Borítókép: Hallottál már a ploggingról? Az új svéd trenddel egyszerre leszel te és a Föld is egészségesebb

Hallottál már a ploggingról? Az új svéd trenddel egyszerre leszel te és a Föld is egészségesebb

Forrás: getty images
Mutatjuk, mi ez az új trend és miért annyira jó!

A skandináv országok az utóbbi időben rengeteg divatot teremtettek. Ott van például a hygge (dán szó a meghittségre és kényelemre), vagy a lagom (svédül a "nem túl sok és nem is túl kevés", azaz a mértékletesség), aztán jött a fredagsmys (kényelmes péntek), majd megérkezett a plogging.

Az új szokás neve a "picking up" (felvenni) és a "jogging" (kocogni) szavak összetételéből származik és nagyjából annyit tesz, hogy futás közben felszeded az összes szemetet, amit találsz. Szóval nem elég, hogy magadat egészségeseébb teszed, a bolygónkra is jobban odafigylesz.

Miranda Larbi, személyi edző a következőket nyilatkozta az új trendről:

“A plogging hasonló az intervallum edzéshez, hiszen az egyes sorozatok közti pihenőidőt aktívan töltik el az ezt végzők. Ugyanakkor a ploggingban vannak mobilitást fejlesztő gyakorlatok is, például, amikor lehajolsz egy darab papírért, nagyobb mozgástartományban mozogsz.”

Nem véletlen, hogy ennyien kaptak rá! Egyesek már kapásból kukászsákokkal indulnak útnak, hogy minél több szemetet össze tudjanak gyűjteni és büszkén osztják meg azokat a fotókat, amin az összegyűjtött hulladékkal pózolnak:

Legközelebb, amikor felhúznád a futócipődet, ne felejts el magaddal vinni egy zacskót is!

Ha pedig mással tennéd szórakoztatóbbá a futást, válassz a következő módszerek közül!