mindenki igényeit kiszolgálják, akik a Duna-part mellett, zöld és közösségi terekkel rendelkező környezetben szeretnének élni. A két épület összesen 790 lakásának tervezésén elismert irodák dolgoztak: a Vadász Építész Stúdió és az Óbuda Építész Stúdió. A terveken látványos a modern, letisztult minőségi és időtálló építészet, amely organikus összhangban van a zöld környezettel is.

A projekt különlegessége, hogy tájépítész szakember alakította ki az épületek és a közös felületek zöldesítését is. A lakásokhoz tartozó kertek extra zöldfelületet jelentenek; míg a közösségi területek – mint például a játszótérrel felszerelt belső kertek, a közösségi jóga-, napozó- és grillterasz – a közösségépítést is szolgálják.

A D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport a Duna Terasz beruházásokkal évek óta aktívan hozzájárul a környék megújításához, az élhető környezet létrehozásához. A jövőben a vízparti területek, így az öböl partja is közterület lesz, az összesen hat utcát érintő fejlesztés zöld előkertjeinek hatására pedig rendezett zöldfelülettel bővül a beruházás környéke.