arcbőr

Ön ismeri a bőrtípusát?

Bőrünk számtalan külső hatásnak van kitéve nap mint nap. Hideg vagy meleg levegő, szárazság, magas páratartalom, különféle vegyi anyagokkal való érintkezés… nem csoda, ha egy idő után besokall, és ezt látható jelek formájában a tudomásunkra hozza.

A viszkető, húzódó, hámló, száraz vagy kirepedezett bőr mind annak a jele, hogy túl keveset foglalkozunk az ápolásával. No de pontosan milyen fajta törődésre van szüksége, és mivel varázsolhatjuk újra puhává és bársonyossá? Hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, először is tisztában kell lennünk a saját bőrtípusunkkal.

Ehhez nem szükséges kozmetikusnak vagy bőrgyógyásznak lennünk, ugyanis pár jellegzetes ismertetőjegy segítségével magunk is meghatározhatjuk. Következzen a bőrtípus-kisokos, melyben a Helia-D nyújt Önnek pár hasznos tippet!

Normál bőr

A legszerencsésebbek rendelkeznek ezzel a típussal. A normál bőrnek nincsenek különösebb problémái, rugalmas, üde, bársonyos, egyenletes színű és felületű. Ritkán alakulnak ki pattanások vagy száraz foltok. Törődés tekintetében sem igényel különösebb odafigyelést, egy könnyed, ápoló krém mindennapi használatával le is tudható a folyamat.

Száraz bőr

Erre a típusra jellemző, hogy a felső védőréteg gyengébb a szokásosnál, emiatt az üde ragyogás helyett matt és fénytelen. Mind zsírból, mind vízből kevesebb található az ideálisnál, ezért aki ilyen bőrrel rendelkezik, gyakran tapasztalja a feszülő, húzódó érzést, illetve a hámlást és a pirosodást. Itt az elsődleges feladat a hiányzó zsírsavak pótlása, illetve a védőréteg megerősítése, hogy kevesebb legyen a vízveszteség. Ehhez kifejezetten száraz bőrre való készítményekre lesz szükség.

Zsíros bőr

Kétféle változata létezik. Az első az olajos szeborreás, amely arról ismerhető fel, hogy a bőr zsíros tapintású, teli van tág mitesszerekkel, pattanásokkal. Olyan kozmetikumokat érdemes használni rá, amelyek enyhe hámlasztó és hidratáló hatással bírnak, illetve gyulladáscsökkentőek.

A másik típus a korpás szeborreás, aminek különleges ismertetőjegye, hogy az arcbőr érdes tapintású, sápadt, szürke, és korpásan hámlik, nem ritkán viszket. A hidratás és a felesleges faggyú eltávolítása itt is elengedhetetlen.

Kombinált bőr

Ennél a típusnál egyaránt megtalálhatóak a száraz és a zsíros bőr jellemzői. A T-vonal általában olajosan fénylik, míg az arc többi része húzódik, és száraz, fakó. Gyakoriak a mitesszerek és a nagyobb pattanások. Az ápolása különös odafigyelést igényel, a legjobb eredményt a zsírmentes, alacsony olajtartalommal rendelkező, hidratáló készítményekkel lehet elérni.

Érzékeny bőr

Ez az a típus, amely rengeteg kozmetikumra és fizikai behatásra fokozottan reagál, gyakoriak a piros foltok, viszketés, a hámlás és az érdesség. Kimondottan érzékeny bőrre való termékekkel érdemes ápolni, ezek ugyanis kíméletes hatóanyagokat tartalmaznak, melyek csökkentik az irritációt.