piriformis szindróma

Három gyakorlat, amikkel hatékonyan kezelheted a piriformis szindrómát

Forrás: Getty Images
Mutatjuk, hogy enyhítheted a feneked környéki fájdalmat.

Vannak azok a klasszikus fájdalompontok, amik végigkísérik egy futó pályafutását. Ilyen a sípcsontfájdalom és a talpat érintő bántalmak is. A piriformis szindrómát is rengetegen élik meg, ez a fenék tájékán okoz kellemetlenségeket. Ez egy kisebb izomcsoport, ami a csípő külső rotációjáért felel.

A szakemberek szerint ha éles fájdalmat érzel a fenekedben, vagy a combodban, akkor lassíts egy kicsit. Iktass be néhány pihenőnapot, és szerezz meg egy hengert. Hosszú távon az kell, hogy legyen a célod, hogy megerősítsd a piriformist és az azt körülvevő izmokat. Az alábbiakban megosztunk néhány tippet, amikkel otthon is kezelheted a piriformis szindrómát.

Ülés

Ülj le egy szék, vagy egy pad szélére úgy, hogy a fájdalmas rész lelógjon. Mindkét talpadat helyezd el kényelmesen a talajon, majd hajlítsd be a fájdalomban érintett lábat. Fogd meg a lábujjaidat és hajlítsd őket óvatosan felfelé, miközben a plafont nézed. Ha kisebb kellemetlenséget érzel, akkor jó, amit csinálsz. Szépen lassan nyújtsd ki a lábadat, majd húzd vissza a kiinduló helyzetbe. Ezt ismételd el mindkét lábaddal tizenkétszer.

Henger

Helyezkedj el a hengeren a bal lábaddal, a jobb bokádat pedig helyezd rá a balra. Óvatosan kezdj el gurulni előre-hátra körülbelül egy percen keresztül. Ismételd meg ugyanezt a másik lábaddal is.

Dinamikus ínnyújtás

Fekvőtámaszból húzd be az egyik lábadat középre úgy, hogy a kezeid között legyen. Lassan nyújtsd ki a lábadat, amennyire tudod, majd húzd vissza a kiinduló pozícióba. Ismételd el ezt tizenkétszer mindkét lábaddal.