úszás,nyiltvizi úszás

Nyíltvizi úszás: a triatlonosok legjobb barátja

Forrás: Getty Images
A triatlonversenyek sajátos velejárója, hogy az első számot, az úszást, rendszerint élővízben (tenger, tó, folyó) tartják, épp ezért ennek a speciálisabb úszásnak a gyakorlására lehetőséget és időt kell szakítani. Már az idő is engedi, hogy elkezdődjenek a nyíltvízi úszások. Környező tavaink hőmérséklete már lehetővé teszi mindezt, és most már neoprén ruha nélkül is kivitelezhetőek, vessük is bele magunkat a vízbe….

Garas Attila triatlonedző összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a nyilvizi úszásról:

Első lépések

A nyíltvízi úszás, alapjában véve abban különbözik a medencés úszástól, hogy: tájékozódnod kell tudni – mert a medence elemei (kötelek, medencefenék, oldalfal, stb.) és a víz átláthatósága itt nem segít ebben. Folyamatosabb mozgást igényel, (hiszen pihenni csak lebegéssel lehet), és gondot okoz az is, hogy a feszített víztükör helyett itt hullámokkal is meg kell majd küzdened. A stabil úszótudás, és vízbiztonság, ebben a sportágban elengedhetetlen, ennek kialakítása pedig időigényes folyamat. A fenti okok első alkalommal ugyanis félelmet keltenek, először pedig ezt kell legyőzni. Adj magadnak tehát időt, és kezdésnek gyakorolj medencében, később olyan helyen, ahol biztonsággal leér a lábad.

Uszodában jó szimulációs gyakorlat, ha a fordulóknál nem érinted a falat, vagyis falérintés nélkül fordulsz meg, és úgy gyakorolod a levegővételt, hogy előre emeled ki a fejed a vízből. Később mentális tréningre is szükséged lesz. Kollégám fogalmazott korábban: „a víz felszínén úszunk, akkor is, ha három és akkor is ha több száz méter van alattunk” Gondolj gyakran erre, hogy a mélységtől való félelem is hamarabb oldódjon. A fokozatosságot tartsd szem előtt, főleg a mennyiségben. Lassan emeld a vízben töltött időt, ne akarj elsőre rekordhosszúságokat úszni!

Hasznos tippek

  • Kijelölt helyen
    Csak kijelölt helyeken, strandokon ússz! Tiltott helyen semmiképp még társakkal sem!
  • Biztonság minden előtt
    Az első és legfontosabb dolog a biztonság! Mindig legyen kísérőd, egyedül sose merészkedj nyílt vízbe. Viharjelzésben tilos úszni, figyeld azokat is!
  • Ne félj
    Ne félj a víztől, de tiszteld! Folyamatos mozgásra lesz szükséged. Itt van hullámzás, szél, de könnyen meg lehet szokni.
  • Melegíts be
    Ahogyan azt a medencés úszások előtt is, itt is szánj időt a gimnasztikai szárazföldi bemelegítésre, és a vízben is az első méterek bemelegítő jellegűek legyenek.
  • Levegővétel
    Nyíltvízi úszásnál nagyon hasznos, ha mindkét irányba tudsz levegőt venni. Gyakorold ezt is, még medencében. Élővízben nem akkor veszel levegőt, amikor tájékozódsz, hanem akkor tájékozódsz, amikor levegőt veszel. Folyamatosan nézz előre, nem mint a medencében, de ha nem is minden tempónál, 4-5 kartempó után előre emeld ki a fejed, hogy lásd merre úszol. Hullámzó víznél a hullám tetején nézz ki. Mellúszásnál előnyben vagy, mert jobban tudsz tájékozódni.
  • Úszásnemek
    A biztonságod érdekébe, a lehető legstabilabb úszásnemedet válaszd. Az úszásnemeket nyugodtan váltogathatód, ha úgy biztosabban érzed magad, sőt pihenni háton a legkönnyebb. Tartsd szem előtt, hogy a sűrűn váltogatott úszásnem okozhat görcsöket.
  • Vízhőmérséklet
    A vízhőfokot tekintve 20 fok alatt 20-30 percnél többet ne tartózkodj a vízben kivéve, ha neoprén ruhát használsz. 12 fok alatt ne is próbálkozz neoprénben sem. Neoprén ruhában csak úszó (triatlonos) neoprént használj, 12-16 fokig 20 perc, 16-20 fok között 30 perc, 20 fok fölött 40 vagy annál több időt is tölthetsz a vízben.
  • Nap ellen
    Kend be magad, mert a nap könnyen megégeti a vállad, vízben is könnyű leégni
  • Úszóruha
    Az úszóruhád a legkényelmesebb legyen. Ha szükséged van neoprénre is, akkor pedig a kidörzsölési helyekre (nyak és a végtagok) használj krémeket. Érdemes kipróbálni a triatlonos versenyruhákat is, teljesen más érzés bennük úszni, mint a medencében használt dresszekben.