Borítókép: Motiváció, te ravasz kis dög! - gondolatok arról, mi hajt

Motiváció, te ravasz kis dög! - gondolatok arról, mi hajt

Forrás: Getty Images
Motiváltnak maradni nem könnyű, és sokan elveszítik olykor a lelkesedésüket. Érdekes, hogy kit, mi tart lelkesen, mert ez adja meg a löketet ahhoz, hogy akkor is csináljuk, amikor épp utáljuk.

Nekem edzéstervre van szükségem, és akkor nem kérdés a motiváció. Amikor az első maratonomra készültem, volt, hogy mínusz 15 fokban mentem futni mondjuk 26km-t hajnali 4-kor vasárnap. Aztán aznap összetalálkoztam egy ismerősömmel, akivel szóba kerül ez, és csak nézett, hogy

„Te mennyire elhivatott vagy!”

És én nem éreztem magam annak: volt egy feladat, ami aznapra elő volt írva, és én megcsináltam, amikor időm volt rá. Oké, nem volt jó érzés felkelni, meg az is zavart, hogy a város még tele volt részegekkel, jeges volt az út, és hideg volt, de hát mit tehettem volna?

Aztán, amikor mondjuk épp nem volt kitűzött célom, hanem „csak úgy” futogattam (mint most), könnyen belustultam néha: „ma elég lesz csak egy 8-as”, „Inkább nem résztávozom, csak kocogok egyet!” és hasonló gondolatok jártak a fejemben. Persze, rájöttem már, hogy engem maga a cél motivál, mint ahogy a legtöbb embert, de tudatosan elkezdtem dolgozni azon is, hogy ne csak olyankor legyek kemény és badass, ha van egy cél, hanem akkor is, ha nincs! Erre jutottam:

  • Az egyik legnagyobb motivációm Szántó Nelli, a runnersworld.hu szakértője, a barátom és edzőm, mert olyan bődületesen kemény csaj, hogy azt ő fel sem fogja, de közben megtalálta az egyensúlyt, és nem tolja olyan szinten túl, mint azok, akik valamilyen lelki probléma elől menekülnek. Könnyű úgy keménynek lenni, ha valamilyen lelki gond, frusztráció miatt futsz! De nekem azok az igazi példák, akiknek rendben a magánélete, dolgoznak egy csomót, és mellette nyújtanak lenyűgöző sportteljesítményt, és nem azért mert csak ez az életük.

  • Engem nagyon tud motiválni, ha arra gondolok, hogy mondjuk 3 évvel ezelőtt milyen menőnek találtam volna a mostani szintemet, ha tudom, hogy ide jutok. Mert olyankor azt is elképzelem, hogy hol tarthatnék újabb három év múlva! Határ a csillagos ég, és csak azon múlik, mit teszünk bele…

  • Tudom, hogy ez kicsit furcsán hangzik, de az is nagyon motiváló tud lenni számomra, amikor épp elhagyom magam. Vagyis: például nincs kedvem semmihez, nem megy a futás, nem esik jól. Ilyenkor van egy pont, amikor azt mondom, hogy oké, akkor most döglök otthon, és megnézek egy filmet. Vagy alszom. Annyira frusztrálttá tud tenni a nemsportolás, hogy utána emiatt akarok kipattanni az ágyból 1-2 múlva.

Na és, téged mi motivál? Írd meg nekünk facebook-kommentben!