Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Hallottad már a neurofunkcionális akupunktúra kifejezést?

sportsérülés,kezelési mód,akupunktúra
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Érdemes megjegyezni, mert a viszonylag új eljárásnak számító kezelési mód nagyon jól alkalmazható számos sportsérülés esetén.

Hónapok óta szenvedek az adductor (combközelítő vagy lovaglóizom) gyulladásom miatt. Sokféle terápiát kipróbáltam, többek között a neurofunkcionális akupunktúrát is, ami már az első alkalom után érezhetően javított az állapoton. Annyira fellelkesültem ezen, hogy úgy gondoltam, érdemes bővebben is szót ejteni erről a kezelésről.

Olvasd el az eljárást ismerő egyetlen hazai szakemberrel, Szabó Krisztiánnal folytatott beszélgetést.

akupunktúra,tű,neurofunkcionális akupunktúra
forrás: Getty Images

RW: Hogyan került képbe nálad az orvosi egyetem elvégzése?

Szabó Krisztián: 18 éves koromig versenyszerűen teniszeztem, és ez idő alatt saját magamon is megtapasztaltam kisebb sérülések esetén az akupunktúra hatékonyságát. Pályaválasztás előtt véletlenszerűen akadt meg a szemem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának és a Heilongjiang University of Chinese Medicine közös, ötéves egyetemi képzésén.

RW: Kínai gyógyászatot végeztél el, illetve azt követően vettél részt különböző képzéseken. Mi valójában a szakterületed?

SzK: Szakterületem az ortopéd, sport-és neurofunkcionális akupunktúra, mely a mozgásszervi panaszok kezelését célozza meg. Ez a fajta terápia már népszerű Nyugat Európában, ám az Egyesült Államokban már évek óta bevetten alkalmazott módszer sportolóknál, és sportcsapatoknál. A neruofunkcionális akupunktúra 2018 óta az Egyesült Államokban az FDA, és a Nemzeti Tudományos és Orvosi Akadémia által ajánlott, elsővonalbeli, nem gyógyszeres terápia a fájdalom kezelésére.

fájdalom,sportsérülés,akupunktúra
forrás: Getty Images
A neurofunkcionális akupunktúra a mozgásszervi panaszok kezelését célozza.

RW: A kínai akupunktúrában és a neurofunkcionális akupunktúrában tűt használnak, mi a közös, illetve mi a különbség a két kezelés típus között? Mire jó az egyik, illetve mire jó a másik?

SzK: A közös pont a két kezelésben a tű használata. A hagyományos kínai akupunktúra meridiánok, szervpárok mentén dolgozik. Ezek a kiindulópontok a tradicionális keleti filozófián alapulnak. A kezelések célja a test egyensúlyának helyreállítása, melyek gyógynövényes kezeléssel kiegészítve kitűnően alkalmazhatók belgyógyászati, nőgyógyászati panaszok, stressz... esetén.

Az OSN (ortopéd, sport-és neurofunkcionális akupunktúra) a mozgásszervi panaszok széles skálájával foglalkozó terület. A neurofunkcionális akupunktúra tűn keresztül vezetett elektrostimulációs kezelés, mellyel a funkcionális vizsgálat során felismert problémákat állítjuk helyre. A neurofunkcionális diagnosztikai megközelítés során nemcsak a fajdalom lokális mivoltát keressük, hanem felmérjük a problémához kapcsolódó diszfunkciókat neurológiai, biomechanikai, izomzati vagy metabolikus szinten. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk, mely izmok inaktívak motoros funkció tekintetében, melyek működnek gyengén szöveti elváltozások miatt, mely kinetikus láncok nem funkcionálnak megfelelően, vagy éppen mely perifériás idegeken alakult ki mechanoszenzitivitás (túlérzékenység). Ezen aspektusok megfelelő értelmezése lehetővé teszi egy egyénre szabott neurofunkcionális kezelési terv összeállítását. Már az első kezelés során jelentős fájdalomcsökkenés, mozgástartomány növekedés, funkciójavulás figyelhető meg.

RW: Mennyire fájdalmas a kezelés?

SzK: A tű beszúrása általában nem érezhető. A tűmanipuláció és elektromos stimuláció célja egy lokális izomösszehúzódási reflex és- vagy frekvenciális izomösszehúzódások kiváltása, mely enyhe fájdalommal, de inkább szokatlan érzéssel járhat, amit azonnali megkönnyebbülés követ.

Olvasd el ezt is!

RW: Sok futó megfordult már a rendelődben, milyen panaszokkal keresnek meg jellemzően?

SzK: A leggyakoribb problémák, melyekkel futóknál találkozom: a futótérd (iliotibialis szalag szindróma), az ugrótérd, valamint a patellofemoralis szindróma, melyek az esetek 90%-ában a területhez kapcsolódó izmok diszfunkciójából erednek. Emellett még gyakori az Achilles-, sarokfájdalom, Achilles-tendinitis, plantar fasciitis, melyek kezelésének fő protokollja sosem a fájdalom helyének direkt ellátása, hanem az ide köthető izomláncolatok működésének helyreállítása. Előfordul még az ülőgumó fájdalom, vagy a hátulsó obturator ideg becsípődése, mely a far-, és a combhajlító izmokon keresztül orvosolható. Emellett több alkalommal kezeltem már egyéb, alsó végtagi idegbecsípődéseket, (futáshoz köthető a nervus cutaneus femoralis lateralis, vagy a nervus femoralis) enyhébb izomhúzódásokat, krónikusan kötött, triggerpontokban gazdag területeket, illetve a csípőkörnyéki izmok problémáit.

Nemcsak konkrét panaszokkal találkozom, hanem sérülések megelőzésével is, hiszen a funkcionális vizsgálatokkal fel tudom tárni a még problémát ugyan nem okozó, de nem tökéletesen működő izmokat, ízületeket, idegeket. Emellett a kezelés a teljesítményre is pozitív hatással van, mivel általa izomcsoportok reakcióidejét is összehangolhatjuk.

RW: Mik a páciensek visszajelzései a kezelésről?

SzK: Számomra a legpozitívabb visszajelzés, hogy új vendégeim legnagyobb része korábbi betegeim ajánlása alapján keres fel, illetve több olimpikon is rendszeres, visszajáró páciensem.

fájdalom,sportsérülés
forrás: Getty Images
Funkcionális vizsgálatokkal fel lehet tárni a még problémát nem okozó, de nem tökéletesen működő izmokat, ízületeket, idegeket.

RW: Sokan ismerik a TENS/EMS készülékek működését és azok használatát. Ehhez hasonló érzéseket kap a páciens a kezelés során?

SzK: Az érzés hasonló, hiszen izomösszehúzódások történnek. Míg a TENS/EMS készülékek a bőrfelszínen keresztül, lokálisan stimulálnak, addig a neurofunkcionális akupunktúrás kezelés során a tű az adott izom mozgatóidegének belépési pontjába (motorpont) kerül. Ezt a lehető legkisebb intenzitással stimulálva arra késztetem, hogy összehúzza az általa beidegzett izmot, mint egy egészséges mozdulat esetén is tenné. Lényegében újraprogramozom az ideg-izom kapcsolatot. E közvetlen inger, és az általa kiváltott reakció rapid módon hat.

RW: Volt már olyan páciens, aki olyan problémával fordult hozzád, amin ez a kezelés típus nem tud segíteni?

SzK: Természetesen volt, hisz mint minden gyógymódnak, ennek is megvannak a határai. Ez már a konzultáció, vagy a vizsgálat során kiderül. Ilyen esetben a pácienst a megfelelő szakemberhez irányítom.

TENS készülék,sportsérülés,fájdalom
forrás: Getty Images
A TENS/EMS készülékek a bőrfelszínen keresztül, lokálisan stimulálnak, a neurofunkcionális akupunktúrás kezelés során a tű az adott izom mozgatóidegének belépési pontjába (motorpont) kerül.

RW: Te is aktív vagy, futsz, sportolsz, talán már sérült is voltál. Előfordult, hogy magadat kezelted?

SzK: Sajnos a pontok lokalizációjához, illetve a szúráshoz két kézre van szükség, ezért csak nagyon limitált azon területek skálája, amihez nyugodt szívvel hozzáférek.

RW: Említetted, hogy minden olyan sportsérülésnél működik a kezelés, ahol nincs szükség invazív beavatkozásra. Ortopéd orvos szakemberek számára elfogadott a kezelés hatékonysága? Van erre vonatkozó visszajelzés?

SzK: Ez a fajta kezelés Magyarországon széles körben még nem ismert, jómagam is csupán két éve szakosodtam ezirányba, tudtommal nincs más, aki rajtam kívül ezzel foglalkozna. Látogatom a specifikus továbbképzéseket, többnyire az USA-ban. Több gyógytornásszal is kapcsolatban állok, mivel közös pácienseknél munkájukat nagy mértékben elő tudom segíteni, vagy adott esetben kiegészíteni. Fontosnak tartom a kollégákkal való együttműködést, úgy vélem, ez garantálja a páciens teljes körű gyógyulását.

neurofunkcionális akupunktúra,Szabó Krisztián,Baji Balázs

Szabó Krisztián, hagyományos kínai orvos, ortopéd-, sport-, és neurofuncionális akupunktőr. 2017-ben szerezte meg a diplomáját a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara és a Heilongjiang University of Chinese Medicine közös képzésének keretein belül Kínában, Harbinban.


Galéria / 5 kép

Gyakorlatok a leggyakrabban előforduló futósérülések kezelésére

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Sierre-Zinal: idén is Kilian Jornet és Maud Mathys nyertek, ám nem a megszokott módon zajlott az esemény

47. alkalommal rendezték meg Európa legrégibb terepfutóversenyét, a koronavírus miatt rendhagyó módon.

Kép

5 dolog, ami komolyan hátráltat a futásban, ha túl hirtelen vágsz bele

A nyári hónapok, a hőség, a különféle elfoglaltságok, szabadságok sokaknál az edzések jelentős csökkentését hozzák, ám így az őszi újrakezdés embert próbáló helyzetet teremt. Viszont megtehetsz pár dolgot, ha nem akarod még jobban nehezíteni az „újrakezdés” hónapjait!

Kép

Büntetőkör #22 - Beszéljünk a testedzésfüggőségről!

Simonyi Balázs a Büntetőkör Podcastsorozat legújabb részében a testedzésfüggőségről beszélget Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológussal!

Kép

Magas a vérnyomásod? Ezeket az ételeket kellene sokkal gyakrabban enned!

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép

Világcsúcsot futott egy 90 éves futónő 400 méteren

Hihetetlen, hogy akár ebben az életkorban is futhat valaki magas szinten és versenyezhet rendszeresen, a német Melitta Czerwenka-Nagel ráadásul nem első alkalommal érte el ezt a megtisztelő címet.

Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem