Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

„Egy kis morzsát én is tettem ahhoz, hogy ennyi ember fut ma Magyarországon”

Monspart Sarolta,Nemzet Sportolója,tájfutás
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Mondja Monspart Sarolta, aki most már hivatalosan is a Nemzet Sportolója.

Kétszer jelölték ezt megelőzően, és most, hogy végre beléphetett e körbe, sok tízezer hazai amatőr futó tiszta szívből örül vele együtt. Évtizedeken át óriási lelkesedéssel, derűvel és kellő humorral terjesztette a futás, mint hobbisport, szabadidős tevékenység népszerűségét. Alakja képzeletben sokak számára megjelenik a Nyugati téri felüljárón a budapesti maratonon vagy félmaratonon, ahogy szurkol a több ezres mezőnynek – az útvonal ma már nem érinti ezt a részt…

Monspart Saroltával beszélgettünk.

Monspart Sarolta,tájfutás,Nemzet Sportolója,világbajnok
forrás: Monspart Sarolta

RW: 2006-ban egyszer már találkoztunk, akkor még az Országos Egészségfejlesztési Intézetben és arról meséltél, milyen fontos a nők szerepe abból a szempontból, hogy mennyire sportos, mennyire egészséges a család élete. A nők a család karmesterei…

Monspart Sarolta: A család egészséges életmód karmesterei, mert ha ezt nem tesszük hozzá, a férfiak megőrülnek, mert hát ők a családfők.

RW: A nemzet sportólója lettél hivatalosan, amihez mi is gratulálunk. Milyen érzés most, hiszen már kétszer is jelöltek, de valami miatt mindig más lett?

MS: Nagyon nagy öröm, nem is tudom jól átadni, mennyire. Az olimpiai sportok kicsit kiemeltebbek mindig, és nagyon örülök annak, hogy maguk az olimpiai sportolók választottak be. Kétségtelen, hogy futottam maratonokat - főleg külföldön, mert akkoriban itthon még nem volt ennyi lehetőség -, voltam tájfutóként világbajnok, télen sífutottam, amiben magyar bajnok voltam, szóval a futásból állt az életem, és ha nincs az a kullancs, ma is futnék a 75 fölötti kategóriában mindenféle távokat. Biztos, hogy nem lenne családom és gyerekem. Így utólag persze nagyon jó, hogy lett egy társam, van egy gyerekem, három unokám, más életem lett és megvan a sántaságom.

Monspart Sarolta,tájfutás,Nemzet Sportolója
forrás: Monspart Sarolta

RW: Hogyan emlékszel a kullancscsípés utáni időszakra?

MS: 34 éves voltam amikor beteg lettem, akkor még úgy gondoltam, hogy én mindig futni fogok, főzni sem tanultam meg – azt most sem tudok. Erre most is sajnálom az időt különben. Hogy órákig vásárolsz, aztán órákig vacakolsz a konyhában, aztán fél óra alatt megeszik az egészet. Sokkal inkább írtam edzésterveket, tartottam már sántán az edzéseket, a BSI-nek, Kocsis Árpinak is sokat köszönhetek, mert ők is „használtak” jó értelemben… még az első Balaton Szupermaratonokra én írtam az edzéstervet. De abban is volt szerepem, hogy a nők is futhassanak maratont, elindulhassanak éjjeli tájfutóversenyen, ha akarnak, ők is futhassanak hosszút – és ne csak a férfiak.

RW: Mit éreztél akkor, amikor kiderült, hogy soha nem fogsz tudni visszatérni sportolóként?

MS: Először nem akartam elhinni, hogy lehet valaki olyan beteg, amikor egy hét kóma után felébredtem úgy, hogy béna a jobb lábam, 36 kiló vagyok, nem tudok írni és nagyon lassan beszélek. Nem hittem benne, hogy nem tudok felkészülni a maratonra. Volt idő, amikor napi négy edzést csináltam – ami hülyeség egyébként, de mégis csináltam.

Arra gondoltam, hogy jó sok idő lesz a felkészülés. Aztán elmentem dr. Bodosi Mihály pécsi ideggyógyászhoz, megnézett és megmondta, hogy ebből a lábból soha nem lesz élsportoló láb. Fogok tudni járni vele bot nélkül, sántán futni, de élsportoló már nem lesz belőlem, de van egy jó híre is, nem vagyok hülyébb, mint voltam. Akkor csak röhögtem rajta, de ha belegondolok, hogy amikor a jóisten választott a között, hogy ne fussak tovább vagy az eszemből vegyen el, akkor azért jól csinálta.

Monspart Sarolta,tájfutás,Nemzet Sportolója
forrás: Monspart Sarolta

RW: Mindig ilyen derűsen mesélsz életed legnehezebb eseményeiről?

MS: A betegség utáni pár évben nem voltam ennyire derűs. Végigzokogtam a vonatot Pécstől Budapestig, miután eljöttem Bodosi doktortól. Ezután jött az, hogy a tájfutásban szövetségi kapitány lettem, és idővel elkezdtem a Sportirodának edzésterveket és cikkeket írni…

RW: Arra a bizonyos 1972-es csepeli maratonra, ahol 3 órán belül futottál és a mezőnyben egyedül voltál nő, hogyan készültél fel? Egyáltalán kellett készülni vagy az általános, terepen megszerzett állóképességed és gyorsaságot elegendő volt?

MS: Nem készültem, sokat edzettem azokkal a fiúkkal, akik indultak ott. Hegyen, terepen futottunk, a Moszkva térről indultunk a Budakeszi úton föl a Budai-hegyekbe. 15-25 km-es edzéseink voltak. Gondoltam, ha ők lefutják, csak kibírom én is. Az edzőmet Garay Sanyi bácsit megkérdeztem, hogy szerinte le tudnék-e futni egy maratont. Azt mondta, hogy: meg ne próbáld! De, mint később kiderült, abban a percben tudta, hogy naná, hogy le fogom futni. Ott várt a célban egy tortával.

Persze, nem akarták engedni a szervezők, azt mondták, hogy azért, mert nincs rajtszámom. A Honvédból mondta valaki, hogy „gyerekek a Józsi nem jött el” vagy mit tudom én ki… szóval valaki nem jött el, és odaadták a rajtszámát. De nem akartak fizikailag kiszedni a mezőnyből, mint Kathrine Switzert a Boston Maratonról. Az útvonal kifele tartó részén a versenybírók ordibáltak, hogy álljak ki, meg ki fognak záratni, visszafelé pedig – amikor látták, hogy viszonylag tűrhető idővel jövök – biztattak.

Maratonon is kimagasló


Monspart Sarolta az első európai nő, aki 3 órán belül futott maratont. A legjobb maratoni idejét - ami 2:48:22 - 1976-ban érte el. 1978-ban az atlantai nem hivatalos női maratoni világbajnokságon második helyezett lett.

Monspart Sarolta,maraton,Nemzet Sportolója
forrás: Monspart Sarolta
Olvasd el ezt is!

RW: Sok éven át szurkoltál a hazai futóknak a budapesti maratonokon, félmaratonokon a Nyugati téri felüljárón. Ennek mi volt a története?

MS: Korik Verával (ő is válogatott tájfutó volt) csináltunk egy amatőr női futóklubbot. Az egyik legidősebb csajunk azt mondta tavasszal, hogy ősszel le akarja futni a félmaratont. Hát öregem – mondom – lehet, de sokkal többet kell futnod, amikor a többiek már hazamennek te még itt maradsz. Megcsinálta, lefutotta. Az egész klub – kb. 40 csaj – szurkolt a pálya szélén különböző helyeken. Ezt követen azt mondták többen is, hogy jövőre ők is szeretnék lefutni. Következő évben 23-an futották le a klubból – egyik másik túlsúlyos volt, de beértek ők is. Azt mondták, hogy na majd a felüljárón gyalogolunk. Én meg magamban kitaláltam, hogy odamegyek a felüljáróhoz. Ahhoz a részéhez, ahol már lentről látni lehet. Fölnéznek - istenem, hát a Mount Everest kisebb – és én ott tapsolok, biztatom őket. Naná, hogy nem mertek gyalogolni, mind fölfutott. De nem csak az én futóimnak szurkoltam, hanem mindenki másnak is.

Monspart Sarolta,Nemzet Sportolója
forrás: Népszava / Szalmás Péter

RW: A tájfutást egyébként szerinted lehetne népszerűbbé tenni szélesebb körben?

MS: A tájfutással két baj van. Soha nem lesz olimpiai sportág, mert nincs benne pénz, nem lehet reklámot beletenni, mert az 5-10 menőből (vannak kb. 50-en egy nagy versenyen), nem tudni előre, hogy melyik merre megy. Az a jó pálya, ahol van útvonalválasztási lehetőség, a reklám, a pénz nem tud betörni és maga a verseny közvetíthetetlen érdekesen. Van próbálkozás arra, hogy chippeket visznek a futók. Még én is futottam a ’70-es években egy ilyen versenyen, de nem olyan érdekes az, hogy csupán a chip mutatja, merre jár a futó. A másik baj, hogy időigényes elfoglaltság. El kell utazni a verseny helyszínére, ahol a futók néhány perces különbségekkel rajtolnak, ha első hatban befutsz, illik megvárni az eredményhirdetést, este lesz, mire hazaérsz. A mai felgyorsult világban, inkább elmennek egy utcai versenyre, ahol reggel elrajtolnak a városban, vagy a város közeli terepen és ebédre otthon is vannak. Délután már a kütyük között vagy jobb esetben a barátok között lehetnek a gyerekek.

Azon kívül, hogy nagyon szép sport, családias – az egész család számára vannak futamok gyerektől a nagypapáig – kint vannak a természetben, használják a fejüket is, plusz futnak…nagyon sok a pozitívuma, de a racionális világ így döntött. Meg egyébként sokan félnek a kullancstól is.

Monspart Sarolta,Nemzet Sportolója
forrás: Monspart Sarolta

RW: Hogyan jött az ötlet a nyugdíjas gyalogló klubokkal kapcsolatban?

MS: 2010 óta vagyok tagja az Idősek Tanácsának, gondoltam, hogy csináljunk egy nyugdíjas klubhálózatot, ami ingyenes és próbáljuk meg a nyugdíjasokat megmozgatni, hátha könnyebb klubban, közösen. Ha tudják, hogy van minden kedden 9-kor, a plébánia mellett vagy a főtéren találkoznak, akkor talán jobban odamennek. 2017 végén azt gondoltam, hogy ha van 3300 település és több mint 2 millió öregségi nyugdíjas, akkor ripsz-ropsz csinálunk 1000 klubot. De több mint két év alatt csak kicsit több mint 100 klub lett.

Nagyon nehéz azokat az időseket megmozgatni, akik 20-30-40 éve nem mozogtak sportosan. Hiába kertészkedik, hiába csinál ezt-azt, ha utoljára az érettségi előtt a testnevelés órán mozgott és van rajta 10-20-30 kg felesleg… A falvakban még kerékpároznak például a boltba vagy elmennek apuhoz a temetőbe, dolgoznak az állatokkal, ha van – bár egyre kevesebb van. Dolgoznak a veteményessel, a kerttel, de városban, lakásban élőknél sokkal rosszabb a helyzet. Marad a főzés, a sütés…ezekhez értenek és szívesen is foglalkoznak vele – naná, ki nem szeret enni. És a sorozatok nézése a televízióban. Ez azt jelenti, hogy évente kell egy számmal nagyobb fotel, mert nem fér bele a tavalyiba és megy a magány-járvánnyal gyorsan a temető felé.

Nemzet Sportolója


Az Országgyűlés 2004-ben a sporttörvényben alapította a díjat, melyet azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. A kitüntetettek száma egyidejűleg legfeljebb 12 lehet. Egy díjazott halála esetén a többi kitüntetett egyhangú szavazással választ be egy másik sportolót. Az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely, melyet Monspart Sarolta vehetett át. A rangos kitüntetéshez havi életjáradék is kapcsolódik.

A Nemzet Sportolói jelenleg:

Balczó András (öttusa), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Mária (parasport, asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Kárpáti György (vízilabda), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Monspart Sarolta (tájékozódási futás), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás), Varga János (birkózás)

Tovább olvasok
Kép

Futás utáni higiénia - azt hitted, mindent tudsz már?

Edzel, leizzadsz, irány a zuhany és kész. Mit kell ezen túlspilázni? Ha egészen eddig te is így álltál hozzá, tudunk még újat mutatni a témában.

Kép

Időszakos böjtölés Keto-módban: kombinálhatom a két legnépszerűbb diétás módszert?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és érdemes -e egyáltalán?

Kép

Eldőlt az idei London Maraton sorsa – csak elit futók indulhatnak a 40. versenyen, Kipchoge és Bekele jelezte indulási szándékát

Az utolsó idei nagyszabású maratoni versenyt sem rendezik meg hagyományos lebonyolítás szerint. 45 000 futónak várnia kell jövő októberig, hogy ismét elrajtolhassanak a brit főváros legnagyobb nyílt futóversenyén.

Kép

A nyár örök slágere a főtt kukorica, de ehetem, ha fogyni akarok?

Nyáron az egyik legegyszerűbb étel a főtt kukorica, a strandok megunhatatlan slágerkajája, ami ugyan zöldség, ám kalória és szénhidrát tartalmát tekintve nem árt vele óvatosan bánni. Ám van pár jótékony hatása, amik miatt megéri fogyasztani!

Kép

9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Kép

A maratonista, akinek nyoma veszett az olimpián

Az 1912-es olimpiát Stockholm rendezte. Az eseményen összesen két japán atléta képviselte országát, egy sprinter és egy maratonfutó.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem