animáció,animációs technika

Néhány egészen különleges animációs technika

Az animációs videók egyre inkább elterjedt megoldásnak számítanak, legyen szó akár brand építésről, értékesítés támogatásról vagy ingyenes tartalom szolgáltatásáról. Ugyanakkor a gyakorlati hasznosság mellett érdemes kicsit foglalkozni a technikai háttérrel is.

Több olyan animációs technika létezik ugyanis, amelyek feltétlenül megérnek egy misét. Talán nem is tudjuk, de kellő türelemmel ugyanis szinte bármilyen eszköz használata által megoldható az animáció készítés.

Rövid bejegyzésünk tehát pontosan ebbe az innovatív technológiába enged betekintést. Nézzünk is meg néhány különleges animációs technikát.

Amit a stop motion kapcsán tudni érdemes

A stop motion technikával készült filmek gyakorlatilag állókép sorozatokból állnak össze. Vagyis az apró részleteket egyenként lefotózzák, majd pedig gyors egymásutánban lejátszva olyan érzetet keltenek, mintha valóban mozgás történne. Mindenki által ismert példa erre a technikára a TV maci meséje.

Stop motion alkalmazásával tetszés szerint lehet mozgásra bírni tárgyakat, emberi testeket, illetve különféle figurákat. Emberi testeknél példának okáért az úgynevezett pixilláció technikáját alkalmazva olyan mozgást is lehetséges imitálni, ami a valóságban nem lehetséges.

Stop motiont használva a papír kivágások mozgatása is kivitelezhető, ami az arckifejezések variálásával tehető még inkább látványossá. A technika továbbá lehetőséget kínál a homok mozgatására is.

Talán némileg meglepő lehet, de a homok sokféleképpen használható. Tetszés szerint tudunk rá rajzolni, illetve eltérő módon is meg lehet világítani, ezáltal gyönyörű képi világot létrehozva.

A rajzanimáció technikája

Nagyon gyakran ezzel a megoldással teszik egyenlővé az animációt, elvégre a legnépszerűbb technikának számít. Napjainkban digitális módon történik maga a rajzolás is, korábban azonban másfajta praktikákat kellett bevetni a jobb összhatás kedvéért.

Például egy korábbi jelenethez készült rajz alulról lett megvilágítva, így pontosan lehetett látni a módosítandó elemeket. Továbbá a karakterek átlátszó papíron kerültek megelevenítésre, így nem kellett újra megrajzolni a hátteret minden elmozduláskor.

A megfelelő szoftver nagy segítséget jelent

Nincs az az elkészített animáció, amit ne lehetne feljavítani némi számítógépes utómunkával. Ebben a fejlett szoftverek nagyon komoly segítséget jelentenek. Egybe lehet olvasztani például a szaggatott mozgásokat, ami sokkal élvezhetőbbé teszi a majdan elkészülő animációs videót.

Ezeknek a programoknak a kezelőfelülete egyébként virtuális, a módosítások és finomhangolások pedig 2D-s vagy 3D-s technika segítségével valósulnak meg. Ezen modern megoldások alkalmazásával dolgozik az Animáció.net csapata is, szemre is tetszetős animációs filmeket készítve valamennyi megbízó számára.