Borítókép: Tedd ezt, ha nem tudsz elaludni a versenyed előtti éjjel!

Tedd ezt, ha nem tudsz elaludni a versenyed előtti éjjel!

Forrás: getty images
Ahelyett, hogy álmatlanul forgolódnál, inkább vesd be a következő trükköket!

Eddig úgy tudtuk, a verseny előtti két éjszaka nagyon fontos az alvás mennyiségét és minőségét illetően, pedig ilyenkor a legnehezebb álomra hajtani a fejedet az izgalom miatt.

„Az alvás tényleg nagyon fontos tényező, azonban nincs minden veszve, ha valamiért kevesebbet alszol mondjuk a verseny előtt. Egy napon nem múlik annyira sok.”
mondja dr. Chris winter, neurológus.

A következő tippek segíthetnek abban, hogy jobban tudj pihenni:

Próbáld el a pihenést!

Winter szerint jó megoldás, ha nehezített terepen is megpróbálsz elaludni, például autóban, lámpafénynél, zaj mellett. Minél jobban hozzászoksz a nehézségekhez, annál könnyebben fogsz tudni elaludni akkor, ha stresszes vagy.

Ne kompenzálj!

A verseny előtti estére tekints úgy, mint bármelyik másikra. Szóval ne bújj ágyba este 7-kor, csak azért mert másnap fontos feladatok várnak rád. Ha amúgy is 10-kor szoktál lefeküdni, akkor kövesd a megszokott rutinodat a nagy nap előtt is. Attól nem leszel álmosabb, hogy magadra próbálod erőltetni az alvást.

A csendes ébrenlét is segíthet!

Ha nem alszol el, attól még pihenni tudsz. A meditáció, relaxáció is sokat segíthet ebben az esetben, akár magát a pálya útvonalát is elképzelheted. A “csendes ébrenlét” (amikor nem csinálsz semmit, csak fekszel az ágyban) szintén képes megnyugtatni az agyadat, az izmaidat és a belső szerveidet is. A lényeg, hogy közben megnyugtasd magadat.

Nem kell altató

Ezekkel a gyógyszerekkel jobb vigyázni, különösen akkor, ha még nem próbáltad ki őket, hiszen lehet, hogy másnap reggel levertebben ébredsz, mint ha egyáltalán nem aludtál volna. Koncentrálj arra, mennyi mindent megtettél az elmúlt hónapokban a sikerért - ez biztos, hogy megnyugtat és idővel sikerül elaludnod.

Szép álmokat!

Olvasnál még a témában?