futás

Ha hiszel magadban, tényleg gyorsabb futóvá válsz?

Forrás: Getty Images
Ha kordában tartod az érzelmeidet, sokkal sebesebb lehetsz.

Sok mindent megteszünk a testünkkel azért, hogy gyorsabb futók lehessünk, kemény intervallokat vállalunk, hétvégén hosszabb távokat teljesítünk és keresztedzésekkel fejlesztjük az izomzatunkat. Egy friss tanulmány szerint azonban az elménket is tréningeznünk kell, ez legalább annyira fontos, mint a fizikális felkészülés.

Olasz szakemberek nemrég a futók érzelmi intelligenciáját vizsgálták meg, 237 önkéntes válaszolt a kérdésekre. Náluk arról érdeklődtek, milyen célt tűztek ki az aktuális versenyre, összesen 30 érzelmi intelligenciát firtató kérdésre válaszoltak. A viadal után összehasonlították a végeredményt az interjúkkal, és arra jutottak, hogy a magas érzelmi intelligenciával rendelkező indulók nagyságrendekkel gyorsabb félmaratonokat futottak.

A szakemberek szerint a mindfulness lehet a kulcs a mentális felkészülés során, meditációs gyakorlatokkal bárki fejlődhet mindössze pár hét alatt is. Verseny közben kifejezetten fontos, hogy pozitív maradjon a gondolkodásmódunk, mert a negatív hozzáállás hatására sokkal nehezebben abszolváljuk a kilométereket.