Borítókép: A futás hatása a ketyegőre - tényleg megnő a futók szíve a sport miatt?

A futás hatása a ketyegőre - tényleg megnő a futók szíve a sport miatt?

Forrás: unsplash.com/designecologist
Hogyan hat a futás a szívre? Tényleg megnő tőle? A következő kérdést küldte olvasónk szakértőnknek:

Tisztelt Fülöp Tibor!

Azért írok Önnek, mert érdekelne a véleménye, tanácsa, ugyanis szeretnék elkezdeni komolyabb foglalkozni a futással és úgy gondolom, Ön megbízható választ tud adni az alábbi kérdésemre: milyen intenzitású edzésekkel kellene kezdenem a futást, hogy a szív ne terhelődjön meg? (Húszas éveim elején járok, de a munkakörömből kifolyólag elég sokat ülök, így a korábbi állóképességem eléggé visszaesett.)

Értesültem több forrásból is, hogy a futás során a futók szíve nagyobb lesz, mint az átlag és, hogy az új szívizomban új érhálózatok alakulnak ki, aminek idő kell, ebből kifolyólag nem szeretném, ha a szív méretnövekedését nem tudná az érhálózat követni és ebből valami probléma alakulna ki.

Válaszát előre is köszönöm!

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Köszönöm megtisztelő kérdését!

Aggodalomra semmi oka, ha megfelelő alapokon, fokozatosan felépített edzésprogram szerint vág bele a nagy kalandba, a futásba, mely aztán egész életen át örömet adó társa lesz.

Bár fiatal, de a sportolás megkezdése előtt érdemes Önnek is egy alapos kardiológiai kivizsgáláson részt vennie, ezzel ugyanis az esetleges rendellenességek még idejekorán nagy eséllyel kiszűrhetők. Ide tartozik a nyugalmi EKG és szívultrahang, valamint a terheléses EKG is. (Szürővizsgálat keretében erre a háziorvosa is beutalhatja ingyenesen - a szerk.)

Amennyiben orvosi szempontból teljesen egészséges, a következő lépés egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálat lehet, ahol pontos képet kap aktuális edzettségi állapotáról, teljesítőképességének jelenlegi szintjéről, valamint feltárulnak azok a területek, amelyeken változtatva jobb irányba terelheti szervezetének működését. Ebbe a kategóriába a
testösszetétel, folyadékháztartás, táplálkozás, idegrendszer állapota tartoznak. Ezen kívül meghatározásra kerülnek az anyagcsere küszöbök, valamint a saját egyéni pulzus és tempó célzónái is.

A kapott adatok alapján kerülőutak nélküli, megfelelő intenzitású edzésprogram tervezhető, amelynek legnagyobb részét kezdetben az alapállóképesség fejlesztése teszi ki - ez egyrészt a zsíranyagcsere fokozása révén jótékony hatással bír a testsúlyszabályozásra, másrészt
segít a negatív stressz kompenzálásában, harmadrészt erősíti a keringési rendszert, valamint stabil alapokat biztosít a magasabb intenzitású edzésekhez.

Üdvözlettel,

Fülöp Tibor

NEKED IS VAN KÉRDÉSED TIBORHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!