terepfutás,2019-es célok,maraton,futás 40 felett

Na akkor most már csapjunk bele! - célok, versenyek 2019-ben

Ti milyen (verseny)célokat tűztetek ki az idei évre? Nekem úgy tűnik, egész komoly versenylistát sikerült összerakni, mutatom, mik lesznek!

Ha visszatekintek az egy évvel előtti állapotomra, amikor január első két hetében sérülés miatt gyakorlatilag semmit nem futottam, egészen más évet vizionáltam. Az év persze beindult tervek nélkül is. Beneveztem a szokásos Mátrabérc Trailre, amely várakozásomon felül sikerült, ez az élmény meg is adta az ívet az év hátralevő részére. Mégis az ősz lett igazán sikeres futószempontból. Szeptembertől elindult a Valamar Traillel az elégedettségi ív és a Piros 85-ön csúcsosodott ki. Zárásként Sanyosszal megmérkőztem a félmaratonon, bebizonyítottuk, hogy 40, sőt 50 év felett is lehet fejlődni. Az év végi sikerekhez kellett elszántság, rendszeres edzésmunka, de leginkább hit önmagamban.

Ez az év talán más lesz. Egyelőre nem csökkent a lelkesedésem, így már jó előre megterveztem az idei év futós kihívásait. Természetesen a napjaimat továbbra is az élményfutás teszi ki, ugyanakkor igyekszem némi tervszerűséget belevenni az edzéseimbe.

terepfutás,futás 40 felett,2019-es célok,maraton

„A tavaszi forma télen készül”

Bár sokan a téli alapozást a hosszú lassú futásokkal azonosítják, valójában ez nem egészen így van. Persze hőmérséklet és talajviszony függő, a hosszú komótos kocogások közé érdemes egy-egy tempósabb futást vagy rövidebb lendületes futószakaszt illeszteni. Természetesen itt, nem versenytempóban történő futásokra gondolok, de szükségesek az olyan ingerek a szervezet számára, amelyek nem hagynak belassulni, és nem hagyják rögzülni a kocogós futóstílust. Heti 1-2 alkalommal ilyen futást végzek, ezekhez társul további 1-2 könnyű és 1 hosszabb futás.

Célokhoz igazodó edzés – 7 versenyterv

Van már célod erre az évre? Gyakran felmerülő kérdés bármilyen futóközösségben. Aztán, ha publikus és vállaljuk a megmérettetés terhét a vállunkon, akkor válaszolunk is rá. Nekem van, több is. Pár ötletadó verseny, én ezeket tervezem:

Február 2. Tajga Trail, 17 km / 538 m+ szint
Budakeszin lesz idén is a rajt-cél helyszín. A tavalyi beszámolóm itt elérhető. Esti, fejlámpás verseny, jellemzően fagyos, jeges útvonalakon, szuper sütikkel a célban.

Március 3. Bükk Kilátások FUN RUN, 35,5 km / 1350 m+ szint
Nagy hagyományokkal rendelkező, mégis családias tavaszi futóverseny Felsőtárkányban. Mondjuk tavaly egészen télies körülmények voltak. Vajon idén mi lesz: tél vagy tavasz?

Március 10., SIXARD 2 órás futóverseny
Két óra egyenletes tempó…valami ilyesmi. Első rendezésű verseny. Futás után beállok a fotós szekcióba.

Március 31. Treviso Marathon, Olaszország
Jó lenne végre megfutni a régi nagy álmot, a 3 órán belüli időt…

Április 20. Mátrabérc Trail, 54 km / 2800 m+ szint
Mindig nehéz, főleg, ha erősen futod.

Május 10., Vipava 100 km-es terepfutóverseny (106 km / 4870 m+ szint), Szlovénia
Cél a teljesítés, lesz nálam bot, meg fényképezőgép, nagy rohanás szerintem nem várható.

Június 30. Mont Blanc Marathon, 42 km / 2780 m+ szint
Kultikus maraton, nagy nemzetközi elittel, nehéz útvonalon, csodaszép környezetben, valódi csemege lesz.

Ez egyelőre az első félévi terv, aztán nyári szünet, ismét jönnek az élményfutások és ki tudja még mennyi kaland vár az év második felében.