Tabata,edzés

Őrületesen izzasztó Tabata videók, amik segítségével a 4 fal között is kőkeményen leedzheted magad!

Forrás: Getty Images
Tabatázni kemény dolog: ha eddig kimaradt, most itt az idő kipróbálni! Brutálisan erősít, fejleszti az állóképességet, és rengeteg kalóriát elégethetsz vele. És ami még szuper benne, az az, hogy nem kell hozzá 60 perc! Feljeszd magad, kezdj el Tabatázni!

A magas intenzitású interval tréning (high-intensity interval training) vagyis a HIIT edzés az egyik legjobb és leghatékonyabb, ha izzadni akarsz, ha felvinnéd a pulzusodat, és erősíteni is szeretnél - mindezt viszonylag rövid idő alatt. Javítani akarod a szív és érrendszer működését? Búcsúznál a felesleges zsírrétegtől? Akkor is a HIIT a te edzésed, a Tabata pedig egy tökéletes magas intenzitású interval tréning.

A dolog úgy néz ki, hogy van egy adott gyakorlat, mondjuk guggolásból felugrás: 20 másodpercig végzed, majd 10 másodperc pihenő jön, és ezt 8x ismétled meg, vagy 4 percen át. Ez után következik egy új gyakorlat.

Már 20-30 perc bőven elég a Tabatázásból, és túl sok hely sem kell hozzá. Otthon, a 4 fal között is tökéletesen kivitelezhető, csak úgy, mint a teraszon. Mutatunk pár olyan videót, amik garantáltan segítenek megtanulni Tabatázni: használd őket bátran, tényleg nagyon hatékonyak! Van köztük rövidebb és hosszabb gyakorlatsor is, így ha csak pár perced van edzeni, akkor is bátran kezdj bele!

Tabata, 30 percben

Bemelegítés után 20 perc kitörésekkel és törzserősítéssel - ennyi idő alatt is simán leedzheted magad. Próbáld csak ki!

Alapgyakorlatok 4 percben

Heather Robertson edző 4 percben mutatja be azt a gyakorlatsort, amivel tökéletesen át tudod mozgatni magad. Ez egy abszolút teljes testes edzés - te döntöd el, hányszor végzed el a kört. Haladóknak érdemes legalább nyolcszor!

3. Tabatázz, súlyzókkal!

A következő fél órás edzés haladóknak javasolt, mert súlyzós gyakorlatok is szerepelnek benne. Vigyázat, tényleg izzasztó lesz!

45 perc, ha igazán oda akarod tenni magad

Raneir Pollard igazán pörgős óráira tényleg élvezet Tabatázni: ez a közel egy órás edzés levezetéssel szuperhatékony lesz, ha kicsit elszaladt veled a ló csokievés terén a karanténban...

10 perces sokk a core-izmoknak

Futás utánra is tökéletes, de igazából bármilyen edzés végére beillesztheted ezt a 10 percet, ami csakis a has és a törzs izmairól szól.