Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Pár nappal ezelőtt alaposan átértelmezte az emberi teljesítőképesség határait Joshua Cheptegei, de ki ez a hihetetlenül fiatal afrikai futó?

Joshua Cheptegei,5 km-es utcai világcsúcs,félmaratoni világbajnokság,mezei futóbajnokság
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
„Minden fejben kezdődik. Ha elhiszed, hogy meg tudod csinálni, akkor az tényleg lehetséges.”

Állítja a 23 éves ugandai futó, aki vasárnap óriási világcsúcsot futott Monacóban egy 5 km-es utcai futóversenyen. 12.51-gyel szakította át a célszalagot, 27 másodperccel gyorsabban az előző hivatalos rekordnál. Ennek fényében nem meglepő, hogy a mentális képességei párhuzamban állnak fizikai felkészültségével.

Ilyen nyilatkozatok hallatán kicsit talán kikerekedik sokak pillantása, mert hasonló önmarketing fogásokkal gyakrabban találkozni, mint a hozzájuk kapcsolódó valós teljesítménnyel, nem így Cheptegei esetében!

Az elmúlt egy évben ez a 23 éves ifjú afrikai megnyerte a Dániában megrendezett mezei futó világbajnokságot, a Diamond League zürichi döntőjében 5000 méteres bajnokká avatták, a dohai atlétikai világbajnokságon 10000 méteren aranyérmet szerzett és az évet egy 10 km-es utcai világrekorddal (26.38) zárta Valenciában.

Idén pedig egy 5 km-es utcai világcsúccsal indított. Kérdezhetnénk, vajon van-e még valami küldetése atlétaként ennek a srácnak ezek után? Nyilván van!

A félmaratoni VB küszöbén

A jövő hónap végén Cheptegei elindul a lengyelországi Gdyniában megrendezésre kerülő félmaratoni világbajnokságon nem titkoltan azzal a céllal, hogy a mezei futó és a 10000 méteres világbajnoki cím után bezsebeljen egy félmaratoni VB aranyat is. Ezzel történelmi tettre készül, hiszen ő lenne az első olyan sportoló, aki egymást követő világbajnokságokon megnyerheti a mezei futást, a szabadtéri 10000-et és az utcai félmaratonit. Nem szerénytelen, hiszen először fut ezen a távon!

Arra a kérdésre, a rövidebb távok után nem aggódik-e amiatt, hogy valóban képes lesz-e átvenni a vezetést a világ legjobb félmaratoni futóitól, azt válaszolta: „Nem aggódom, hiszen futottam már 15 km-es vagy 10 mérföldes versenyeken, ezektől a félmaraton nincs messze” – mondta Cheptegei.

Joshua Cheptegei,félmaratoni világbajnokság,világcsúcs
forrás: Getty Images

A mezőnyben egyik legfőbb versenytársa, a kenyai Geoffrey Kamworor lesz, aki az elmúlt évek legjobb félmaratoni futója lett, az utolsó három világbajnokságot ő nyerte és tavaly Koppenhágában világcsúcsot futott a távon (58:01).

Olvasd el ezt is!

A felkészülés során Cheptegei még többet fut, mint eddig. 120-140 km-es hetei voltak akkor, amikor pályaversenyekre készült, most 150-160 km az adagja. „Ez a mennyiség még mindig nem olyan sok. A félmaraton nagyfokú kitartást és kiváló állóképességet igényel. Dolgozunk folyamatosan a sikerért.”

Menedzsere, Jurrie van der Velden 2014-ben fedezte fel a tehetséget, egy ugandai mezei futó bajnokságot nyert meg Joshua. Ugyanebben az évben az amerikai 10 000 méteres bajnoki címet is bezsebelte az USA utánpótlás világbajnokságán. A következő évben Van der Velden javaslatára Cheptegei a kenyai Kaptagatba ment, hogy a híres edző, Patrick Sang (Eliud Kipchoge edzője) mellé szegődjön. Ám az ugandai futónak túlságosan hiányzott az otthona és a családja, nem tudta vállalni a rendszeres vonatozást az edzések mellett, így menedzsere úgy döntött, felépít egy világszínvonalú ugandai edzőcsapatot, akik Cheptegei felkészülését is segítik.

A kampalai kudarc

Cheptegei 2017 márciusában az Ugandában megrendezett mezei futó világbajnokságot szerencsétlenül elveszítette, pedig 12 másodperces előnnyel fordult az utolsó körre Geoffrey Kamworor előtt. Végül az utolsó kilométeren belül megbotlott, elesett és a 30-ik helyen ért célba. Csalódásként érte meg az esetet, hiszen hazai pályán lehetett volna mezei futó világbajnok. „Ez a vereség is arra késztetett, hogy ma az legyek, aki vagyok. Megerősített” – vallja Cheptegei.

Joshua Cheptegei,mezei futó világbajnokság,félmaratoni világbajnokság,világcsúcs
forrás: Getty Images

Két évvel később, mentálisan és fizikailag is egy sokkal erősebb sportoló tért vissza a mezei futás világába és tavaly a dániai Aarhusból már világbajnokként tért haza.

Az októberi doha világbajnokságon tovább gyarapította bajnoki címeinek számát. Rutinos atlétákra jellemző precizitással fordította a javára a versenyt. Az etióp Yomif Kejelcha, valamint a kenyai Rhonex Kipruto előtt célba érve, 26:48.36-tal megnyerte a 10000 méter világbajnoki aranyát.

Elképesztő iram volt a kezdetektől a döntőben. Cheptegei utolsó köre 55.39 másodperc volt, az utolsó kilométere pedig 2:27.58. „Nem csinálok túl sok gyorsító munkát, de minél régebb óta futsz, minél több tapasztalatot szerzel a versenyzésben, és annál nagyobb a sebességed is” – mondja az ugandai bajnok.

Úgy véli, túl sokan alábecsülik a mentális képességek erejét: „A rajtvonalnál mindenkiben ott a lehetőség, aztán történik valami, ami megkülönbözteti az arany-, az ezüst- és a bronzérmes futót. Ami megkülönböztet bennünket, az a hozzáállás: hogy soha nem adom fel.”

Joshua Cheptegei,IAAF World Athletics Championships Doha,10000 méter,világbajnokság
forrás: Getty Images

Decemberben Cheptegei 26:38-as világcsúcsot futott utcai 10km-en, amit idén januárban Rhonex Kipruto ismét megdöntött Valenciában (26:24). „Lehet, hogy előbb vagy utóbb újra nekiveselkedek én is a rekordkísérletnek.” - mondja Cheptegei, aki ugyanolyan tehetséges az utcai futások, mint a pályaatlétika vagy a mezei futás világában.

Végül az elmúlt hétvégén Monaco mellett döntött, s milyen jól tette…

Ha visszanézzük a versenyt videón, az a benyomásunk támad, hogy ez a kiváló tehetséggel megáldott atléta, nyomott egy kecses, ám kellően határozott 12 perc 51 másodperces sprintet az elejétől a végéig.

Tokióra tekintve

A mostani világrekord (de a tavalyi év eredményei is) elég határozott üzenetet közvetítenek a versenytársak számára, hogy Cheptegei készen áll az olimpiai bajnokságra, ahol a fő cél a 10000 méter lesz, de rajthoz áll 5000 méteren is. Kevesen lennének meglepődve, ha képes lenne megduplázni az aranyérmek számát.

Egyik legnagyobb riválisa Mo Farah, akitől kevesebb mint fél másodpercet kapott a 2017-es londoni világbajnokságon 10000 méteren. „Számomra ez semmit sem változtat a tényen, természetesen ő az olimpiai bajnok, és igazán izgalmas ellenfél lesz Tokióban. A legutóbbi összecsapásunk óta sok minden megváltozott.”

10000 méter,világbajnokság,Joshua Cheptegei,Mo Farah,tokiói olimpia
forrás: Getty Images

Természetesen ezek után a kihívások után vár még rá a maratoni táv is, de addig még sok tennivalója van, hiszen már két „felületen” uralja a világot futóként, vajon mire lesz képes a harmadikon? Március végén Gdyniában a félmaratoni világbajnokságon kiderül. „Ez az, ami most éltet” - mondja. „Odamenni és sporttörténelmet írni!”

Tovább olvasok

„Ha most fegyelmezett maradok és tovább dolgozom, később magasabb állapotról és képességszintről tudom folytatni a sportot”

Mondja Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, olimpikon, aki idén januárban kezdett újra versenyezni egy hosszú, sérülést követő év után.

Fight Club - A kincset érő szappanok

Az alapos szappanos kézmosásnál kevés jobb megoldás létezik a vírusok ellen. Egész életünkben fontos szerepet kapott ez a tisztítótömb, de hogy miért is működik a vírusok ellen, annak egyszerű a magyarázata. A szappan kémiai összetétele növeli az emberi bőr síkosságát, és a szappanos kézmosás eltávolítja a bőrfelületen lévő mikroorganizmusok nagy részét.

Félsz vagy nem akarsz kimenni a szabadba? Így helyettesítsd a szobádban a futást

Persze, ha van futópadod, vagy bármilyen kardiógéped, viszonylag könnyebb dolgod van, de mi van akkor, ha semmi ilyen lehetőséged nincs otthon?

Kezdd el rendszeresen tisztítani az órádat – mutatjuk, hogyan!

Kezd mindenki hozzászokni a jelenlegi életvitelhez, néhány szokásunk gyökeresen megváltozott.

Koronavírusom van? Vagy ez csak a tavaszi fáradtság?

Ha fáradt, levert vagy, nehezen tudsz koncentrálni, esetleg fáj a fejed, nem kell feltétlenül egyből arra gondolnod, hogy te is elkaptad a vírust. Lehet, hogy egyszerűen csak a menetrendszerűen jelentkező tavaszi fáradtságról van szó!

6 fontos kérdés, amelyek futókban merültek fel a koronavírussal kapcsolatban

Minél többet tudunk a koronavírus terjedéséről, a betegség megnyilvánulásáról, avagy tünetmentességéről, annál több aggodalom és kérdés merül fel bennünk. Az alábbi 6 kérdés megválaszolásához szakemberek nyújtottak segítséget.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem