Borítókép: Paraziták és élősködők - mit keresnek a testünkben?

Paraziták és élősködők - mit keresnek a testünkben?

A testünkben számtalan hasznos gomba és baktérium lakozik, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Azonban bármikor előfordulhat, hogy tudtunkon kívül mi magunk viszünk be a szervezetünkbe olyan káros parazitákat és élősködőket, melyek elszaporodnak, és nem csak kellemetlen tüneteket, hanem akár komoly betegségeket is okozhatnak.

De pontosan hogyan kerülnek a testünkbe, és melyek azok a baljós jelek, amelyeket nem szabad félvállról venni? Cikkünkben erre keressük a választ.

Ártalmas betolakodók

Az élősködők és paraziták mindig kívülről jutnak be a szervezetbe. Legfőképp a szennyezett víz és az alapos kézmosás hiánya az oka, de akár az olyan hústermékekben is megtalálhatóak, mint a kolbász vagy a füstölt sonka. A piszkos kezeken kívül terjesztheti még a kesztyű nélküli, földdel való érintkezés, a mosatlan zöldségek és gyümölcsök, a háziállatok bundája, a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt hús, a rovarcsípés, illetve a már fertőzött személyekkel való közvetlen kapcsolat is.

A kórokozók lehetnek akár teljesen tünetmentesek, de okozhatnak komoly panaszokat is. A jelenlétük sajnos laborvizsgálattal nem mindig mutatható ki, így kerülhetünk abba a kínos helyzetbe, hogy bár orvosilag teljesen egészségesek vagyunk, mégis érezzük, hogy valami nincs rendben odabent.

Milyen panaszokat okoznak a paraziták?

Mivel a különféle élősködők rengeteg eltérő tünetet okozhatnak, így sokszor olyan problémák mögött is ezek állhatnak a háttérben, amikről elsőre nem is gondolnánk. Nézzünk meg ezek közül néhányat!

  • Székrekedés, hasmenés, irritábilis bél szindróma: bár az első két szimptóma alkalmanként jelentkezve ártalmatlan is lehet, azonban ha bármelyik hosszabb ideje fennáll, akkor már érdemes parazitákra gyanakodni. Az IBS pedig az egyik legárulkodóbb jele annak, hogy élősködők találhatóak a szervezetünkben.
  • Bőrbetegségek: egyes bélférgek képesek arra, hogy ekcémát, csalánkiütést, keléseket vagy allergiás jellegű bőrreakciókat okozzanak.
  • Ingerlékenység, idegesség: az élősködők ürüléke különféle méreganyagokat tartalmaz, amelyek ingerlik a központi idegrendszert.
  • Vérszegénység: bizonyos kártevők a belek belső faláról szerzik meg maguknak a táplálékot, ha pedig elszaporodnak, vashiány alakulhat ki.
  • Állandó kimerültség: a paraziták ilyenkor elveszik a szervezettől a lényeges tápanyagokat, így nem jutunk elegendő energiához.

A fentiek bár ijesztőek lehetnek, azonban jó, ha tudjuk, hogy az élősködőktől megszabadulni nem lehetetlen! A Myrobalan hagyományos tibeti gyógyászat alapján készült termékei a természet erejével szállnak harcba a káros paraziták ellen.

A NoDida kapszula 18 különböző gyógynövényből áll, melyek egymás hatását fokozva űzik ki a szervezetből az oda nem illő gombákat és férgeket. Mindezt úgy, hogy közben semmiféle káros vegyszert nem tartalmaz, így káros mellékhatásai sincsenek a készítménynek.