Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Hallottad már a neurofunkcionális akupunktúra kifejezést?

sportsérülés,kezelési mód,akupunktúra
Facebook
Twitter
Pinterest
Érdemes megjegyezni, mert a viszonylag új eljárásnak számító kezelési mód nagyon jól alkalmazható számos sportsérülés esetén.

Hónapok óta szenvedek az adductor (combközelítő vagy lovaglóizom) gyulladásom miatt. Sokféle terápiát kipróbáltam, többek között a neurofunkcionális akupunktúrát is, ami már az első alkalom után érezhetően javított az állapoton. Annyira fellelkesültem ezen, hogy úgy gondoltam, érdemes bővebben is szót ejteni erről a kezelésről.

Olvasd el az eljárást ismerő egyetlen hazai szakemberrel, Szabó Krisztiánnal folytatott beszélgetést.

akupunktúra,tű,neurofunkcionális akupunktúra
forrás: Getty Images

RW: Hogyan került képbe nálad az orvosi egyetem elvégzése?

Szabó Krisztián: 18 éves koromig versenyszerűen teniszeztem, és ez idő alatt saját magamon is megtapasztaltam kisebb sérülések esetén az akupunktúra hatékonyságát. Pályaválasztás előtt véletlenszerűen akadt meg a szemem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának és a Heilongjiang University of Chinese Medicine közös, ötéves egyetemi képzésén.

RW: Kínai gyógyászatot végeztél el, illetve azt követően vettél részt különböző képzéseken. Mi valójában a szakterületed?

SzK: Szakterületem az ortopéd, sport-és neurofunkcionális akupunktúra, mely a mozgásszervi panaszok kezelését célozza meg. Ez a fajta terápia már népszerű Nyugat Európában, ám az Egyesült Államokban már évek óta bevetten alkalmazott módszer sportolóknál, és sportcsapatoknál. A neruofunkcionális akupunktúra 2018 óta az Egyesült Államokban az FDA, és a Nemzeti Tudományos és Orvosi Akadémia által ajánlott, elsővonalbeli, nem gyógyszeres terápia a fájdalom kezelésére.

fájdalom,sportsérülés,akupunktúra
forrás: Getty Images
A neurofunkcionális akupunktúra a mozgásszervi panaszok kezelését célozza.

RW: A kínai akupunktúrában és a neurofunkcionális akupunktúrában tűt használnak, mi a közös, illetve mi a különbség a két kezelés típus között? Mire jó az egyik, illetve mire jó a másik?

SzK: A közös pont a két kezelésben a tű használata. A hagyományos kínai akupunktúra meridiánok, szervpárok mentén dolgozik. Ezek a kiindulópontok a tradicionális keleti filozófián alapulnak. A kezelések célja a test egyensúlyának helyreállítása, melyek gyógynövényes kezeléssel kiegészítve kitűnően alkalmazhatók belgyógyászati, nőgyógyászati panaszok, stressz... esetén.

Az OSN (ortopéd, sport-és neurofunkcionális akupunktúra) a mozgásszervi panaszok széles skálájával foglalkozó terület. A neurofunkcionális akupunktúra tűn keresztül vezetett elektrostimulációs kezelés, mellyel a funkcionális vizsgálat során felismert problémákat állítjuk helyre. A neurofunkcionális diagnosztikai megközelítés során nemcsak a fajdalom lokális mivoltát keressük, hanem felmérjük a problémához kapcsolódó diszfunkciókat neurológiai, biomechanikai, izomzati vagy metabolikus szinten. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk, mely izmok inaktívak motoros funkció tekintetében, melyek működnek gyengén szöveti elváltozások miatt, mely kinetikus láncok nem funkcionálnak megfelelően, vagy éppen mely perifériás idegeken alakult ki mechanoszenzitivitás (túlérzékenység). Ezen aspektusok megfelelő értelmezése lehetővé teszi egy egyénre szabott neurofunkcionális kezelési terv összeállítását. Már az első kezelés során jelentős fájdalomcsökkenés, mozgástartomány növekedés, funkciójavulás figyelhető meg.

RW: Mennyire fájdalmas a kezelés?

SzK: A tű beszúrása általában nem érezhető. A tűmanipuláció és elektromos stimuláció célja egy lokális izomösszehúzódási reflex és- vagy frekvenciális izomösszehúzódások kiváltása, mely enyhe fájdalommal, de inkább szokatlan érzéssel járhat, amit azonnali megkönnyebbülés követ.

Olvasd el ezt is!

RW: Sok futó megfordult már a rendelődben, milyen panaszokkal keresnek meg jellemzően?

SzK: A leggyakoribb problémák, melyekkel futóknál találkozom: a futótérd (iliotibialis szalag szindróma), az ugrótérd, valamint a patellofemoralis szindróma, melyek az esetek 90%-ában a területhez kapcsolódó izmok diszfunkciójából erednek. Emellett még gyakori az Achilles-, sarokfájdalom, Achilles-tendinitis, plantar fasciitis, melyek kezelésének fő protokollja sosem a fájdalom helyének direkt ellátása, hanem az ide köthető izomláncolatok működésének helyreállítása. Előfordul még az ülőgumó fájdalom, vagy a hátulsó obturator ideg becsípődése, mely a far-, és a combhajlító izmokon keresztül orvosolható. Emellett több alkalommal kezeltem már egyéb, alsó végtagi idegbecsípődéseket, (futáshoz köthető a nervus cutaneus femoralis lateralis, vagy a nervus femoralis) enyhébb izomhúzódásokat, krónikusan kötött, triggerpontokban gazdag területeket, illetve a csípőkörnyéki izmok problémáit.

Nemcsak konkrét panaszokkal találkozom, hanem sérülések megelőzésével is, hiszen a funkcionális vizsgálatokkal fel tudom tárni a még problémát ugyan nem okozó, de nem tökéletesen működő izmokat, ízületeket, idegeket. Emellett a kezelés a teljesítményre is pozitív hatással van, mivel általa izomcsoportok reakcióidejét is összehangolhatjuk.

RW: Mik a páciensek visszajelzései a kezelésről?

SzK: Számomra a legpozitívabb visszajelzés, hogy új vendégeim legnagyobb része korábbi betegeim ajánlása alapján keres fel, illetve több olimpikon is rendszeres, visszajáró páciensem.

fájdalom,sportsérülés
forrás: Getty Images
Funkcionális vizsgálatokkal fel lehet tárni a még problémát nem okozó, de nem tökéletesen működő izmokat, ízületeket, idegeket.

RW: Sokan ismerik a TENS/EMS készülékek működését és azok használatát. Ehhez hasonló érzéseket kap a páciens a kezelés során?

SzK: Az érzés hasonló, hiszen izomösszehúzódások történnek. Míg a TENS/EMS készülékek a bőrfelszínen keresztül, lokálisan stimulálnak, addig a neurofunkcionális akupunktúrás kezelés során a tű az adott izom mozgatóidegének belépési pontjába (motorpont) kerül. Ezt a lehető legkisebb intenzitással stimulálva arra késztetem, hogy összehúzza az általa beidegzett izmot, mint egy egészséges mozdulat esetén is tenné. Lényegében újraprogramozom az ideg-izom kapcsolatot. E közvetlen inger, és az általa kiváltott reakció rapid módon hat.

RW: Volt már olyan páciens, aki olyan problémával fordult hozzád, amin ez a kezelés típus nem tud segíteni?

SzK: Természetesen volt, hisz mint minden gyógymódnak, ennek is megvannak a határai. Ez már a konzultáció, vagy a vizsgálat során kiderül. Ilyen esetben a pácienst a megfelelő szakemberhez irányítom.

TENS készülék,sportsérülés,fájdalom
forrás: Getty Images
A TENS/EMS készülékek a bőrfelszínen keresztül, lokálisan stimulálnak, a neurofunkcionális akupunktúrás kezelés során a tű az adott izom mozgatóidegének belépési pontjába (motorpont) kerül.

RW: Te is aktív vagy, futsz, sportolsz, talán már sérült is voltál. Előfordult, hogy magadat kezelted?

SzK: Sajnos a pontok lokalizációjához, illetve a szúráshoz két kézre van szükség, ezért csak nagyon limitált azon területek skálája, amihez nyugodt szívvel hozzáférek.

RW: Említetted, hogy minden olyan sportsérülésnél működik a kezelés, ahol nincs szükség invazív beavatkozásra. Ortopéd orvos szakemberek számára elfogadott a kezelés hatékonysága? Van erre vonatkozó visszajelzés?

SzK: Ez a fajta kezelés Magyarországon széles körben még nem ismert, jómagam is csupán két éve szakosodtam ezirányba, tudtommal nincs más, aki rajtam kívül ezzel foglalkozna. Látogatom a specifikus továbbképzéseket, többnyire az USA-ban. Több gyógytornásszal is kapcsolatban állok, mivel közös pácienseknél munkájukat nagy mértékben elő tudom segíteni, vagy adott esetben kiegészíteni. Fontosnak tartom a kollégákkal való együttműködést, úgy vélem, ez garantálja a páciens teljes körű gyógyulását.

neurofunkcionális akupunktúra,Szabó Krisztián,Baji Balázs

Szabó Krisztián, hagyományos kínai orvos, ortopéd-, sport-, és neurofuncionális akupunktőr. 2017-ben szerezte meg a diplomáját a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara és a Heilongjiang University of Chinese Medicine közös képzésének keretein belül Kínában, Harbinban.


Galéria / 5 kép

Gyakorlatok a leggyakrabban előforduló futósérülések kezelésére

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

3 nagyon praktikus tipp, ami segít, hogy idén télen még erősebb legyen az immunrendszered!

A gyömbértea és a vitamindús étrend is nagyon kell az immunrendszernek, de idén télen fokozottabban kell figyelni a szervezet ellenállóképességének erősítésére. 3 szuper tipp következik!

Kép

Kilian Jornet pénteken nekivág a 24 órának

Most már megvan a futás időpontja is. Elnézve Norvégia jelenlegi átlaghőmérsékletét, kemény menet lesz!

Kép

Nagy lépést tett a környezet védelmének érdekében hét futóverseny-szervező

„Mi akkor most zöldre váltunk!” címmel közleményt tett közzé hét futóverseny-szervező, aminek eredményeképpen a jövőben nem adnak semmilyen egyszerhasználatos poharat a futóversenyeken.

Kép

2020 karácsonya is lehet szuper - 3 férfias ajándék, amiket a neten is simán beszerezhetsz!

Ha nem akarod a legutolsó pillanatra hagyni a vásárlást, itt az ideje összeírni, kit mivel lepnél meg idén karácsonykor. A férfiaknak nem mindig könnyű ötletes és hasznos ajándékot tenni a fa alá - ebben segítünk most!

Kép

Alig várom, hogy újra fussak, de fontosabb a megfelelő regeneráció szülés után! - Az első 3 hét tapasztalatai és a gyerekágyi torna

A várandósság alatti sportolást igyekeztem tudatosan felépíteni (vagyis inkább le), így azt biztosan tudtam, hogy a szülés utáni regenerációt ugyanilyen átgondoltan szeretném végigvinni.

Kép

5 táplálkozási tévhit, amit jó tudnia minden futónak

A szénhidrátok és a fehérjék valóban a legfontosabb tápanyagok egy futó számára? A kávé dehidratál? A zsírszegény étrenddel jobban tartható a testsúly? A gélek és izoitalok szolgáltatják a legjobb energia-utánpótlást terhelés esetén?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem