futni, ősz,

Őszi futótippek, amiket mindenkinek érdemes megfogadnia, aki futócipőt húz

Forrás: Unsplash/ Nathalie Désirée Mottet
Az ősz egy nagyon ideális időpont a futás szempontjából, ezért is vágnak bele évről évre a legtöbben ilyenkor az edzésbe. Azonban van pár dolog, amiket érdemes figyelembe venni!

Hiába marad néhány napig, jobb esetben hétig a jó idő, a reggelek és az esték bizony egyre csípősebbek, a futáshoz viszont nagyon is ideálisak. Az ősz általában változást hoz magával, ez idén sincs másként, sőt, talán most nagyobb szükség van a mozgásra, a gőz kieresztésére, mint bármikor. Használhatod ezt az időszakot a stresszoldásra, a nyáron felszaladt kilók leadására, vagy arra, hogy még 1-2 idei versenyre megkezd a felkészülést.

A lényeg, hogy az őszi futásoknál kevés csodásabb dolog létezik, most adunk is hozzájuk pár hasznos tippet!

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft

Szakadj el a megszokottól!

Van egy-két futóútvonalad, ahol magabiztosan mozogsz, ismered minden pontját, nem érhet meglepetés, sem túlságosan nagy erőfeszítést nem kell tenned azért, hogy teljesítsd? Az ősz remek alkalom új helyek felfedezésére, és érdemes is belevágnod! Nincs szebb az őszi természetnél, az évszak illatainál, ezt pedig akkor fogod igazán megérteni, ha a megszokott helyett keresel egy új helszínt: egy parkot, egy tópartot, hétvégén egy közeli erdőt, ahol eddig nem kísérleteztél edzéssel. Tedd meg most, hiszen a csodás látvány is sokat tesz hozzá a futás élvezetéhez!

futás, ősz,
Forrás: unsplash/ Jakob Owens

Próbáld ki a terepfutást!

Ősszel megéri: nem olyan kemény meló, mint a nyári kánikulában vagy télen, hóban-fagyban. Ha valamikor, ősszel érdemes megtenni, mert az aszfalt vagy a futópálya után bizony komoly kihívást jelent majd a terep. Fejlődni mindig kell, és érdemes is - az erőd és az állóképességet biztosan sokat javul a terepfutástól!

Legyél kitartó!

Ahogy telik az ősz, az időjárás egyre több nehézséget állít majd a futók elé. Ám ha végre belevágtál, próbálj kitartó maradni, bár úgyis a következő 3 dologból fogsz választani:

  • Nem szereted meg azt, hogy függsz az időjárástól, a külső körülményektől, és tavaszig elő sem veszed a futócipőt.
  • Bent kezdesz el futni futópadon, és közel sem élvezed annyira, de mit lehet tenni...
  • Vagy megfogadod a skandináv módszert, miszerint nincs rossz idő, csak rossz ruházat, kemény leszel, és megismered a futást nem ideális körülmények között is. Persze itt figyelj a réteges öltözetre, arra, hogy viselj magadon fényvisszaverő holmikat, hiszen egyre korábban sötétedik. Ám ha kitartó vagy, és nem adod fel az első nehézségeknél, decemberben már csak azt fogod kérdezni magadtól: Mi a fenéért nem futottam eddig minden évszakban?