kéretlen futótárs, zavaró futótárs, kellemetlen futótárs,

Ugye nem szoktál kéretlenül ott ragadni idegen futótársad közelében?

Forrás: Getty Images
A hazai futópályákon még nincsenek írott szabályok, de íratlanokat mindenképpen illik betartani. Ilyen például az is, hogy nem sérted meg egy másik futó intimszféráját edzés közben.

A járvány talán minden eddiginél több embert vonzott a futás világába, hisz ma is ez az egyik legkézenfekvőbb mozgásforma, ami mindenki számára elérhető. Örvendetes persze, hogy sokaknak fontos a mindennapos testmozgás és az is érthető, hogy a könnyen megközelíthető, futók körében kedvelt pályák, körök, parkok oly mértékben megteltek, hogy időnként alig értelmezhető az intimszféra mozgás közben.

Ismerős a helyzet? Érzed, hogy a mögötted futó erősen zihál közel hozzád. Le talán azért nem előz, mert gyors vagy neki, de nyomja kitartóan és tartja az iramot veled. A másik, amikor beér a futó és beáll mögötted, melletted, előtted a te tempódra. Futásának hangjai (zörgés, csörgés, trappolás, lihegés) oly közel kerülnek, hogy tisztán idegesít. Kénytelen vagy tempót váltani, lassítani, gyorsítani, hogy lerázd a kéretlen társaságot. Ha szerencséd van, ennyivel megoldódik a helyzet, de mindenképpen kizökkent a ritmusodból, hangulatodból, gondolataidból, végső soron tönkre is tehet egy fontos futást.

kellemetlen futótárs, zavaró futótárs, kéretlen futótárs, futótárs,
Forrás: Getty Images

Ha te is azok közé tartozol, aki – feltételezzük – puszta figyelmetlenségből ott ragad 1-1 futótárs közvetlen közelében, kérünk, hogy légy körültekintőbb ezekben a helyzetekben, mert van két dolog, ami miatt tuti, hogy zavarhatsz a viselkedéssel másokat.

1. A koronavírus-járvány szabad téren is elkapható, pláne, ha lihegő, krahácsoló, orrot futósan fújó, köpködő, prüszkölő ember van körülöttünk! Talán még soha nem volt ennyire fontos és elvárt a távolságtartás, mint manapság. Saját érdekedben is fontos, hogy nagy ívben kerüld a körülötted haladó futót és semmiképpen ne vedd fel az ő tempóját. Ha éppen olyan iramban fut, mint te, nincs mese, lassítania kell valakinek. Ha te futottál fel rá, akkor gyorsíts és hagyd őt le, ha gyors az iram, akkor pedig te legyél az, aki visszavesz a tempóból, míg ő kényelmes távolságra kerül tőled.

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

2. Egyszerűen kellemetlen kéretlen futótárssal róni a kilométereket. Szerintünk ezzel kapcsolatban nincs szükség további magyarázatra! Ha gyorsít a másik futó, légy szíves ne válts te is iramot, hanem engedd el, ha kell, akár lassíts vissza, hogy minél távolabb kerülhessetek egymástól. Az is lehet, hogy nem téged „szórakoztat” az iramváltásokkal, hanem éppen gyorsító edzést végez. De ezek a helyzetek a női futókban olykor egyenesen félelmet kelthetnek! Ne légy tolakodó, soha nem tudhatod, mit vált ki viselkedésed a másikból. Ami neked poén, másban komoly feszültséget kelthet, olyan helyzetet okozva, amiből nem biztos, hogy te kerülsz ki jól.

Szerencsére a futók nagy többsége odafigyel az alapvető viselkedési szabályokra. Köszönjük, ha te is figyelsz a körülötted lévőkre és alkalmazkodsz magad is, ha a helyzet úgy kívánja.