egészséges táplálkozás,eper

Feltöltéshez és regenerációhoz: nyári saláta eperrel és quinoával

Forrás: instagram.com/hazel.and.blue
Ízkavalkád, amit érezni fogsz, ha ezt a salátát megkóstolod: citromos öntettel, friss fűszernövényekkel, quinoával, kecskesajttal és édes eperrel készült. Minden hozzávaló magas tápanyagtartalmú, egészséges alapanyagok közül való!

A receptet, Linsey Corbin profi triatlonista, amatőr séf állította össze, kifejezetten olyan helyzetekre, amikor tápláló, de pillanatok alatt elkészíthető fogásra van szükség. A quinoa igazi szuperétel a sportolók számára: kiváló fehérje- és komplex szénhidrátforrás, tökéletesen illik a hosszú edzések előtti feltöltéshez és a mozgás utáni regenerációhoz. Az alapanyagok jól helyettesíthetőek más hasonló funkciót betöltő élelmiszerekkel. A mogyoró például dióra vagy mandulára cserélhető, a kecskesajt fetára, a quinoa kölesre, árpára, az eper pedig bogyós gyümölcsökre.

eper,kecskesajt,saláta,egészséges táplálkozás,sporttáplálkozás
Forrás: instagram.com/hazel.and.blue
Hozzávalók 4 főre

Öntet:
2 evőkanál olívaolaj
½ citrom leve
2 teáskanál fehérborecetet
2 teáskanál méz, agavé vagy juharszirup
Só és bors ízlés szerint

Saláta:
1 ½ csésze quinoa, főzve és lehűtve
3 csészényi zöld salátalevél (madársaláta, rukkola, spenót, egyéb vegyes zöld levél)
1 csésze pörkölt, apróra vágott mogyoró
1 ½ csésze szeletelt eper
½ csésze retek, vékonyra szeletelve
¼ csésze friss tépett bazsalikom
¼ csésze friss tépett menta
10 dkg friss kecskesajt morzsolva

Elkészítés:
Öntet: a hozzávalókat keverd össze, ízlés szerint sózd, borsozd.
Saláta: egy nagy tálban keverd össze a quinoát, a zöldeket, a mogyorót, az epret, a retket és a fűszereket. Add hozzá az öntetet és a kecskesajtot és ismét keverd át.

Kiegészítő megjegyzések:

  • 1 csésze leöblített quinoát 2 csésze forrásban lévő vízhez öntsd, takarékon kb. 15 percig kell főzni. További 15 percig hagyd állni, ha teljesen kihűlt mehet a hűtőbe, ebből az adagból jóval több lesz, mint ami ehhez a 4 főre tervezett salátához kell. A többit pár napon belül használd fel.
  • Olajos magok pirítása: közepes hőmérsékleten, száraz serpenyőben pirítsd, alkalmanként át kell keverni, míg aranybarna nem lesz. Kisebb magok esetén ez 1 percnél nem hosszabb, nagyobb szeműeknél kb. 2 perc. Könnyen odakap!
  • Ha ehhez a salátához raksz még egy szelet grillezett lazacot, 10-es skálán 10 ponton érő fogást kapsz!

EZEK a dolgok is a regenerációt segítik: