porcleválás

Futás térdproblémával? Szakértőnk elmondja, mire figyelj!

Forrás: getty images
Olvasónk esete sokak kérdésére választ adhat. A következő problémával fordult szakértőnkhöz:

Tisztelt Rajnay Kata!

Sz. Attila vagyok, mániákus sportoló. Imádok futni, de sajnos az utóbbi 1 hónapban nem tudtam edzeni, mivel eszméletlen térdfájdalmak gyötörtek. Mint kiderült, porcleválásom van.
A környezetemben az emberek elég negatívan állnak hozzá a futáshoz, ezért azzal kérdéssel fordulok önhöz, százalékosan mennyi a rátája annak, hogy egy műtét után visszatérjek a "flaszterra".

Előre is köszönöm a válaszát!

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Attila!

Ha a ruptura okozza a panaszokat, akkor remélhetőleg a műtét és az azt követő komplex rehabilitáció teljesen meg fogja szüntetni a panaszait. A műtét (ha még nem kapott erre orvosi javaslatot), akkor nem az első számú protokoll meniscus ruptura esetén.

Számít, hogy hol és milyen mértékű a szakadás. Továbbá az is, hogy mi generálta a meniscus károsodását. Ha nem traumás eredetű a probléma, akkor fel kell térképezni azt is, hogy hol van olyan eltérés az alsó végtag tengelyében, vagy az izmok működésében, ami ezt okozhatta. Amennyiben nincs orvosi javallat a műtétre az elhelyezkedés és méret miatt, az első számú protokoll a konzervatív kezelés, aminek a gyógytorna is jelentős része, a masszázs és az elektroterápia mellett.

A hengerezés, optimális bemelegítés és a megfelelő levezetés is segíthet, ezekre érdemes különös figyelmet fordítani. Fontos a tengelyek megtartása és a szimmetrikus gyakorlatok beépítése a hétköznapi edzésekbe is!

Sok sikert! Bármilyen további kérdés esetén szívesen segítünk!

Rajnay Kata

Neked is van kérdésed Katához? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!