futás,koronavírus,futók

Tanulj meg újra csak a futásért futni! – Avagy mit tanít nekünk a koronavírus?

Forrás: Getty Images
Nem csak a világnak, de a futóknak is ébresztő lehet a járvány.

Állandó PB-hajszolás, minél messzebb, minél többet futni. Figyeled a pulzusodat, a tempódat, hogy utoléred-e XY-t végre ezen a héten a megtett kilométerek számában... Van, akit annyira bekebelezett ez az egész, hogy nem bír kihagyni egy versenyt sem, másnak már nem okoz örömöt a futás, mert ha eléri az álomidőt, újabb 2 perc 10 másodpercet kell lefaragnia a boldogsághoz, különben beleőrül.

A koronavírus egy borzasztó következményeket hozó járvány, ami nem csak egészségügyileg, de gazdaságilag is taccsra vágja a világot. Ami a futókat illeti, nincsenek versenyek, közösségi futások, edzőtáborok, de egy valami maradt: a futás. És, amivel a legjobbat teszed magadnak és a környezetednek is, ha egyedül, vagy maximum két-három társaddal, a napsütéses természetben, egy kevésbé népszerű ösvényen a csicsergő madarak között gyűjtöd a kilométereket.

Ilyenkor az ember át is értékeli az egészet, ugye?

Emlékszel, amikor először mentél futni? Vagy, amikor először mentél úgy futni, hogy nem érdekelt meddig mész, belesétálsz-e, mégis olyan boldogan tértél haza, hogy madarat lehetett fogatni veled? Aztán persze elkapott a gépszíj, és mi, a Runner’s World szerkesztőségében sem szeretnénk álszentek lenni: kellenek a célok, a kihívások, óriási löketet ad, ha eléred azt, amiért régóta küzdöttél, ez nem kérdés. De, hogy mindig minden év csak erről szóljon? Hogy soha ne fussunk már csak szimpla kedvtelésből, vagy mert jól esik?

Itt az idő visszalépni egyet, lelassulni, megnyomni a reset gombot, és élvezni a futást.

Ha úgy tetszik, megállni megcsodálni a látványt, ha ahhoz van kedved, belesétálni és kifújni magad. Ha pedig ahhoz van kedved, egy őrületeset veretni, és olyan fáradtan hazaesni, hogy azt érzed, minden gondodat kifutottad magadból. Egy kicsit nem a kütyükre koncentrálni (azért vidd magaddal, nem baj, ha látod utólag az értékeket), hanem a testedre, a lelkedre, és arra, ami jól esik! Így a karantént is könnyebb átvészelni, és utána újult erővel folytathatod a célok utáni küzdést, amikor már lesz is miért, lesznek versenyek.

De addig is, pihenj futva!