Borítókép: Milyen gyűrűvel zajlik a lánykérés?

Milyen gyűrűvel zajlik a lánykérés?

Már régóta tervezed a pillanatot, amikor letérdelsz életed szerelme elé, és felteszed neki a nagy kérdést, de még nem találtad meg a tökéletes eljegyzési gyűrűt, amit az ujjára húzhatsz? Ha velünk maradsz, kapsz egy kis támpontot, hogy merre is indulj!

Eljegyzési gyűrű

Ez eljegyzés folyamán ez a legfontosabb ékszer. Ez lehet egy egyszerűbb, kicsi kővel díszített darab is, de több vagy éppen nagyobb drágakövet tartalmazó gyűrű is. Nem csak külföldön, hanem hazánkban is az a jellemző, hogy a vőlegény egyedül választja ki ezt a gyűrűt, ami sokszor meglehetősen nagy dilemmát okoz. Hiszen nem árt, ha tisztában van a kedvese személyiségével, ízlésével és azzal, hogy milyen ékszereket hord a mindennapokban. Ha aranyból szeretnéd az eljegyzési gyűrűt, akkor választhatsz sárga, fehér és rozé aranyból, annak függvényében, hogy mi passzol a többi ékszerhez. Ezek általában nem könnyű kérdések, de egy kis megfigyeléssel menni fog!

A gyűrű mérete sem magától értetődő, mivel van olyan nő, aki a gyűrűsujján nem hord karikát, így elcsenni sem lehet. Ilyenkor segíthet, ha egy cérnával leméred az ujja kerületét.

Jegygyűrű

Az alapvető különbség abban rejlik, hogy a vőlegény a későbbi karikagyűrűvel kéri meg a kedvese kezét, azaz nem vásárol hagyományos értelemben vett eljegyzési gyűrűt.

Általában ilyenkor szóban megtörténik a lánykérés, és ezután a pár közösen kiválasztja a karikagyűrűt. Az esküvőig eljegyzési gyűrűként funkcionál, és a bal kéz gyűrűsujján kell viselni, míg a szertartáson átkerül a jobb kéz gyűrűsujjára. Szimbolika szerint a karikagyűrű az örök szerelmet és összetartozást képviseli. A kör örök és végtelen, így a szerelem is az lesz a gyűrű által.

Kísérőgyűrű

Ez a legkevésbé ismert gyűrű, hiszen ma már a jelentősége elég csekély. Korábban nagyobb népszerűségnek örvendett, hiszen a karikagyűrű mellett került átadásra, jellemzően az esküvő előtt. Manapság csak akkor kerül elő, ha a lánykérés karikagyűrűvel történik. Ilyenkor a menyasszony kap egy szép, kövekkel díszített karikát.

Gyűrűviselési szokások

A gyűrűk viselésére több szokás is létezik, melyek dióhéjban így néznek ki:

  • Kísérőgyűrű és karikagyűrű esetén a bal kézen viselik őket úgy, hogy a köves ékszer van felül, mintegy védve a karikagyűrűt.
  • Egy másik szerint a bal kéz gyűrűsujján viselik a karikagyűrűt, míg a jobbon a kísérőgyűrűt.
  • Az esküvőn ezek helyet cserélnek.Sok helyen nem cserélgetik a gyűrűket, hanem a bal kéz gyűrűsujján viselik azokat, még az esküvő után is.

Ez csak néhány szokás a sok közül, mivel a gyűrűviselésre rengeteg opció létezik. Ha érdekelnek a különböző gyűrűk, akkor nézz körül az Ékszerpalota kínálatában, hogy megtaláld az igazit!