Borítókép: Okosételek futóknak

Okosételek futóknak

Javíts az étrendeden az egészségesebb agyért – és hogy jobban futhass!


A kobakod nemcsak az emlékekért és felfogásért felelős – lényeges szerepet játszik a futás közbeni fáradságszint meghatározásában is. És ahogy az izmok üzemanyag-ellátása nélkülözhetetlen a munkához, úgy az agyadba juttatott kulcsfontosságú tápanyagok is növelik annak teljesítményét. Az eredmény? Éberebbnek érzed magad az íróasztalodnál – és futás közben. Ráadásul bizonyos ételek segíthetnek megelőzni az öregkori memóriazavarokat. Íme a legjobb agytáplálékok toplistája.


MANDULA


Az E-vitamin egyik legjobb forrásaként a mandula kiváló elmeélesítő nassolnivaló. Kutatók kiderítették, hogy az E-vitamin küzd a finomított szénhidrátokban (cukorban és fehér lisztben) gazdag ételek okozta oxidatív stressz ellen. Az E-vitamin ezenkívül hatékonyan védelmezi az agy omega-3-ban dús sejtmembránjait.


Így fogyaszd: Szórd meg vele a joghurtodat, a meleg gabonapelyhedet, vagy add hozzá más olajos magvakhoz és szárított gyümölcsökhöz.


TOJÁS


A kolin, e ritkán emlegetett tápanyag, az agyad (neurotranszmittereknek nevezett) hírvivőinek segít megfelelően leadni a jeleket. Jóllehet a testünk termel kolint, a tudósok szerint egyes emberek, különösen terhes nők esetében annak előállítása legjobb esetben is egyenetlen, szóval iktasd be az étrendedbe.


Így fogyaszd: A tojás legyen az edzés utáni ételek hozzávalója, vagy keményre főzve add salátákhoz – de mindenképp egész tojást használj; a kolint a sárgája tartalmazza.


FODROS KEL


A fodros kel bőségesen tartalmaz luteint, ami a légszennyezés vagy zihálás (pl. erőteljes futás) miatti oxidációs károsodástól védi az idegsejteket. A tudósok úgy vélik, hogy az oxidációs károsodás kapcsolatba hozható a gyenge felfogással, a fiatalkori memóriazavarokkal és az Alzheimer-kórral.


Így fogyaszd: Főzd bele levesbe vagy raguba, vagy vágd bele salátába.


LAZAC


Az agysejtek sejthártyája főképp omega-3 zsírsavakból áll – mint a lazac zsírja. A kutatások azt igazolják, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása rugalmasabbá teszi ezeket a sejteket, és javítja az adatfeldolgozó képességedet. Az omega-3 zsírsavak ezenkívül késleltetik az öregkori memóriazavarokat, és növelik a gyerekek IQ-ját.


Így fogyaszd: A lazac és más olajos halak tartalmazzák a legtöbb omega-3-at, de az minden tengeri ételben megtalálható; igyekezz hetente 2×10 dkg-ot elfogyasztani. Kipróbálhatod még a diót, az őrölt lenmagot és az omega-3-mal dúsított tojást, vagy önthetsz lenolajat salátára és tésztára.


TEJSAVÓ-FEHÉRJE


A tejben és tejtermékekben található egyik fő fehérje, a tejsavó óvhatja az agyadat. Tudósok arra az eredményre jutottak, hogy amikor egerek tejsavót fogyasztottak, az agysejtjeik jobban fel tudták dolgozni az oxigént, ami az optimális agyműködés jele.


Így fogyaszd: Edzés után igyál tejsavót: keverj össze egy kanál savóport (20 g fehérjét) vízzel, vagy készíts belőle turmixot banánnal és kakaóval – a hozzáadott íz, kálium és antioxidáns hatás miatt.


JOGHURT


A kutatások arra utalnak, hogy a probiotikumok – bizonyos joghurtokban található jótékony baktériumok – hatással lehetnek az agyműködésre. A UCLA egyik kísérletének alanyainál, akik négy héten át naponta ettek probiotikumokat tartalmazó joghurtokat, jobb kapcsolódás mutatkozott az agyi régiók között, mint a kontrollcsoportnál.


Így fogyaszd: Igyekezz hetente több adag joghurtot enni (a címkén keresd az „élő kultúrás” feliratot). Probiotikumokat tartalmaz még a kefir, a kimcsi és más élőflórás ételek.